Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IkursIn18 / Тема1.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
26.93 Кб
Скачать

1.2. Особливості стану здоров’я дітей раннього віку в сім’ях

Батьків – наркоманів

В останні роки в Україні зростає кількість дітей, на­роджених від матерів, хворих на наркоманію. Нарко­тики, як і ряд інших лікарських препаратів, викликають біохімічні, імунологічні та ендокринні порушення, що в свою чергу призводить до певних аномалій розвитку, різноманітних природжених вад, постнатальних захворю­вань, зниження пристосувальних реакцій.

В організмі плода при вживанні жінкою наркотичних препаратів внаслідок зниження активності ферментів упо­вільнюється знешкоджування токсичних метаболітів і створюються умови для прояву всього спектру токсичних властивостей. Це спричиняє дефекти формування та функціонального дозрівання структур головного мозку і, як наслідок, затримку психофізичного розвитку в перші роки життя дитини.

Під спостереженням спеціалістів перебували 36 дітей віком від 2 місяців до 4 років, народжених у сім"ях, де один чи обидва з батьків страждали на наркоманію.

У 31 (86,1%) дитини при народженні відмічено малу масу тіла та зріст, у 23 (63,8%) — виявлено невротичні роз­лади у вигляді тіків, енурезу, енкопрезу функціонального характеру, затримку мовного розвитку, у 4 (12,9%) — епілептиформний синдром на фоні гідроцефалії. Пахвинну грижу виявлено у 2 (5,6%) хлопчиків, природжену ваду сер­ця — у 6 (16,7%), полікістоз нирок — в одному випадку. Розумова відсталість мала різноманітні прояви і займала за частотою відхилень третє місце (приблизно у 2/3 пацієнтів). Неонатальний наркотичний абстинентний син­дром зареєстровано у 29 (80,6%) дітей цієї групи.

Всім пацієнтам поряд із загально клінічними було виконано біохімічні та імунологічні дослідження. Виявлено чіткий дисбаланс клітинного і гуморального імунітету, порушен­ня функціонального стану системи нейтрофільних лейко­цитів. Характерним було також порушення теофілінчутливих і теофілінрезистентних клітин, що певною мірою відображає співвідношення субпопуляцій Т-супресорів і Т-хелперів. Ступінь дисфункцій рівнів імуноглобулінів (підви­щення ІgG як наслідок антигенної стимуляції та зниження ІgА) корелював більш певно з наявністю неврологічної та соматичної, ніж психопатологічної, симптоматики. Рівень імунних комплексів, що циркулюють в крові, суттєво підви­щувався практично у всіх пацієнтів.

Зазначені зміни визначали наступні клінічні особливості стану здоров"я дітей раннього віку з наркотичною інток­сикацією: несприятливий перебіг інтранатального періо­ду, наявність природженої гіпотрофії, великого числа стигм дизембріогенезу, перинатальне ураження ЦНС, вторинний імунодефіцит та високий індекс болісності, що спонукало до перегляду терапевтичної тактики у пацієнтів цієї групи та раннього призначення препаратів з імунокоригуючим, ноотропним, психотропним та антиоксидантним механіз­мами чинності.

1.3 Види наркоманії та їх вплив на народження майбутньої

дитини

В останні роки наркоманія набула характеру епідемії. Часто трапляються випадки, коли наркотичні препарати приймають вагітні. Спеціалісти припускають, що це трапляється з кожною десятою вагітною жінкою під час виношування дитини.

Гашишизм

Гашиш виготовляють із пилку коноплі, а марихуану, найбільш розповсюджений наркотики, - з її листя. Тетрагідроканабіноли, наркотичні речовини, що містяться в коноплі, потрапивши в організм вагітної жінки, викликають внутрішньоутробну затримку розвитку плоду. Чим більше майбутня мати викурює цигарок з марихуаною, тим меншою буде вага і окружність голови її дитини. Крім того такій матері загрожують передчасні пологи.

