Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
187.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
114.18 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО УКРАЇНИ З ПИТАНЬ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ

ТА У СПРАВАХ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ВІД НАСЛІДКІВ

ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

Н А К А З

27.04.2004 N 187

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

9 червня 2004 р.

за N 711/9310

Про затвердження Положення про органи дізнання

в системі МНС України

Відповідно до статті 101 Кримінально-процесуального кодексу України [1002-05], Закону України "Про пожежну безпеку" [3745-12] та з метою недопущення порушень чинного законодавства і вдосконалення організації роботи органів державного пожежного нагляду щодо проведення пожежно-технічних розслідувань, попередніх перевірок заяв і повідомлень про пожежі та провадження дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил, забезпечення контролю Н А К А З У Ю:

1. Затвердити Положення про органи дізнання в системі МНС України, що додається.

2. Начальникам головних управлінь (управлінь) МНС України в Автономній Республіці Крим, областях та містах Києві і Севастополі:

2.1. Організувати вивчення з посадовими особами відділів (секторів) дізнання, дослідно-випробувальних лабораторій та державного пожежного нагляду вимог цього наказу, прийняти від них заліки та забезпечити неухильне його виконання.

2.2. Організувати додаткове вивчення чинного законодавства, нормативно-правових актів МНС України, що стосуються проведення пожежно-технічних розслідувань, попередніх перевірок заяв і повідомлень про пожежі та провадження дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил, практикувати стажування молодих співробітників та використання передового досвіду організації дізнання.

2.3. Зобов'язати начальників місцевих органів державного пожежного нагляду як начальників органів дізнання своїми наказами визначити осіб, які здійснюватимуть дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил.

2.4. Забезпечити суворе дотримання законності при проведенні пожежно-технічних розслідувань, попередніх перевірок заяв і повідомлень та провадженні дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил.

2.5. Проводити службові розслідування щодо порушень законності та необґрунтованості прийняття рішень у справах, що пов'язані з пожежами, оперативно вживати заходів щодо усунення виявлених недоліків.

2.6. Щомісяця аналізувати стан та результати роботи з проведення пожежно-технічних розслідувань, попередніх перевірок заяв, повідомлень й іншої інформації про пожежі та провадження дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил, підсумки розглядати на оперативних нарадах, уживати заходів щодо підвищення рівня їх діяльності та службової дисципліни.

2.7. Розробити та виготовити штампи, печатки та засоби для опечатування (опломбування) вилучених речових доказів і забезпечити ними в достатній кількості територіальні підрозділи та місцеві органи дізнання.

3. Держпожбезпеки (Кріса І.Я.) МНС України:

3.1. Організувати належну роботу органів дізнання з питань проведення пожежно-технічних розслідувань, попередніх перевірок заяв, повідомлень та іншої інформації про пожежі та провадження дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил, додержання законності, прийняття обґрунтованих рішень у справах про пожежі та здійснювати постійний контроль за цією діяльністю.

3.2. Організовувати і здійснювати перевірки (у тому числі й цільові) дотримання територіальними та місцевими органами дізнання вимог кримінально-процесуального законодавства в частині, що стосується проведення попередніх перевірок заяв, повідомлень та іншої інформації про пожежі та здійснення дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил. За виявленими недоліками порушувати питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності керівників та посадових осіб цих органів, уживати заходів щодо усунення недоліків.

3.3. Поліпшити організаційно-методичне забезпечення територіальних та місцевих органів дізнання.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра генерал-майора внутрішньої служби Борисова П.Ф. та першого заступника начальника Держпожбезпеки МНС України полковника внутрішньої служби Крісу І.Я.

Міністр

генерал-полковник

внутрішньої служби Г.В.Рева

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ МНС України

27.04.2004 N 187

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

9 Червня 2004 р.

