Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.26 Mб
Скачать

4. Опис роботи стенду

Об’єктом дослідження є залежність витрати від відкриття регулюючих органів, та швидкістю обертання насоса.

Вода надходить з водонапірного бака 1 через лічильник та витратомір, тобто вся система, в тому числі і насос 3 повинні бути під заливом! Далі потрібно поступово відкривати регулюючі органи 5 і 7 використовуючи задатчики 8. І спостерігається зміна витрати на вторинному приладі 9 та лічильнику 11.

5. Розрахунок регулювального органа

У системах автоматизації технологічних процесів, як правило, застосовуються серійно регулюючі органи, що виготовляються. Вибір конкретного типорозміру регулювального органа виробляється по каталогах і інших матеріалах у процесі виконання розрахунку, що виявляє придатність обираного органа в тих або інших конкретних умовах експлуатації. При цьому повинні враховуватися як властивості й робочі параметри середовища, що протікала через регулювальний орган, так і інші умови й вимоги, що є наслідком загальних вимог, пропонованих до системи автоматизації й до об'єкта керування в цілому.

На відміну від трубопровідних арматур серійні регулювальні органи характеризуються наступними додатковими показниками:

- умовною пропускною здатністю Kvy;

- пропускною характеристикою, що може бути лінійної або рівновідсотковою.

У такий спосіб у результаті розрахунку виробляється вибір конкретного типорозміру регулювального органа, характеризованого величиною Kvy, пропускною характеристикою й іншими показниками (умовним тиском, умовним діаметром і т.д.), передбаченими стандартами на регулювальні органи. Тому що умовна пропускна здатність однозначно визначає витрату через регулювальний орган тільки у квадратичній області турбулентного режиму руху рідини через регулювальний орган, установлений у трубопроводі, що має внутрішній діаметр, дорівнює умовному проходу регулювального органа, то у випадках роботи регулювальних органів в інших умовах виникає необхідність у додаткових характеристиках. До числа таких характеристик ставляться:

FL - коефіцієнт відновлення тиску рідини за регулювальним органом;

FP - виправлення на вплив перехідних патрубків, через які регулювальний орган

вбудовується в трубопровід;

xт - відносний критичний перепад тиску повітря для регулювального органа.

Застосування характеристик FL, FP і xт підвищує вірогідність визначення необхідноїпропускної здатності регулювального органа Kv у тих випадках, коли він працює не в квадратичній області турбулентного руху середовища й установлений через перехідні конічні патрубки.

У тих випадках, коли в каталогах і інших інформаційних матеріалах не зазначені величини цих характеристик, їхні орієнтовні значення можна приймати по додатках даного матеріалу.

Помітимо, що підвищення вірогідності розрахунку внаслідок обліку виправлень FL, FP і ін. буде мати місце тільки в тому випадку, коли вихідні дані для розрахунку (витрата, перепад тиску й ін.) досить точно визначають фактичні умови роботи регулювального органа.

3. Види й область застосування регулювальних органів

Велика розмаїтість використовуваних у народному господарстві рідин, пар і газів з різними властивостями й параметрами обумовило безліч видів, конструкцій і виконань регулювальних органів, застосовуваних у промисловості. Усякий регулюючий дросельний орган складається із двох основних частин: нерухливого корпуса й переміщуваного щодо корпуса затвора. Пропускна здатність регулювального органа залежить від положення затвора в корпусі.

Таблиця 2

Найменування

Переваги

Недоліки

Прохідний

односідельний

Прохідний двохсідельний

Заслоночний

(поворотна заслінка)

Кутовий

Мембранний (з мембранним затвором)

Коефіцієнт відновлення тиску FL близький до одиниці, що забезпечує великий критичний перепад тиску. Може бути виготовлений щільнозакриваючим.

Гідродинамічні сили, що впливають на плунжер, частково врівноважені, що дозволяє використовувати виконавчі механізми малої потужності

Низька вартість, більша пропускна здатність при малих перепадах тиску, проста конструкція

Корпус повністю спорожняємо при зливі рідини із трубопроводу

Може бути щільнозакриваючий, конструктивно простий, більша пропускна здатність

Необхідні виконавчі механізми з більшим зусиллям або крутним моментом. Мало придатні для керування потоками суспензій.

Не може бути виконаний щільнозакриваючим

Мала величина коефіцієнта відновлення FL спричиняється невеликий критичний перепад тиску.

Схильний до кавітація Висока вартість

Робочі тиск і температура порівняно невеликі

До роду руху затвора розрізняє регулювальні органи з обертовим рухом затвора (заслоночные регулювальні органи, крани й т.д.) і поступальним (односідельні й двухседельные регулювальні органи). По виду споживаної виконавчими механізмами регулювальних органів енергії розрізняють регулювальні органи з гідравлічними, пневматичними й електричними виконавчими механізмами.

Вибір регулювальних органів повинен вироблятися виходячи із властивостей технологічних середовищ, їхньої температури й тиски, у відповідності із вказівками заводів-виготовлювачів по каталогах і інших інформаційних матеріалах. У табл.2 зазначені основні достоїнства й недоліки деяких регулюючих органів, що мають широке застосування.

Соседние файлы в папке Лабораторні_роботи_А-418