Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalny_posibnik.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.16 Mб
Скачать

Мати власну думку та висловлювати її

Уявіть собі людину, яка дуже уважно слухає інших, ставить конкретні запитання, розуміє своїх співрозмовників.

Чи свідчить це про сформованість навичок успішного спілкування? Напевно ні, оскільки тільки слухати і розуміти недостатньо. Не менш важливим є й уміння формулювати, послідовно викладати свою думку, переконувати інших у перевагах та доцільності своїх дій – тобто доводити, змушувати їх погодитися з Вами.

Уміння переконувати дуже важливі для Вас сьогодні: у спілкуванні з батьками, коли Вам бажано, щоб вони врахували вашу позицію, із друзями – при відстоюванні власної точки зору, під час відповіді на уроці, коли Вам треба продемонструвати свої знання.

Вони важливі і в дорослому житті, насамперед для активних громадян, адже громадяни повинні вміти чітко і зрозуміло висловлювати свої думки, переконливо виступати на захист своїх прав. Не можна уявити успішної праці державного службовця, керівника організації, члена уряду, який не вміє сформулювати думку, чітко її викласти та переконливо довести.

Звичайно, особи, які не володіють зазначеними навичками, зустрічаються як на вищих щаблях влади, так і серед політичних лідерів, однак розсудливі виборці враховуватимуть це під час чергових виборів. Чи хотіли б Ви, наприклад, щоб Вашими представниками в органах учнівського самоврядування були учні, які не можуть чітко висловити свою думку або переконати інших у несправедливості й недоцільності певного рішення?

Ефективно переконує інших добре аргументована думка. Посилюють переконливість думки аргументи або докази, доступні, зрозумілі слухачам, що є науково перевіреними і статистично підтвердженими тощо. Допоможе Вам бути переконливими дотримання певної чіткої структури висловлювання.

Дружні поради тим, хто хоче бути переконливим

Побудова висловлювань за схемою, яка наведена нижче, має умовну назву методу "Прес", що означає значне підсилення переконливості власної аргументації за умови його використання.

Зверніть увагу!

Метод "Прес" має таку структуру та етапи:

1. Позиція я вважаю, що ...

(висловіть свою думку, проясніть, у чому полягає Ваша точка зору)

2. ОБГРУНТУВАННЯ ...тому, що...

(наведіть причину появи цієї думки, тобто поясніть, на чому ґрунтуються докази на підтримку Вашої позиції)

3. ПРИКЛАД ... наприклад...

(наведіть факти, дані, що підтверджують Вашу позицію)

4. ВИСНОВКИ Отже (тому), я вважаю...

(узагальніть свою думку, зробіть висновок про те, що необхідно робити, це своєрідний заклик прийняти Вашу позицію)

У Ваших виступах, якщо це можливо, використовуйте:

  • думку експертів;

  • статистичні та наукові дані;

  • закони України;

  • інші допоміжні матеріали (речові докази, газетні статті, думки інших учнів, громадян тощо).

Що таке дискусія?

Під дискусією розуміють колективне обговорення суперечливого питання задля глибшого розуміння проблеми, різних точок зору та визначення власного ставлення та ставлення інших до неї.

Умінням дискутувати важливо володіти кожному і кожній, оскільки воно пов’язане з природою демократичного суспільства – люди повинні спілкуватись і розуміти одне одного, незважаючи на розходження в думках.

Критерії ефективної дискусії

  • глибина обговорення питань;

  • висловлювання різних, зокрема протилежних, думок;

  • культура дискутування;

  • переважна більшість учасників і учасниць беруть участь в обговоренні питання чи проблеми (не менше 50%).

"Комендантська година" для підлітків

Стрімкий ріст підліткової злочинності на початку 90-х років у США викликав занепокоєння та стурбованість американського суспільства. Як результат у більшості штатів США було прийнято закони щодо встановлення часових меж перебування підлітків (осіб до 16 років) поза домом.

Органи законодавчої влади деяких країн Європи також схвалили подібні закони, однак в інших країнах громадяни вважали такі закони порушенням прав дітей.

В Україні підліткова злочинність має тенденцію до зростання, що непокоїть батьків, учителів, співробітників міліції. Проте ставлення громадян до "комендантської години" для підлітків, як і в інших країнах, неоднозначне.

У невеличкому містечку Лесюки міська рада нещодавно схвалила постанову "Про обмеження часу перебування дітей на вулицях міста":

"...Дітям, які не досягли 18 років, заборонено виходити з дому з 23 до 6 години у неділю, понеділок, вівторок, четвер... Якщо діти відвідують громадські та розважальні заходи у зазначені години, їх повинні супроводжувати батьки... У п’ятницю та суботу час перебування дітей поза домом подовжується на 1 годину... За порушення постанови підлітками або їхніми батьками з батьків до місцевого бюджету стягується штраф у розмірі 100 гривень..."

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]