за N 711/9310

ПОЛОЖЕННЯ

про органи дізнання в системі МНС України

1. У цьому Положенні терміни вживаються у такому значенні:

Органи дізнання в системі МНС України - це штатні структурні підрозділи Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Головних управлінь (управлінь) МНС України в Автономній Республіці Крим, областях та містах Києві і Севастополі (відділи, сектори), що мають права органів державного пожежного нагляду (далі - територіальні органи), та місцеві органи державного пожежного нагляду, які в межах своєї компетенції проводять попередні перевірки заяв, повідомлень та іншої інформації про пожежі, здійснюють дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил, уживають відповідних процесуальних дій та інших заходів щодо виявлення причини пожежі, ознак злочину, пов'язаного з пожежею, і осіб, які його вчинили, установлення обставин та умов виникнення пожежі. Начальник органу дізнання - це спеціально передбачена штатним розкладом посадова особа підрозділів дізнання в системі МНС України, начальники місцевих органів державного пожежного нагляду та їх заступники з державного пожежного нагляду, які діють у межах своєї компетенції, мають процесуальні, адміністративні та інші повноваження, визначені законом і приймають відповідні рішення. Особа, яка здійснює дізнання, - це спеціально передбачена штатним розкладом посадова особа центрального та територіального підрозділу дізнання з функціями державного пожежного нагляду, а також посадова особа місцевого органу державного пожежного нагляду з числа атестованого складу, яка уповноважена в межах своєї компетенції здійснювати процесуальні дії та приймати рішення у справах про пожежі і порушення протипожежних правил.

Пожежно-технічне розслідування за фактом пожежі - це дії щодо встановлення осередку, джерела, часу, місця виникнення та причини пожеж, збору попередньої інформації про стан і характерні особливості об'єкта, на якому виникла пожежа. Пожежно-технічне розслідування проводиться при виникненні пожеж, якими не заподіяно майнової шкоди, під час яких не було зареєстровано загиблих людей та завдано шкоди їх здоров'ю, при відсутності ознак підпалу або інших злочинів, а також при відсутності заяв та повідомлень про злочини, пов'язані з пожежами.

Дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил - це початкова форма проведення процесуальних дій у справах про пожежі і порушення протипожежних правил, які проводить уповноважений на це орган чи особа з метою виявлення ознак злочинів, пов'язаних з пожежами, установлення осіб, які їх учинили, до передачі справи слідчому або прокурору.

2. Загальні положення

2.1. Органи дізнання в системі МНС України створюються з метою забезпечення організаційно-методичного управління органами державного пожежного нагляду, проведення пожежно-технічних розслідувань, реагування на заяви, повідомлення та іншу інформацію про пожежі і злочини, пов'язані з ними, провадження дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил.

2.2. Штатні підрозділи дізнання в системі МНС України створюються у: Державному департаменті пожежної безпеки МНС України (далі - Держпожбезпеки) - відділ; апаратах Головних управлінь (управлінь) МНС України в Автономній Республіці Крим, областях та містах Києві і Севастополі (далі - органи управління МНС України) - відділ, сектор. У відділ дізнання Держпожбезпеки, відділи (сектори) дізнання органів управління МНС України входять посади начальників відділів (секторів), головних інспекторів відділів та головних фахівців відділів (секторів).

2.3. Структура і штати центрального та територіальних підрозділів дізнання затверджуються наказом Міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи в установленому порядку. Штатна чисельність підрозділів дізнання визначається відповідно до нормативів навантажень.

2.4. У місцевих органах державного пожежного нагляду як органах дізнання повноваження щодо проведення попередніх перевірок заяв, повідомлень та іншої інформації про пожежі та здійснення дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил покладаються на одного з державних інспекторів цього органу за наявності в нього відповідного освітньо-кваліфікаційного рівня не нижче ніж "спеціаліст" за напрямком "пожежна безпека" або "правознавство", або досвіду роботи не менше ніж три роки після закінчення навчання на курсах перепідготовки (підвищення) кваліфікації у вищих пожежно-технічних навчальних закладах МНС України, про що визначається у відповідному наказі та його функціональних обов'язках. Інші державні інспектори з пожежного нагляду місцевого органу можуть проводити попередні перевірки заяв, повідомлень та іншої інформації про пожежі та здійснювати дізнання в конкретних справах про пожежі і порушення протипожежних правил лише за письмовим дорученням (у вигляді резолюції) начальника органу дізнання. Проведення пожежно-технічних розслідувань покладається на всіх державних інспекторів з пожежного нагляду даного органу.

