Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L02_ТА систем МБ, ЦБ. АТС_2011.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
619.01 Кб
Скачать

4. Електромагнітний телефон.

Телефоном називають прилад, призначений для перетворення електричних сигналів у звукові і розрахований для роботи в умовах навантаження на вухо людини.

Телефони підрозділяються на електромагнітні, електродинамічні, з диференціальною магнітною системою і п'єзоелектричні.

У телефонному зв'язку найбільшого поширення набули електромагнітні телефони.

У телефонних апаратах найбільше поширення одержали телефони електромагнітного типу. У таких телефонах під дією струму, що протікає в котушках, виникає перемінне магнітне поле, що приводить у рух рухливу мембрану, яка і випромінює звукові коливання. У сучасних телефонних апаратах застосовують в основному телефонні капсулі типу ТК-67, а в апаратах застарілих конструкцій — також ТК-47 і ТА-4.

Електромагнітний телефон, що використовується при телефонній передачі як перетворювач електричних коливань у звукові, поданий на рис.6.

Під дією постійного магніту, що створює магнітний потік ФО, мембрана знаходиться в притягнутому стані. Коли в котушки подається розмовний струм він наводить перемінне магнітне поле і перемінний магнітний потік Ф~. Магнітні потоки ФО і Ф~ замикаються через полюсні надставки, мембрану і повітряний зазор між ними. У цей час мембрана знаходиться під впливом сумарного потоку, величина якого змінюється, отже, мембрана чинить коливальні рухи. Якщо в обмотку телефону подавати розмовний струм, то коливання мембрани будуть відтворювати передану промову.

Ф0 – постійний магнітний потік;

Ф~ – перемінний магнітний потік;

 – амплітуда коливань мембрани;

U – напруга живлення.

Рис. 6. Електромагнітний телефон

Даний електромагнітний перетворювач може бути використаний і в ролі мікрофона, якщо на його мембрану направити звукові коливання. При зміні положення мембрани щодо полюсних надставок змінюється величина магнітного потоку. Обмотки котушок опиняться під впливом магнітного поля, що змінюється, і в них буде індуцийована перемінна напруга, частота якої відповідає частоті звукових коливань. Таким чином, відбувається перетворення звукових коливань в електричні. Проте величина напруги, отриманої у цьому випадку, буде значно менша за напругу, отриману за допомогою вугільного мікрофона. Тому використання електромагнітного перетворювача в ролі мікрофона без підсилювача неможливо.

5.Особливості телефонних апаратів системи мб.

У пожежній охороні застосовуються в основному два типи ТА системи МБ: польові телефонні апарати ТАИ-43 і ТА-57. Вони застосовуються для організації зв'язку між керівництвом штабу, бойовими ділянками, тилом і віддаленими підрозділами, що забезпечують гасіння пожежі.

ТАИ-43 - польовий переносний телефонний апарат системи МБ з індукторним викликом, призначений для забезпечення телефонного зв'язку, а також для дистанційного управління радіостанціями по провідним з'єднувальним лініям.

Він дозволяє здійснювати надійний зв'язок по польовим двопровідним лініям кабелем ПТФ-7 до 20-25 км, кабелем П-275-до 10-12 км, по постійним повітряним лініям зв'язку (0,3-4 мм) до 120-150 км.

Живлення апарата здійснюється від одного елемента 1,66ТМЦ-У-28 напругою 1,5 В. Цей елемент забезпечує роботу апарата протягом трьох місяців. Додатковий головний телефон на контрольному телефонну посту дозволяє телефоністу стежити за роботою на лінії і приймати виклики, здійснювані голосом, не користуючись мікротелефонною трубкою, забезпечує можливість прийому мови одночасно двома лініями. В умовах роботи на пожежі, при наявності великих шумів, одночасне користування основним і додатковим телефонами підвищує надійність зв'язку.

Розмовними приладами в апараті ТАИ-43 є мікрофонний капсуль МК-10 з опором постійному струму 40—60 Ом та телефонний капсуль ТК-47. Мікрофон і телефон вмонтовані в мікротелефонну трубку з розмовним клапаном, призначеним для переключення телефонного апарата з прийому на передачу і назад. Автотрансформатор служить для узгодження схеми з лінією зв'язку й усунення місцевого ефекту.

Викличними приладами служать поляризований дзвоник змінного струму й індуктор, що виробляє напругу близько 70 В з частотою 15-20 Гц.

Допоміжні прилади — це грозорозрядник і шунтуюча кнопка. Грозорозрядник призначений для захисту приладів апарата і телефоніста від високих напруг, що виникають у лінійних проводах при грозових розрядах і аваріях високовольтних ліній передач, що проходять над лінією зв'язку. Шунтуюча кнопка служить для перевірки справності викличного ланцюга і грозорозрядника апарата.

Телефонний апарат ТАИ-43 може включатися в лінію як по двопровідній, так і за однопровідною схемою. Для зменшення рівня перешкод переважніше застосовується двопровідна схема.

