Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб_1_Wind.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.69 Mб
Скачать

Основні об’єкти ос Windows

Об’єкти (програми, папки, документи)у звичайному неактивному стані представлено у вигляді значків із відповідною назвою (рис.1). При завантаженні програми, відкритті папки чи документа в середовищі ОС Windows відкривається певне вікно, що є також об’єктом операційної системи.

Для ефективного і зручного використання усіх можливостей сучасних IBM – сумісних комп’ютерів застосовують ОС Windows, яка має так званий графічний інтерфейс – засоби для взаємодії користувача з комп’ютерною системою.

Головним елементом інтерфейсу є вікно. Англійське слово „windows” означає „вікна”.

Папка в Windows – сховище різних об’єктів: файлів, інших папок, образів дисків, принтерів. Папки позначаються жовтим прямокутником із виступом у лівому верхньому куті. Серед усіх папок, записаних на диски комп’ютера, існують такі, що необхідні для роботи самої системи Windows та які користувач сам не створював. Ці папки називаються системними.

Об’єкт піктограма (іконка, або значок) – засіб для доступу до папок, файлів, панелі управління, будь-якого елементу інтерфейсу.

Є чотири способи розташування піктограм у вікні: великі значки, малі, список, таблиця (детально). Перевага розташуванні піктограм у вигляді таблиці у тому, що таке розташування надає найбільш повну інформацію про ці об’єкти, а саме їх тип, розмір, дату створення (знищення), розміщення, коментарі…

Ярлик – невеликий файл з розширенням .lnk (розміром до 1 Кбайта), що позначається картинкою-піктограмою на якій зображена вигнута стрілка. Ярлик містить посилання на будь-який об’єкт (програму, документ, папку, принтер тощо), тобто адресу цього об’єкту.

Вказівник миші – екранний елемент, за допомогою якого виконують частину вказівок в ОС. Під час переміщення мині вказівник на екрані рухається синхронно.

Рис. 1. Об’єкти ОС Windows

Контекстне меню

Отримуємо при натисканні ПКМ на об’єкті. Містить список можливих дій, які користувач може виконати з даним об’єктом. Зміст контекстного меню належить від типу вибраного об’єкта і від попередніх операцій з ним.

На (104-клавішній) клавіатурі клавішу контекстного меню можна знайти в нижньому ряді справа від клавіші пробілу, між клавішею головного меню та Ctrl.

За допомогою контекстного меню можна дізнаватися про властивості вибраного об’єкта (ПКМ, команда Свойства).

Керування об’єктами за допомогою миші

Основними прийомами керування об’єктами за допомогою миші є:

    • клацання – швидке натискання й відпускання лівої клавіші миші;

    • подвійне клацання – два клацання підряд;

    • клацання правою клавішею;

    • перетягування. При цьому відбувається переміщення екранного об’єкта, на якому встановлено вказівник миші.

    • протягування миші виконується як перетягування, але його супроводжує не переміщення екранного об’єкта, а зміна його форми;

    • спеціальне перетягування – виконують як і перетягування, але з затисненою правою клавішею миші;

    • затримка – наведення вказівника миші на об’єкт і затримка на деякий час, що супроводжується появою спливаючої підказки про об’єкт, над яким виконана затримка.

Способи виконання дій над об’єктами

Над об’єктами чи елементами вікна визначені конкретні дії. Існують чотири способи виконання дій над об’єктами, які можна виконати за допомогою:

  • меню програми;

  • панелі інструментів;

  • контекстного меню;

  • комбінацією клавіш клавіатури (Alt+підкреслена буква у команді меню).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]