Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
22
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
46.59 Кб
Скачать

Основою конструкцій валкових пресів є валки, що обертаються назустріч один одному, поверхня яких може виконуватися гладкою, із фрезерованими отворами, чи зубчастою (рис. 4.11).

Валки встановлюються в опорних підшипниках, що спираються на раму. З ме­тою запобігання агрегату від поломки (у випадку попадання між валками високо­міцних включень), підшипники одного з валків впираются в демпферний вузол (пружинний чи гідравлічний).

Гомогенізована шихта надходить на валики, де в залежності від профілю валкової поверхні вона пресується в брикети певної форми.

Продуктивність валкового преса залежить від діаметра, ширини валків, частоти їхнього обертання. Збільшення діаметра валків сприяє кращому стисненню матеріалу в комірках, більш стабільній роботі преса. Крім того с збільшенням діаметра валків зменшується зворотній потік шихти з зони формування, що веде до збільшення тиску пресування. Однак збільшення діаметра валків підвищує витрату енергії, ускладнює виготовлення й обробку формуючих елементів (бандажів), тому збільшення діаметра валків понад 1...1,1 м визнано недо­цільним [31]. Співвідношення діамет­ра і ширини валків рекомендується приймати D/B = 1/2 [5...3]. Збільшен­ня ширини валків (більше 8...9 рядів комірок) веде до отримання нерівно­щільних брикетів і нерівномірного зносу поверхонь валків. На практиці для збільшення продуктивності преса не прагнуть до збільшення ширини зони формування, а використовують декілька пара валків.

Рис. 4.11. Кінематична схема валкового преса:

1 - формуючі валки; 2 - зубчаста муф­та; 3 - демпферний вузол; 4 – підшип­ники; 5 - синхронізатор; 6 – редукто­ри; 7, 8 - муфти; 9 – електродвигуни

Збільшення частоти обертання валків понад 0,105 с-1 може привести до пору­шення міцності брикетів через швидке зростання і зняття тиску [58]. Маса отриманих брикетів не повинна перевищувати 0,1 кг, тому що при цьому не досягається рів­номірне пропресування шихти по об’єму брикетів. Міжвалковий зазор повинний складати (2...2,5)х 10-3 м.