2.5. Керівництво органами дізнання в системі МНС України покладається на:

заступника Міністра - куратора Держпожбезпеки МНС України;

начальника Держпожбезпеки МНС України, його першого

заступника та заступника за напрямком діяльності;

заступників начальників Головних управлінь (управлінь) МНС України в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі з наглядово-профілактичної діяльності;

начальників центрального та територіальних підрозділів і місцевих органів дізнання.

Органи дізнання в системі МНС України очолюють:

начальник відділу дізнання Держпожбезпеки МНС України;

начальники відділів (секторів) дізнання територіальних органів управління МНС України;

начальники місцевих підрозділів МНС України, які мають функції органів державного пожежного нагляду, та їх заступники з державного пожежного нагляду;

начальники служб державного пожежного нагляду.

2.6. Система особливих заходів державного захисту працівників органів дізнання від перешкоджання виконанню покладених на них законом обов'язків і здійсненню наданих прав, а також від посягань на життя, здоров'я, житло і майно зазначених осіб та їх близьких родичів у зв'язку із службовою діяльністю цих працівників визначається Законом України "Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів" [3781-12].

3. Завдання та функції органів дізнання

3.1. Основними завданнями органів дізнання є:

оперативне реагування на заяви, повідомлення та іншу інформацію про пожежі і злочини, пов'язані з ними, контроль за своєчасністю їх розгляду, законністю та обґрунтованістю прийнятих рішень;

усебічне, повне, об'єктивне та проведене у встановлені законодавством строки дослідження пожеж і порушення протипожежних правил, надання правової оцінки і забезпечення законного та неупередженого прийняття рішення відповідно до вимог кримінально-процесуального законодавства;

ужиття ефективних заходів, спрямованих на встановлення причини пожежі та осіб, винних у її виникненні;

виявлення причин і умов, що сприяли виникненню пожеж та вчиненню злочинів, пов'язаних з ними, та вжиття заходів щодо їх усунення;

взаємодія в межах компетенції з органами прокуратури, працівниками галузевих служб органів внутрішніх справ відповідно до спільного наказу МВС України та МНС України від 26.08.2003 N 943/302 [z0829-03] "Про взаємодію органів внутрішніх справ України та органів Державного пожежного нагляду МНС України в попередженні, розкритті та розслідуванні злочинів, пов'язаних із пожежами", зареєстрованого в Мін'юсті 19.09.2003 за N 829/8150 (далі - наказ МВС/МНС від 26.08.2003 N 943/302), представниками державних органів, громадських та інших організацій і закладів, керівниками (власниками) об'єктів, громадянами при проведенні пожежно-технічних розслідувань, попередніх перевірок заяв,

повідомлень та іншої інформації про пожежі, при провадженні дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил.

3.2. Унесення пропозицій щодо посилення з боку державного пожежного нагляду профілактичної роботи серед населення в порядку, передбаченому статтями 4, 5 та 6 Закону України "Про пожежну безпеку" [3745-12].

3.3. Вивчення, узагальнення та впровадження в діяльність передових методів проведення попередніх перевірок заяв, повідомлень та іншої інформації про пожежі, здійснення дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил.

3.4. Підготовка і направлення на місця організаційно-методичних матеріалів, рекомендацій, аналітичних довідок щодо вдосконалення роботи органів дізнання, тактики та методики визначення причин пожеж, а також підвищення кваліфікації співробітників органів дізнання.

3.5. Підготовка центральним органом виконавчої влади проектів нормативно-правових актів з питань організації роботи підрозділів та місцевих органів дізнання системи МНС України.

