Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
12.56 Кб
Скачать

БЛАГОДІЙНИЙ - БЛАГОЧИННИЙ. Ці слова хоча й ма­ють спільний старослов'янський корінь благо- , з яким у мові утворено чимало лексем, але різняться як значеннями, так і сферами функціонування.

Благочинний — назва служителя культу, що керує церквами кількох парафій. Відповідно його посада йменується благочинство. Напр.: Патріарх Іова запровадив посаду «попівських старост» (благочинних) (3 газети); Не чув тебе наш бла­гочинний, а то до хору взяв би, — додав Микола (В. Шевчук); Він [о. Артемій] став недавно благочинним, і це благочинство пригодилось йому, щоб через його добувати собі ко­ристь навіть од сусідніх дідичів (І. Нечуй-Левицький).

Благодійний — 1) «який дає користь; благотворний, добрий» і водночас 2) «призначений для подавання матеріальної до­помоги бідним, сиротам і т. ін.» Напр.: Нині ідеї милосердя воскресають, широкий благодійний рух громадськості відрод­жується (3 газети); Учасники шоу-програми відвідують будин­ки для людей похилого віку і дитячі будинки, лікарні, займа­ються благодійною діяльністю (3 газети). Саме в другому значенні та в сполуках на зразок благодійна програма, благо­дійний аукціон, благодійна справа, благодійне свято, благо­дійний внесок тощо це слово видається співзвучним із благочин­ний. До того ж і мовна практика засобів масової інформації засвідчує, що слово благочинний вже вживають як синонім до благодійний у другому значенні; пор.: Грошові кошти від про­ведення лотереї частково підуть на благочинні внески до Фонду Червоного Хреста України (3 газети).

Оманлива синонімічність виникла під впливом паронімічної схожості слів, а також подібності значень їх складників: чин­ний — діяльний, активний та дійовий — здатний активно діяти; здатний впливати на що-небудь. Об'єднує ці слова також сема «служіння» — власне, служіння благородній справі.

Соседние файлы в папке 5