Кокаїнізм

Кокаїн вводять внутрівенно, нюхають, курять(„крек”) і вдихають. Він викликає викид адреналіну, від чого і виникає ейфорія. Але одночасно з ейфорією підвищується артеріальний тиск, відбувається спазм судин. У вагітних кокаїн виводиться із організму повільніше, тому ризик отруєння ним збільшується. Потрапляючи через плаценту до крові плоду, кокаїн викликає у нього спазм судин, сильне серцебиття, підвищує тиск. При цьому порушується кровообіг матки, розвивається плацентна недостатність, зменшується кількість кисню, що надходить до організму дитини. Так виникає гіпоксія, плід задихається. При тривалій гіпоксії фізичний і розумовий розвиток дитини уповільнюється, збільшується ризик викидню, передчасних пологів, відшарування плаценти. При вживанні матір’ю великих доз кокаїну новонароджений може померти від інсульту або у дитини можуть виявити порок розвитку сечовивідних шляхів.

Вживання амфітамінів

Дія цих препаратів і кокаїну схожа: вони викликають збудження, безсоння і втрату апетиту. Ті, хто вживають амфітаміни, зазвичай виснажені і не піклуються про своє здоров’я. Цей вид наркоманії особливо небезпечний для вагітних, оскільки через дефіцит поживних речовин і порушення кровообігу матки відбувається фізичний і розумовий розвиток плоду. Дитина, що знаходиться під дією амфітамінів, здається напівсонною, погано ссе молоко, швидко втрачає вагу.

Героінізм

Героїн - сильний наркотик. Його починають вживати вже спробувавши марихуану, кокаїн. При передозуванні героїном відбувається зупинка дихання. Якщо його регулярно вживає вагітна жінка, дитина народжується наркоманом і переносить на собі, як і мати, всі жахи „ломки”. Крім того героїн викликає передчасні пологи і гіпоксію плоду. Такі немовлята розвиваються повільно, у них в 2 рази частіше спостерігається синдром раптової смерті.

Вживання ЛСД

Синтетичний галюциноген, який створювався для лікування психічних розладів, використовується і наркоманами. Його називають „елітним” антибіотиком, тому що він дорогий і залишає значно менше наслідків. Хоча є думка (поки не підтверджена), що ЛСД викликає мутації, викидні, передчасних пологів, відшарування плаценти і т. ін.

Токсикоманія

Токсикомани вдихають органічні розчинники, що входять до складу фарб, смол, лаків. Частіше всього використовують толуол. При тривалому вживанні знижується інтелект, розвивається атрофія крові головного мозку. Існують данні, що діти, матері яких вживали толуол, мають пороки розвитку, у них затримується фізичний і розумовий розвиток, також спостерігаються психічні розлади .Часто такі діти народжуються з дуже маленькою головою або крихітними очами, не рідко у них буває гідроцефалія(порушення в будові мозку).

Висновки

Вживання наркотичних речовин вагітними жінками є однією з актуальних та драматич­них проблем сучасного світового суспільства. Швидке зростання частоти даної патології ставить під загрозу фізичний та соціальний добробут майбутніх поколінь.

Крім того, що наркотики діють на сам плід, вони ще й ускладнюють перебіг вагітності та пологів. Якщо вагітна не припиняє вживання наркотиків, то пологи часто настають передчас­но, наприклад, при героїновій наркоманії до 50 % випадків. З остан­ньою пов"язана підвищена частота викиднів, відшарування плаценти, хоріоамніоніт, плацентарна недостатність, еклампсія, передчасний розрив плідного міхура. Смертність, новонароджених, матері котрих вживали наркотики під час вагітності і не отримували пренатальної допомоги акушера-гінеколога та нарколога, дуже висока: 75 % —при героїновій наркоманії, 85—при метадоновій, 70%—при метадоновій, якщо по­давалась допомога.

Соседние файлы в папке IkursIn18