Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СК Адвокатура-12.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
151.55 Кб
Скачать

-Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ«ОДЕСЬКА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ»

КАФЕДРА АГРАРНОГО, ЗЕМЕЛЬНОГО ТА ЕКОЛОГІЧНОГО ПРАВА

«ЗАТВЕРДЖУЮ»

Президент університету

Академік ___________ С.В. Ківалов

«____»___________ 2012 року.

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА СПЕЦКУРСУ

«ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАКОННОСТІ У ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИНАХ ДІЯЛЬНІСТЮ АДВОКАТУРИ УКРАЇНИ»

для студентів факультету Адвокатури

за спеціальністю 7.060.101. «Правознавство»

Розробники програми: доценти Харитонова Т.Є. і Черемнова А.І.

Схвалена рішенням кафедри від 27 серпня 2012 року, протокол № 1.

Рекомендована рішенням навчально-методичної ради університету

від «___» _______________ 2012 року, протокол № ___.

Відповідальний за випуск – професор Каракаш І.І.

ОДЕСА-2012

1. ВСТУП ДО СПЕЦКУРСУ

Введення у навчальний процес спецкурсу «Забезпечення законності в земельних відносинах діяльністю адвокатури України» є продовженням поглибленого вивчення кола проблем навчальної дисципліни «Земельне право України». Введення спецкурсу пов’язано з тим, що земельне законодавство, а на його нормативно-правовій основі, земельне право у сучасний період українського державотворення та вітчизняної законотворчості розвиваються надто динамічно. Про це свідчить не тільки практика здійснення сучасної земельної реформи, яка висуває не прості проблеми застосування існуючих правових норм, а й безперервне прийняття нових законодавчих актів з метою оптимізації врегулювання земельних відносин.

Після набуття чинності Земельним кодексом України 2001 року була прийнята ціла низка законодавчих актів. Однак збільшення кількості законів не свідчить про підвищення рівня правового регулювання земельних відносин і зміцнення земельної законності і правопорядку. Наведене призводить до висновку, що головна проблема сьогодення полягає не у відсутності законодавчих актів чи у нестачі законодавчої бази у врегулюванні земельних відносин, а у ступені виконання існуючих законів, зокрема шляхом реалізації прав на землю фізичними та юридичними особами.

Проблема дотримання вимог чинного законодавства щодо набуття прав на земельні ділянки у сучасний період набула найбільшої гостроти і стала загрозою для національної безпеки. Але забезпечення правильного застосування та тлумачення норм здійснюється обізнаними у праві спеціалістами, якими є адвокати. Саме на них покладена численна кількість вирішення спірних питань та ситуацій, які виникають у реалізації земельних відносин, захист земельних прав громадян та юридичних осіб та недопущення виникнення земельних спорів. Тому спецкурс розрахований на студентів факультету адвокатури, які є майбутніми фахівцями вирішення спірних ситуацій, в тому числі тих, які виникають при реалізації земельних відносин.

Цілями викладання спецкурсу «Забезпечення законності в земельних відносинах діяльністю адвокатури України» є системне пізнання змісту вимог земельного законодавства і надання майбутнім фахівцям-правознавцям необхідної суми знань щодо застосування положень чинного законодавства в їхній практичній діяльності. У процесі вивчення даного спецкурсу студентам правознавчої спеціальності необхідно познайомитися зі змістом земельної доктрини України, вивчити положення чинних законів та актів підзаконного характеру. Істотну допомогу студентам у всеосяжному оволодінні питаннями спецкурсу може надати поглиблене вивчення змісту рекомендованих відповідних розділів навчальної та спеціальної літератури, список яких наводиться наприкінці програми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]