Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПриродноресурсовеправоУкр2005Каракаша.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.84 Mб
Скачать

§ 3. Використання рибних та інших

живих ресурсів виключної (морської)

економічної зони

У виключній (морській) економічній зоні Україна забезпечує оптимальне використання рибних та інших живих ресурсів шля­хом вжиття відповідних заходів для їх збереження та управління ними. Промисел рибних та інших живих ресурсів, а також дослід­ження, розвідка та інші операції, пов'язані з таким промислом у виключній (морській) економічній зоні України, іноземними юри­дичними та фізичними особами здійснюються лише на підставі міжнародних угод.

Іноземні юридичні та фізичні особи, які ведуть рибний проми­сел у виключній (морській) економічній зоні України, повинні дот­римуватися вимог щодо збереження рибних та інших живих ресур­сів, а також інших положень і умов, встановлених Законом "Про виключну (морську) економічну зону України" та іншими актами законодавства України. Порядок і умови використання рибних та інших живих ресурсів виключної (морської) економічної зони вста­новлюються Кабінетом Міністрів України1.

Відповідно до п. 4 Порядку і умов використання рибних та ін­ших водних живих ресурсів виключної (морської) економічної зо-

1 Тимчасовий порядок ведення рибного господарства і здійснення рибальства, зат­верджений постановою Кабінету Міністрів України від 28 вересня 1996 р. № 1192; По­рядок і умови використання рибних та інших водних живих ресурсів виключної (мор­ської) економічної зони України іноземними юридичними і фізичними особами, затвер­джені постановою Кабінету Міністрів України від 13 серпня 1999 р. № 1490. 208

ни України іноземними юридичними і фізичними особами вико­ристання водних живих ресурсів здійснюється за плату відповідно до законодавства України та за спеціальними дозволами, виданими користувачам на кожне судно Головним управлінням охорони, від­творення водних живих ресурсів і регулювання рибальства Дер-жкомрибгоспу (далі — Головрибвод) в межах затверджених Мін­природи лімітів на основі біологічних обгрунтувань. Відповідні ор­гани іноземних держав, які уклали з Україною договір про здій­снення промислу у виключній (морській) економічній зоні Украї­ни, подають заявки на одержання дозволу на ведення промислу у виключній (морській) економічній зоні України.

Дія дозволу може бути припинена у разі: закінчення терміну, на який цей дозвіл було видано; добровільної відмови користувача від нього або якщо потреба у його використанні відпала; систематич­ного чи грубого порушення користувачами визначеного порядку спеціального використання водних живих ресурсів, умов дозволів на їх використання, норм, правил рибальства та інших вимог в га­лузі охорони, використання і відтворення цих ресурсів; різкого по­гіршення біологічного стану водних живих ресурсів та умов їх існу­вання, зниження рибопродуктивності, погіршення їх видового складу та якості внаслідок дії природних чинників або порушення природокористування з вини користувачів; надходження від орга­нів Мінприроди та Державної прикордонної служби України вимог про припинення або обмеження спеціального використання вод­них живих ресурсів.

Відповідно до п. 8 Порядку і умов використання рибних та ін­ших водних живих ресурсів виключної (морської) економічної зо­ни України іноземними юридичними і фізичними особами корис­тувачі зобов'язані: перед початком робіт у виключній (морській) економічній зоні України викликати представника Головрибводу з метою супроводження судна, який забезпечується за рахунок ко­ристувача харчуванням і помешканням за нормами, передбачени­ми для офіцерського складу, та має вільний доступ до засобів зв'яз­ку, документації, суднового, промислового та технологічного жур­налів, навігаційних карт, технологічного процесу добування та пе­реробки водних живих ресурсів; надавати Головрибводу інформа­цію про вхід у виключну (морську) економічну зону України і ви­хід з неї з обов'язковим проходженням визначених точок контро­лю в порядку, встановленому Держкомрибгоспом та Державним комітетом у справах охорони державного кордону; надавати Голов­рибводу щодекади інформацію про промисел водних живих ресур­сів у виключній (морській) економічній зоні України і щомісяця — про результати промислу.

