Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ДВЗ конспекти лекций нова прог

.pdf
Скачиваний:
107
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
5.74 Mб
Скачать

автомобільному транспорті. Широке застосування електродвигунів на автомобілях визначається, перш за все, досконалістю джерел електроенергії. Зараз найбільш реальним для цього є використання акумуляторів. Відомі декілька типів акумуляторних батарей. Оцінкою їх досконалості з точки зору використання на автомобілі може бути питома енергія, тобто кількість енергії, яку отримують при розрядженні (як правило, приймається час розрядження п'ять годин), з одиниці маси батареї. Вважається, що широке використання електромобілів можливе при наявності батарей питомою енергією 100 Втгод/кг. Найбільш розповсюджені зараз свинцеві акумулятори мають питому енергію до 40 Вт· год/кг. У нікель кадмієвих акумуляторах цей показник дорівнює 50 Вт· год/кг, але вони значно дорожчі свинцевих. Перспективними вважаються срібно-цинкові акумулятори, у яких питома енергія досягає 200 Вт· год/кг, однак вартість їх в декілька разів вища свинцевих.

Останнім часом розроблені хлорно-літієві та сірчано-натрієві акумулятори, в яких питома енергія дорівнює 250...300 Втгод/кг, однак працюють вони при підвищених температурах (500...600 °С) і ще знаходяться на стадії експериментальних досліджень. Таким чином, широке застосування «чистих» електромобілів зараз ще стримується такими недоліками: обмежений запас ходу та невисока швидкість автомобіля.

Перспективними вважаються автомобілі з комбінованим приводом, у яких використовується ДВЗ малої потужності, що працює в сталому режимі, та буферна акумуляторна батарея. При необхідності тягові електродвигуни одержують енергію, що виробляється ДВЗ і від акумуляторів. На не тягових режимах проходить зарядження акумуляторів від ДВЗ.

Цікавим є комбінований привід легкового автомобіля з бензиновим ДВЗ і акумулятором, при використанні якого в межах населеного пункту застосовують батареї, а за межами населеного пункту привід здійснюється від ДВЗ, що значно збільшує запас ходу.

Крім акумуляторів як джерела електроенергії, на транспорті можуть застосовуватися паливні елементи. У паливних елементах електрична енергія одержується у результаті окислення палива.

7. Інерційні двигуни

Ідея застосування інерційних акумуляторів енергії на транспорті відома давно. Підвищений останнім часом інтерес до інерційних двигунів пояснюється прагненням

зменшити шкідливі викиди транспорту в місцях найбільш можливого перебування людей. Загальний розвиток машинобудування дозволив створити більш досконалі акумулятори механічної енергії.

Зараз перспективу застосування інерційних двигунів пов'язують з розробкою так званих "супермаховиків", які виготовляються з високоміцних шарувато-волокнистих та нитковидних матеріалів. Це забезпечує одержання високої питомої енергоємкості та безпеки при їх руйнуванні.

Використання супермаховиків і розробка досконалих опор дозволили створити силові агрегати, які забезпечують пробіг, близький до поршневих ДВЗ.

Хоча при застосуванні інерційних двигунів повністю відсутні шкідливі викиди в атмосферу міст та населених пунктів, широке їх використання в близькому майбутньому не є реальним. Пояснюється це малою кількістю дослідних даних по цих двигунах, а також необхідністю розробки принципово нових конструкцій трансмісії автомобіля і створенням надійних і довговічних інерційних двигунів.

Більш реальним є застосування гібридних силових систем, що складаються з ДВЗ невеликої потужності і маховика, який можна від'єднувати від двигуна і використовувати для рекуперації енергії при гальмуванні і для розгону автомобіля. Застосування гібридної силової системи забезпечує роботу ДВЗ практично в сталому режимі.

Використання інерційних двигунів і особливо гібридних силових систем на транспорті дозволить зменшити шкідливі викиди в навколишнє середовище.

Не дивлячись на наявність кількох двигунів нетрадиційних схем, поршневі двигуни ще значний час будуть займати провідне місце на автомобільному транспорті. Розглянуті нетрадиційні двигуни претендують лише на обмежене місце, зокрема можливе їх використання у специфічних умовах експлуатації автомобілів (багатолюдні міста, низькі температури, автомобілі зверхвеликої вантажопідйомності та інші).

ЛІТЕРАТУРА

1. Абрамчук Ф.І. та інші. Автомобільні двигуни : Підручник. К.: Арістей, 2004. - 476с. 2.Богданов С.Н. и другие.Автомобильные двигатели: Учебник. М..: Машиностроение, 1987.-368с.

3.Коденцев В.Й. та інші. Двигуни внутрішнього згоряння. Підручник.К.: Вища шк.., 1974. – 272с.

4.Захарчук В.І. Основи теорії, конструкції та розрахунку автомобільних двигунів. Посібник.

Луцьк ДТУ, 2007. – 216с.