Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
602.62 Кб
Скачать

Розділ 4. Аналіз логістичної діяльності підприємства

4.1. Оцінка системи логістичного обслуговування

Основним критерієм, що дозволяє оцінити систему сервісу, як з позиції постачальника, так і з позиції одержувача послуг, являється рівень логістичного обслуговування.

Рівень логістичного обслуговування - це кількісна характеристика відповідності фактичних значень показників якості і кількості логістичних послуг оптимальним або теоретично можливим значенням цих показників.

Рівень обслуговування можна оцінювати також, зіставляючи час на виконання логістичних послуг, що фактично робляться в процесі постачання, з часом, яке необхідно було б витратити у разі надання усього комплексу можливих послуг в процесі того ж постачання. Для оцінки рівня логістичного обслуговування вибираються найбільш значущі види послуг, надання яких зв'язане зі значними витратами, а відсутність - з істотними втратами на ринку.

Залежність витрат на сервіс від рівня обслуговування показана на мал.1.

Мал. 1. Залежність витрат на обслуговування від рівня обслуговування

 Починаючи від 70% і вище за витрату на сервісне обслуговування ростуть експоненціально залежно від рівня обслуговування і досягши рівня 90% збільшення об'єму логістичного сервісу стає невигідним. При цьому зниження рівня обслуговування веде до збільшення втрат, викликаних погіршенням якості сервісу (мал. 2).

Мал. 2. Залежність втрат, викликаних погіршенням обслуговування, від рівня обслуговування

Завдання логістичної служби полягає в пошуку оптимальної величини рівня обслуговування. Графічно оптимальний розмір рівня сервісу можна визначити, побудувавши сумарну криву F, що відбиває поведінку витрат і втрат залежно від рівня обслуговування (мал. 3).

Мал. 3. Залежність витрат і втрат від величини рівня обслуговування

 

4.2. Аналіз системи транспортування

Значна частина логістичних операцій на шляху руху матеріального потоку від первинного джерела сировини до кінцевого споживання здійснюється із застосуванням різних транспортних засобів. Витрати на транспортування контролюються головним техніком, який наприкінці кожного місяця складає звіт по усіх водіях. В такому звіті вказується кілометраж пройдений кожним транспортним засобом, нормативні витрати палива і реальні. Якщо різниця нормативних і реальних витрат негативна, то така різниця вираховується із заробітної плати водія.  На складі, після одержання всіх замовлень клієнтів, формуються маршрутні листи з урахуванням кількості транспорту і його вантажопідйомності. Маршрутний лист включає найменування клієнтів, адреси, замовлення і порядок розвезення. Крім цього маршрутний лист, що передається експедиторові, доповнюється супровідною документацією. Вона містить у собі товарно-транспортну накладну, податкову накладну, і, якщо необхідно, сертифікати якості, рахунок-фактуру і специфікацію. Вибір транспорту здійснюється в залежності від кількості замовлень і їхніх обсягів. Але крім цього ще враховують специфіку маршруту, тобто можливість під’їзду даним автотранспортом до підприємства-клієнта. Ефективність транспортування оцінюється на основі тоннажу, що був перевезений транспортом за визначений період. Також враховують нормативний час розвантаження: - до 4 тонн продукції включно - 1 година, навантаження тари й оформлення товарно-транспортної накладної - 15 хвилин; - до 10 тонн продукції - 2 години, навантаження тари й оформлення товарно-транспортної накладної - 20 хвилин; - понад 10 тонн продукції - 4 години, навантаження тари й оформлення товарно-транспортної накладної - 20 хвилин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]