Кожне судно, що здійснює промисел, повинно мати: оригінал дозволу на ведення промислу водних живих ресурсів у виключній (морській) економічній зоні; промисловий журнал та журнал облі­ку прийнятих водних живих ресурсів; сигнальні розпізнавальні зна­ки; марковані знаряддя лову із зазначенням назви судна, держави,

209

номера дозволу і порядкового номера знаряддя лову; УКХ-радіос-танцію, яка повинна постійно працювати на прийом на 16 міжна­родному каналі; завірену власником судна схему розташування трюмів із зазначенням їх розмірів; форму гарантії країни прапору. З метою забезпечення своїх суверенних прав на розвідку, експлуа­тацію, збереження живих ресурсів та управління ними у своїй вик­лючній (морській) економічній зоні Україна вживає заходів (вклю­чаючи огляд, інспекцію, арешт і судовий розгляд) для забезпечен­ня дотримання законодавства України.

Спеціальні правила встановлені для охорони анадромних видів риб. Відповідно до ст. 8 Закону "Про виключну (морську) еконо­мічну зону України" спеціально уповноважені органи України за­безпечують збереження запасів анадромних видів риб шляхом вжиття відповідних заходів і встановлення правил регулювання рибного промислу у виключній (морській) економічній зоні, зок­рема щодо визначення загального обсягу допустимих виловів, і співробітничають з цією метою з відповідними органами інших за­інтересованих держав, якщо ці види риб мігрують за межі виключ­ної (морської) економічної зони України.

Для удосконалення системи захисту економічних інтересів на державному кордоні України, а також врегулювання відносин з іноземними державами з питань ведення рибного господарства і здійснення риболовства в Чорному морі постановою Кабінету Мі­ністрів України від 12 вересня 2001 р. № 1353 затверджена Ком­плексна програма діяльності з припинення незаконного вилову ри­би іноземними суднами в територіальному морі та виключній (мор­ській) економічній зоні України на 2002—2006 роки. Метою цієї Програми є посилення захисту економічних інтересів держави шляхом протидії незаконному вилову риби, недопущення пору­шення законодавства іноземними суднами у виключній зоні, ство­рення сприятливої геополітичної ситуації навколо України із зміц­ненням добросусідських відносин із суміжними державами.

Основними завданнями Програми є: удосконалення механізму правового регулювання діяльності заінтересованих органів з проти­дії незаконному вилову риби іноземними суднами у виключній зо­ні; участь у розробленні Конвенції з рибальства та збереження жи­вих ресурсів Чорного моря; координація діяльності заінтересованих центральних органів виконавчої влади із забезпечення захисту при­родних ресурсів, дотримання законодавства у виключній зоні; вне­сення змін до законодавчих актів щодо врегулювання питань діяль­ності у виключній зоні та визначення повноважень центральних органів виконавчої влади в галузі охорони, використання і відтво­рення водних живих ресурсів.

Україна має виключне право у морській економічній зоні ство­рювати, а також дозволяти і регулювати спорудження, експлуата­цію та використання штучних островів, установок і споруд для морських наукових досліджень, розвідки та розробки природних ресурсів, а також інших економічних цілей згідно з чинним зако-

210

нодавством України. При цьому Україна має виключну юрисдик­цію щодо таких штучних островів, установок і споруд, у тому чис­лі щодо митних, податкових, санітарних та імміграційних законів і правил, а також законів і правил, що стосуються її безпеки.

Україна може встановлювати навколо штучних островів, уста­новок і споруд зони безпеки і здійснює у цих зонах відповідні за­ходи для гарантування безпеки як судноплавства, так і штучних островів, установок та споруд. Ширина зон безпеки не повинна пе­ревищувати 500 метрів, відлічених від кожної точки їх зовнішньо­го краю, за винятком випадків, коли інше дозволено загальновиз­наними міжнародними стандартами або рекомендовано відповід­ною міжнародною організацією.

Юридичні і фізичні особи України та інших держав, міжнарод­ні організації, відповідальні за утримання та експлуатацію штучних островів, установок і споруд, зобов'язані забезпечувати утримання у належному стані постійних засобів попередження про їх наяв­ність. Будь-які залишені або невикористані установки і споруди повинні бути прибрані якомога швидше і таким чином, щоб не створювати перешкод судноплавству і рибальству або загрози заб­руднення морського середовища. Про створення штучних островів, будівництво установок і споруд, встановлення навколо них зон без­пеки, а також повну або часткову ліквідацію цих установок і спо­руд дається відповідне повідомлення в порядку, встановленому Ка­бінетом Міністрів України.

