Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методички / 5k_Smit / IntelSystems / МВІС_курсова.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
527.87 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Ректор___________ С.В. Іванов

(підпис)

«_____» _____________2013 р.

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНІ СИСТЕМИ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

до виконання курсової роботи

для студентів спеціальностей

8.05020201, 7.05020201 “Автоматизоване управління технологічними процесами”,

8.05020202, 7.05020202 “Комп’ютерно – інтегровані технологічні процеси і виробництва”

денної та заочної форм навчання

Реєстраційний номер

СХВАЛЕНО

електронних методичних

на засіданні кафедри

рекомендацій у НМВ____________

автоматизації процесів

управління

Протокол № 11

від 15.05. 2013 р.

Київ НУХТ 2013

Інтелектуальні системи: Метод. рекомендації до виконання курсової роботи для студентів спеціальностей: 8.05020201, 7.05020201 “Автоматизоване управління технологічними процесами”,, 8.05020202, 7.05020202 “Комп’ютерно – інтегровані технологічні процеси і виробництва” денної та заочної форм навчання /Уклад.:/ В.Д. Кишенько, Я.В. Смітюх, Н.М. Савіцька, Ю.O. Чорна . – К: НУХТ, 2013. – 25 с.

Рецензент: О.П. Лобок, канд. фіз.-мат. наук

Укладачі: В.Д. Кишенько, канд. техн. наук

Я.В. Смітюх, канд. техн. наук

Н.М. Савіцька

Ю.O. Чорна

Відповідальний

за випуск: А.П. Ладанюк, докт. техн. наук, професор

ВСТУП

Управління сучасним промисловим підприємством, що функціонує на початку третього тисячоліття, потребує використання не тільки нагромадженого в менеджменті досвіду і розроблених раніше підходів, а насамперед перспективних та ефективних методів, які ґрунтуються на досягненнях сучасних інформаційних технологій, і методів штучного інтелекту, а також наукових розробок у сфері підтримки прийняття рішень. Для управління виробництвом нині потрібні ефективні методи й інструменти підтримки рішень на всіх рівнях його функціонування. Різноманіття цілей і завдань, які виникають у процесі прийняття рішень, їх складність і часові обмеження властиві дуже багатьом проблемам, щодо яких приймають рішення, потребують комп’ютерної підтримки цього процесу. Створення таких інтелектуальних систем підтримки рішень, які забезпечили б менеджера сучасними способами аналізу інформації, генерації варіантів рішень, їх оцінками й вибором найкращого варіанта, – надзвичайно важливе й актуальне завдання. При цьому під поняттям інтелектуальні системи підтримки прийняття рішень (ІСППР) в управлінні виробництвом розуміємо людино-машинні інтерактивні системи, що дозволяють відповідальній особі підтримувати всі етапи процесу прийняття рішень, а також здатні до набуття нових знань, до навчання в результаті аналізу нагромаджених знань і досвіду, адаптації їх до динамічно змінюваних зовнішніх умов і поточного стану всіх складових елементів виробничої системи.

Як зазначає Д. Поспєлов: “Сьогодні особливо актуальним стає формування єдиних методологічних засад штучного інтелекту, розробка загальних принципів побудови інтелектуальних систем нових поколінь. Тут великі перспективи пов’язані з використанням ідей і принципів синергетики у штучному інтелекті”. До синергичних напрямів у дослідженнях Д. Поспєлов зараховує “нетрадиційні логіко-семіотичні й нейроінтелектуальні моделі, “м’які обчислення (soft computing)” і “обчислювальний інтелект (Computational Intelligence)”, багатоагентні системи і штучні організації”. У різних дослідженнях підтверджено експериментально, що для м’яких обчислень характерна допустимість неточності, невизначеності і часткової істинності, яка дозволяє досягти легкості обробки, робастності, низької вартості рішення й найкращої узгодженості з реальністю.

Об’єднання інтелектуальних технологій із традиційною експертною системою, у якій знання подано символічно, дозволить створити інтелектуальні системи, здатні вирішувати складні проблеми, слабко структуровані або неструктуровані, які потребують обробки всіляких видів знань. Використовуючи всі позитивні якості й унікальні можливості кожної із технологій, що виходять до їх складу, такі гібридні системи підтримки рішень мають вищий інтелектуальний потенціал.

Соседние файлы в папке IntelSystems