ТА-57 — польовий переносний телефонний апарат універсальної системи МБ-ЦБ з індукторним викликом, призначений для забезпечення телефонного зв'язку, а також для дистанційного управління радіостанціями по провідним з'єднувальним лініям. Апарат може включатися в однопровідну чи двопровідну лінію зв'язку як на кінцевій, так і на проміжних станціях, а також у мережу телефонної станції системи МБ чи ЦБ.

Апарат забезпечує надійний телефонний зв'язок по кабелю П-275 до 15—20 км, по кабелю П-274М до 30—40 км, по кабелі П-271 до 120—150 км і по постійних повітряних лініях зі сталевого проводу діаметром 3 мм — до 150—170 км.

Живлення апарата здійснюється від батареї ГБ-10-У-1,3 напругою 10 В, споживаний струм 7—8 мА. Батарея забезпечує роботу апарата без заміни протягом 3-4 місяців. Час розгортання і включення апарата в лінію 1-2 хв. Маса апарата (із джерелом живлення) 3 кг.

В апараті в якості мікрофона використаний капсуль ДЕМШ-1, що забезпечує роботу в умовах з підвищеним рівнем шуму. Телефоном служить диференціальний капсуль ДЕМК-6А, що відрізняється підвищеною чутливістю. Трьохкаскадний транзисторний підсилювач дозволяє забезпечити більшу дальність зв'язку. Перший каскад підсилювача розміщений у мікротелефонної трубці з розмовним клапаном. Викличний сигнал виробляється за допомогою індуктора, а його прийом ведеться за допомогою дзвоника.

Технічні характеристики

Модуль вхідного опору на частоті 1000 Гц

600 (+400;-100)Ом

Вихідна напруга телефонного апарата ТА - 57 на частоті 1000 Гц

0,2-0,6 В

Електричний опір ізоляції

не менш 100 МОм

Показники надійності телефонного апарата:

а) наробіток на відмову (Т0)

б) середній термін служби

в) середній час відновлення (Тв)

10000 год;

15 років;

20 хв

   Габаритні розміри

не більше 206х165х80 мм

   Маса телефонного апарата

не більше 2,5 кг

Найменування характеристики

Телефонний апарат

ТА57

1.

Забезпечення зв'язку в польових умовах

+

2.

Можливість роботи в системі МБ

+

3.

Можливість роботи в системі ЦБ

+

4.

Загасання, що перекриває, Нп

5,5

5.

Максимальна довжина:

1) польової кабельної лінії П-274 М;

2) повітряної лінії з діаметром проводів 3 мм;

44 км

250 км

6.

Напруга живлення

10 - 6,0 В

7.

Тип джерела живлення

ГБ-10-У-1,3

8.

Споживаний струм у режимі передачі

не більше 8 мА

9.

Тривалість роботи батареї

не менш 6 місяців

10.

Гучність звучання при прийомі акустичного виклику

Не менш 64 дБ (зменшується при збільшенні довжини лінії)

11.

Тип дзвінка

електромеханічний

12.

Тип важільного перемикача

механічний

13.

Тип генератора індукторного виклику

ручний електромагнітний індуктор

14.

Габаритні розміри, мм

222х165х80

15.

Маса, кг

3

Зовнішній вигляд телефонного апарата ТА 57 надано на Рис.7.

а) із закритою верхньою кришкою

в) з відкритою верхньою кришкою

Рис.7. Зовнішній вигляд телефонного апарата ТА 57

Телефонний апарат МБ-ЦБ-АТС (Телта Марс)

Польовий телефонний апарат МБ-ЦБ-АТС призначений для роботи в стаціонарних і польових умовах по 2-х провідних лініях зв'язку.

ТА може працювати з живленням від разової батареї (4-і елемента типу "C", режим МБ) або від станційного джерела постійного струму номінальною напругою 60 В через міст живлення за ДСТ 7153-85 (режим ЦБ). Зовнішній вид наданий на Рис.8

Рис.8. Зовнішній вид польового телефонного апарату МБ-ЦБ-АТС

ТА має наступні функціональні можливості:

- набір номера в режимі ЦБ у декадному або багаточастотному коді;

- повтор останнього набраного номера;

- програмування 10 номерів значністю до шістнадцяти цифр;

- оптичну індикацію розряду батареї;

- звукову й оптичну індикацію виклику;

- формування викличного сигналу в режимі МБ за допомогою електронного індуктора, обмеженого 2-мя секундами при одному натисканні кнопки виклику з метою продовження терміну служби батареї;

- ведення розмови по лінії із загасанням до 36 дБ у режимі МБ;

- ведення розмови в режимі ЦБ;

- режим "шепіт" зі збільшенням рівня передачі на 10 дБ і відключенням акустичного виклику;

- можливість ведення розмови за допомогою телефонного капсуля при розряді батареї в режимі МБ - "аварійний режим"

- контроль справності лінії:

- перевірка лінії на обрив;

- перевірка лінії на коротке замикання.

- ТА забезпечує дистанційне керування радіостанцією за допомогою тангенти, розташованої на мікротелефонній трубці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]