Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5-57.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
329.73 Кб
Скачать

3.5. Визначення нормативу порогових мас небезпечнихречовин з врахуванням відстаней до життєво важливих об’єктів

Норматив порогової маси небезпечних речовин, поєднаних за їх категорією та за видами аварій у групі. розраховуються згідно п. 12 [1] за формулою:

(3.5)

де Qpgr – порогова маса небезпечних речовин однієї групи;

qi – сумарна маса небезпечних речовин, що знаходяться на об’єкті;

Qi – норматив порогової маси цієї небезпечної речовини;

n – кількість небезпечних речовин, занесених до однієї групи.

Розрахунок проводимо для найменшого та найбільшого значення порогової маси небезпечних речовин.

Згідно з п.13 [4] сумарна маса небезпечних речовин однієї групи дорівнює або перевищує її порогове значення, якщо виконується умова:

(3.6)

Виходячи з вищевикладеного та опираючись на проведений аналіз, нам необхідно розрахувати норматив порогової маси для 2 категорії, до якої ми віднесли всі небезпечні речовини, що обертаються в цеху:

т – для 2-го класу небезпеки;

т – для 1-го класу небезпеки.

Таким чином, порогова маса небезпечних речовин групи 2 складає для 1-го класу небезпеки 50000 тонн, для другого класу небезпеки 5000 тонн.

Відповідно до умови 3.19 виконаємо порівняння сумарної маси небезпечних речовин однієї групи з її пороговим значенням. Сумарна маса небезпечних речовин однієї групи дорівнює або перевищує її порогове значення, якщо виконується умова:

Для 2-го класу небезпеки:

Для 1-го класу небезпеки:

Таким чином, сумарна маса небезпечних речовин однієї групи не перевищує розрахованої для них порогової маси небезпечних речовин.

Тобто за показником перевищення сумарних мас категорій та груп небезпечних речовин товарно-сировинний цех нафтопереробного підприємства із заданим розташуванням резервуарних парків та кількістю небезпечних речовин не відноситься до об’єктів підвищеної небезпеки.

Процедуру ідентифікації продовжуємо для даного об’єкту у відповідності з вимогами п. 15 [4], згідно якого необхідно уточнити новий норматив порогової маси небезпечних речовин цієї групи з урахуванням відстані від місць великого скупчення людей. Умови виконання цієї процедури розглянуті нижче.

В тому випадку, коли сумарна маса категорій та груп небезпечних речовин менша за порогову масу, але відстань від потенційно небезпечного об’єкта до місць великого скупчення людей (стадіони, кінотеатри, лікарні, школи тощо), житлових масивів, магістралей, промислових, природоохоронних та життєво важливих цивільних об’єктів менше 500 м для речовин 1 та 2 групи, і менше 1000 м для речовин 3-ї групи, порогова маса повинна бути зменшена відповідно до п. 16 [1]. В цьому випадку в якості розрахунку приймається відстань від нього (апарата, резервуара) потенційно небезпечного об’єкта.

В минулому підрозділі роботи нами було визначено, що небезпечні речовини, які обертаються на виробництві відносяться до 2 групи небезпеки. Відстань до життєво важливого об’єкта, який представляє з себе залізничну станцію становить 950 м, що перевищує мінімальну встановлену відстань для 2 групи небезпечних речовин в 500 м. Виходячи з цього робимо висновок, що необхідності знижувати порогову масу небезпечних речовин немає.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]