Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3okhorona_pratsi588.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
386.56 Кб
Скачать

3.7 Забезпечення санітарно-побутовими приміщеннями

Санітарно-побутові приміщення на підприємствах виконуються у відповідності з СНіП 11-92 – 76 і обладнуються спеціальними пристроями.

Для зберігання особистого і санітарного спеціального одягу влаштовуються гардеробні окремо для чоловіків і жінок. Разом з ними розміщують душові, вмивальні приміщення. Туалети розміщуються на відстані від робочих місць в цехах не більше 75 м, а від робочих місць на відкритій території – не більше 150м.

У багатоповерхових виробничих спорудах туалети повинні бути влаштовані на кожному поверсі для чоловіків і жінок; в тамбурах при туалетах повинні бути вмивальники.

На підприємствах із кількістю працюючих від 300 чоловік повинен бути організований загальнозаводський медпункт.

3.8 Електробезпека

Електробезпека досягається при дотриманні положень основних нормативних документів: ДБН В.2.5-27-2006 "Захисні заходи електробезпеки в електроустановках будинків і споруд", ДНАОП 0.00.-1.21-98 „Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів", ДНАОП 1.1.10-1.01-97 „Правила безпечної експлуатації електроустановок", ВСН 205 - 84 „Инструкция по проектированию електроустановок систем автоматизации технологического оборудования" тощо.

Засоби електрозахисту:

  1. Заземлення всіх металевих не струмоведучих конструкцій електричного обладнання;

  2. Застосування системи захисного відімкнення електричного струму живлення у разі замикання на корпус електродвигунів приводу машини, або їх перевантаження;

  3. Усі машини цеху, що живляться змінною напругою 220/380 В обладнані заземленням і аварійним відімкненням;

  4. Електричне освітлення здійснюється струмом напругою 127/220 В за обов’язкового встановлення світильників загального освітлення на висоті не нижче 4 м;

  5. Всі електричні щити живлення закриті захисними коробками. Під щитами повинні бути діелектричні ковдри (або підставки);

  6. Приміщення цеху обладнане знаками безпеки;

  7. Ремонт та профілактика машини здійснюється тільки за відімкненого електричного живлення.

3.9 Пожежна безпека

Основним нормативним документом, що регламентує вимоги щодо пожежної безпеки є Закон України «Про пожежну безпеку», прийнятий 17 грудня 1993 р.

Аналізуючи приміщення за небезпекою виникнення пожежі до ОНТП 2486, купажне відділення згідно ПУЕ – вологе, по пожежовибухонебезпеці відноситься до категорії Д, тому що в приміщенні підвищена вологість і розміщене обладнання, яке працює під тиском.

Попередити пожежу можна шляхом розроблення правил безпечної поведінки з вогнем, усунення можливого виникнення короткого замикання.

Первинні засоби пожежогасіння призначені для ліквідації невеликих осередків пожеж, а також для гасіння пожеж на початковій стадії їхнього розвитку.

У сироповарильно-купажному відділенні до первинних засобів належить інвентар (пожежні відра, ящики з піском, совкові лопати, покривала з негорючого полотна) та пожежний інструмент (гаки, ломи, сокири),вогнегасники ВВ-2-1 шт., ВП-5- 1 шт. з розрахунку 1 шт. на площу 20м2. Цех обладнаний автоматичноюпожежною сигналізацією. Пожежа та вибух може статися при утворенні іскри механічного походження, теплового проявлення електричного струму, розрядів статичного електроструму.

Для запобігання виникнення небезпеки необхідно проводити інструктаж працюючих,пожежний нагляд. Всі виробничі, складські і підсобні приміщення, зовнішні установки і будівлі забезпечені первинними засобами пожежогасіння і пожежним інвентарем, які завжди в робочому стані і на видному місці з безперешкодним доступом. На підприємстві проектом передбачено водопровід протипожежного водопостачання. Витрати води на пожежогасіння приймаються в залежності від водостійкості.

Усі виробничі приміщення забезпечені первинними засобами пожежогасіння. До них належать: вогнегасники ВВ-2 з розрахунку 1 шт. на площу 20м2. Цех обладнаний автоматичною пожежною сигналізацією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]