Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
каноническое право САФ ОВС.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
267.26 Кб
Скачать

45

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ«ОДЕСЬКА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ»

Кафедра філософії

„ЗАТВЕРДЖУЮ”

Президент НУ «ОДЕСЬКА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ»

академік________________ С.В. Ківалов

„______” ___________________ 2011 р.

Робоча навчальна програма

на 2011-2012 н.р.

Канонічне право в історії релігії

для спеціальності 7.060101 „Правознавство”

Судово-адміністративний факультет, факультет органів внутрішніх справ

Розробив:доцент О.Е. Никитченко

Затверджено на засіданні кафедри

протокол № 2 від _”5”_вересня___2011 р.

Розглянуто та схвалено навчально-методичною радою

НУ «ОДЕСЬКА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ»

протокол № ____ від „ _________ __ 2011 р.

Одеса – 2011

1. Навчальний план курсу

Форма навчання

Курс

Семестр

Лекції

Практичні

(семінари)

Всього ауд.

годин

Курсові

роботи

Контрольні

роботи

Установ.

лекції

Самостійна робота

Всього

Іспит

Залік

Судово-адміністративний факультет, факультет органів внутрішніх справ

1

1

16

14

30

-

-

-

24

54

1

-

1. Мета і завдання дисципліни

Метою викладання "Канонічного права в історії релігії" є ознайомлення студентів з основним змістом сучасного релігієзнавства в контексті дослідженння історії формування канонічного права, як особливого типу правового явища, з акцентуванням значення отриманих знань для українського суспільства, зокрема в царині релігійного життя минулого та сучасності, демократизації української держави в умовах релігійного плюралізму, розв’язанні глобальних проблем сучасного світу на засадах міжрелігійної толерантності.

Задачі вивчення "Канонічного права в історії релігії" :

Ознайомити студентів з загальною проблематикою сучасного релігієзнавства, досягненнями в вивченні історії, філософії, соціології, психології релігії як соціального феномену, головними подіями в релігійному житті і основами віровчення найбільш поширених в українському суспільстві релігійних організацій, найважливішими правовими документами, що мають відношення до регулювання питань, пов’язаних зі свободою совісті, та діяльністю релігійних громад, актуальними проблемами сучасності в контексті їх релігійного усвідомлення та процесу формування канонічного права.

Предмет “"Канонічного права в історії релігії" ” дозволяє студентам здобути необхідні систематизовані знання з філософії, психології, соціології, релігії про її функції і роль як специфічної форми суспільної свідомості, як соціально-історичного явища. Вивчити причини виникнення та існування релігії, її елементи, структуру, ідеологію і культ, типологію світових релігій, національні релігії, особливості нетрадиційних релігійних напрямків, сучасної містики. Дізнатися про міжнародні релігійні організації та їхню участь в екуменічному, миротворчому, екологічному русі, про специфіку впливу релігії на різні сфери духовної культури. Зрозуміти головний зміст вчень католицизму, протестантизму, православ'я. Знайомить з основними положеннями українського законодавства про свободу совісті та релігійні організації, з історією канонічного права в світі та в Україні.

На основі наукових принципів ставлення до релігії, церкви, богослов'я і віруючих, курс “"Канонічного права в історії релігії" ” покликаний формувати власну позицію у ставленні до світової духовної культури, її цінностей. Завдяки йому студент зможе дотримуватися вимог українського законодавства «Про свободу совісті та релігійні організації», розуміючи і канонічне бачення моделі співіснування держави, церкви та людини, розрізняти особливості конфесійної діяльності релігійних організацій аби підтримувати ті заходи, які спрямовані на відродження духовної культури української нації, на діалог і співробітництво віруючих і невіруючих в ім'я розвитку національної культури.