Морські наукові дослідження у виключній (морській) економіч­ній зоні України мають право проводити усі держави незалежно від їх географічного положення, їх юридичні і фізичні особи, а також міжнародні організації за умови дотримання законодавства Украї­ни. Ці дослідження проводяться лише за згодою спеціально упов­новажених органів з дотриманням вимог чинного законодавства та міжнародних договорів України. Здійснюючи свою юрисдикцію, Україна має право регулювати, дозволяти і проводити морські на­укові дослідження у своїй виключній (морській) економічній зоні. Спеціально уповноважені органи України дають свою згоду на про­ведення морських наукових досліджень у її виключній (морській) економічній зоні за умови, що ці дослідження проводяться лише у мирних цілях, для розширення знань про морське середовище на благо людства і не несуть загрози навколишньому природному се­редовищу.

Іноземні держави, їх юридичні і фізичні особи, а також міжна­родні організації, які мають намір проводити морські наукові дос­лідження у виключній (морській) економічній зоні України, пода­ють спеціально уповноваженим органам за шість місяців до перед­бачуваної дати початку здійснення морського наукового проекту повну інформацію про характер і цілі проекту, методи і засоби, що використовуватимуться, точні географічні координати районів, в яких буде здійснюватися проект, та інші дані. Якщо подана інфор­мація є неточною або іноземна держава, її юридичні і фізичні осо-

211

би чи відповідна міжнародна організація, яка здійснює проект, має невиконані зобов'язання перед Україною, що випливають з раніше здійснюваного наукового проекту, спеціально уповноважені органи України можуть відмовити у дозволі на проведення морських дос­ліджень.

Україна може відмовити у наданні згоди на здійснення іншими державами, їх юридичними і фізичними особами, міжнародними організаціями морського наукового проекту у своїй виключній (морській) економічній зоні, якщо цей проект: безпосередньо пов'язаний з розвідкою та розробкою як живих, так і неживих при­родних ресурсів; передбачає буріння морського дна, використання вибухових речовин або внесення шкідливих речовин у морське се­редовище; включає спорудження, експлуатацію або використання штучних островів, установок і споруд.

Під час проведення морських наукових досліджень у виключній (морській) економічній зоні України іноземні держави, їх юридич­ні і фізичні особи, міжнародні організації, які одержали на це доз­віл спеціально уповноважених органів України, зобов'язані дотри­муватися таких умов: забезпечувати участь представників України у морських наукових дослідженнях, зокрема на борту науково-дос­лідних суден та на інших науково-дослідних установках; надавати спеціально уповноваженим органам України на їх прохання попе­редні доповіді, а також інші матеріали і висновки досліджень; да­вати спеціально уповноваженим органам України на їх прохання можливість доступу до всіх даних і зразків, одержаних під час мор­ських наукових досліджень, передавати їм матеріали, з яких можна зробити копію, і зразки, які можна розділити без заподіяння шко­ди їх науковій цінності, а також надавати інформацію, що містить оцінку таких даних, зразків і результатів досліджень, або надавати допомогу в їх оцінці та інтерпретації; не перешкоджати діяльності, що здійснюється з метою реалізації суверенних прав та юрисдикції України згідно зі статтями 4, 7, 8 Закону "Про виключну (морську) економічну зону України"; негайно інформувати спеціально упов­новажені органи України про будь-які істотні зміни у програмі дос­ліджень; прибрати науково-дослідні установки або обладнання піс­ля завершення досліджень, якщо не укладено угоди про інше.

Морські наукові дослідження у виключній (морській) економіч­ній зоні України, які проводяться з порушенням вимог статей 13, 14 Закону "Про виключну (морську) економічну зону України", можуть бути тимчасово заборонені (зупинені) спеціально уповно­важеними органами України. Рішення про тимчасову заборону (зу­пинення) може бути скасовано цими органами, а дослідження про­довжено, як тільки інша держава, її юридична чи фізична особа або міжнародна організація, що здійснює дослідження, усуне порушен­ня та дасть гарантію стосовно дотримання встановленого Законом "Про виключну (морську) економічну зону України" порядку.

Морські наукові дослідження у виключній (морській) економіч­ній зоні України, які проводяться без дозволу спеціально уповно-

важених органів України або з відступом від положень ст. 13 Зако­ну "Про виключну (морську) економічну зону України", або з сут­тєвими відмінностями від початкового проекту дослідження, підля­гають негайному припиненню.