Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 лекція.doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
82.94 Кб
Скачать

4.3. Ретикулярна формація

Відділи головного мозку, які ми розглянули, складають стовбур мозку: довгастий мозок, міст, середній мозок та проміжний мозок.

По всьому стовбурі мозку розташоване утворення, яке складається з нейронів різних типів і форм. Воно густо переплетене нервовими волокнами у різних напрямках. Під мікроскопом це утворення нагадує своїм виглядом сітку, від чого і дістало назву сітчастої або ретикулярної формації. На сьогодні в ретикулярній формації стовбура мозку людини описано 48 ядер і клітинних груп. При подразненні структур ретикулярної формації ніякої помітної реакції не виявлено, змінюється лише збудливість різних відділів ЦНС.

Через ретикулярну формацію проходять як висхідні, доцентрові, так і низхідні, відцентрові шляхи. Тут здійснюється їхня взаємодія і регуляція збудливості всіх відділів ЦНС.

Ретикулярна формація по низхідних шляхах здатна справляти гальмівний вплив на рухові реакції спинного мозку. Активізований вплив її проявляється в посиленні спинномозкових розгинальних рефлексів і скорочення скелетної мускулатури.

По висхідних шляхах ретикулярна формація справляє активізований вплив на кору великого мозку, підтримує в ній стан неспання. В свою чергу вона отримує імпульси від кори головного мозку, які регулюють діяльність самої ретикулярної формації.

Ретикулярна формація має високу чутливість до таких фізіологічно активних речовин як адреналін і ацетилхолін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]