3.6. Розроблення та здійснення разом з галузевими службами МВС України заходів щодо вдосконалення взаємодії органів дізнання системи МНС України та внутрішніх справ у попередженні та розслідуванні злочинів, пов'язаних з пожежами, відповідно до наказу МВС/МНС від 26.08.2003 N 943/302 [z0829-03].

3.7. Забезпечення конфіденційності та нерозголошення зібраних даних про злочини, пов'язані з пожежами, щодо проведення попередніх перевірок заяв, повідомлень та іншої інформації про пожежі та здійснення дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил.

3.8. Узяття участі в проведенні комплексних інспектувань підрозділів та місцевих органів дізнання, розроблення заходів щодо усунення недоліків у їх роботі, а також здійснення контрольних перевірок.

4. Принципи діяльності та організація роботи органів дізнання

4.1. Основним принципом діяльності органів дізнання є верховенство права, самостійність у виборі засобів і методів проведення пожежно-технічних розслідувань, попередніх перевірок заяв, повідомлень та іншої інформації про пожежі та злочини, пов'язані з ними, провадження дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил з дотриманням чинного законодавства.

4.2. Правовою основою діяльності органів дізнання щодо проведення пожежно-технічних розслідувань, попередніх перевірок заяв і повідомлень про пожежі та провадження дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил є Конституція [254к/96-ВР] і закони України, акти Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та інші нормативно-правові акти, а також постанови Пленуму Верховного Суду України, документи Генеральної прокуратури України та це Положення.

4.3. Проведення пожежно-технічних розслідувань, попередніх перевірок заяв, повідомлень та іншої інформації про пожежі та дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил здійснюється на принципах справедливості, гуманізму, рівності громадян перед законом незалежно від їх соціального, національного, майнового, службового чи іншого стану.

4.4. Працівники інших структурних підрозділів МНС України, Держпожбезпеки та територіальних органів управління МНС України не мають права втручатися в процесуальну діяльність органів дізнання, витребувати та перевіряти справи про пожежі і матеріали, які перебувають у їх провадженні чи в архівах, давати у них вказівки або оцінку прийнятих процесуальних рішень, не скасованих у встановленому законодавством порядку.

4.5. Організація роботи органів дізнання передбачає активну їх участь у проведенні пожежно-технічних розслідувань, попередніх перевірок заяв та провадженні дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил шляхом швидкого, об'єктивного, повного і всебічного розслідування пожеж та злочинів, пов'язаних з ними, а також зміцненні законності в цій діяльності.

4.6. Робота органів дізнання оцінюється за такими показниками:

порушених та (або) переданих за підслідністю кримінальних справ про пожежі і порушення протипожежних правил;

закінчених провадженням матеріалів з винесенням постанови про відмову в порушенні кримінальної справи;

закінчених провадженням матеріалів з наступним їх направленням для застосування до винних заходів адміністративного, дисциплінарного чи громадського впливу відповідно до статті 99 Кримінально-процесуального кодексу України [1002-05];

винесених відповідними прокурорами постанов про скасування постанов про відмову в порушенні кримінальних справ;

унесених відповідними прокурорами подань щодо порушення законодавства при проведенні попередніх перевірок заяв, повідомлень та іншої інформації про пожежі та здійсненні дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил;

скарг, які надійшли від потерпілих, про неправомірні дії працівників органів дізнання при прийнятті рішень у справах про пожежі і порушення протипожежних правил;

унесених у відповідні державні органи, громадські організації або керівникам (власникам) об'єктів подань про вжиття заходів для усунення причин та умов, які сприяли виникненню пожеж.

Крім того, робота оцінюється за такими показниками, як якість та строки проведення попередніх перевірок заяв, повідомлень та іншої інформації про пожежі, здійснення дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил, дотримання законності та службової дисципліни.

4.7. Перевірка стану роботи місцевих органів дізнання, результатів їх діяльності та дотримання законності проводиться працівниками центрального, територіальних та начальниками місцевих органів дізнання, а також відповідними прокурорами в межах їх повноважень та з дотриманням чинного законодавства.