Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LEKCIJI.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
5.09 Mб
Скачать

Лекція 5 методи експериментального вивчення основних характеристик потоку автомобілів

Основними характеристиками потоку автомобілів є: швидкість руху автомобілів, інтенсивність, склад і щільність руху. Для повної оцінки руху потоку автомобілів у конкретних умовах потрібно знати також прискорення (сповільнення), знаходження автомобіля на проїзній частині (відносну швидкість, відносне прискорення, інтервал між автомобілями), кількість автомобілів у групах, кількість обгонів.

На величину характеристик потоку автомобілів здійснює вплив велика кількість факторів: дорожні умови, психофізіологічні властивості водіїв, експлуатаційний стан автомобіля тощо.

Особливістю проведення спостережень за рухом потоку автомобілів (навіть незначної щільності) є необхідність одночасного фіксування великої кількості характеристик. Фіксування окремих характеристик потоку не дає потрібного ефекту при закінченні обробки результатів спостереження та підготовки висновків. Так, для того щоб оцінити зміну інтервалів за довжиною, необхідно одночасно фіксувати: швидкість руху, інтервал в часі між кожним автомобілем та інтенсивністю руху. Все це накладає специфічні особливості на вибір методів спостереження за режимом руху потоку автомобілів.

При вивченні режимів руху потоку автомобілів для оцінки характеристик потоку автомобілів можуть застосовуватись наступні методи та типи приладів: секундоміри, фотозйомка, відеозйомка, радіолокатор, самохідні лабораторії, аерофотозйомка тощо.

Секундоміри можуть використовуватися для одночасної оцінки миттєвих швидкостей руху та інтервалів у часі . Інтервали визначаються напротязі години, кількість спостережень за швидкостями залежить від інтенсивності руху (при>200 авто/год достатньо 25-30 спостережень).

Відеозйомкадозволяє зафіксувати зміну складу і стан транспортного потоку у часі. За даними відеозйомки можуть визначатися миттєві швидкості руху, інтервали між автомобілями, прискорення, інтенсивність, склад руху, траєкторію руху. Відеозйомка може проводитись з узбіччя дороги, вздовж дороги з підвищеного місця, при русі в потоці автомобілів.

Залежно від інтенсивності руху можна проводити покадрову або неперервну відеозйомку. Покадрова відеозйомка представляє собою зйомку окремими кадрами або зі швидкістю менше одного кадру в секунду. Неперервна відеозйомка – зйомка, яка проводиться без зупинки напротязі визначеного періоду часу зв швидкістю більше одного кадру за секунду. Покадрова зйомка доцільна при малих інтенсивностях руху (N<250 авто/год), а неперервна (8-16 кадрів за секунду) – при високих щільностях руху. Покадрову зйомку можна застосовувати в комбінації з неперервною, коли при малих інтенсивностях необхідно зафіксувати окремі групи автомобілів.

При експериментальному вивченні характеристик потоку руху фотографування застосовують в тих випадках, якщо необхідно зареєструвати розподіл інтервалів у групі або колоні автомобілів у визначені моменти часу. Недоліком методу є неможливість визначення таких характеристик потоку, як швидкість, прискорення тощо.

Ефективним методом дослідження характеристик потоку руху і пропускної здатності автомобільних доріг є аерофотозйомка. Обробка даних аерофотозйомки дозволяє значно розширити об’єм одержаної інформації про закономірності формування потоку на різних ділянках та одночасно одержати дані про елементи і стан доріг.

За допомогою аерофотометодів можна одержати характеристики руху потоку автомобілів, які не можна безпосередньо визначити наземними методами (наприклад, щільність руху).

Залежно від мети і завдання може застосовуватись маршрутна або стаціонарна аерофотозйомка.

За матеріалами аерофотозйомки можна визначити такі характеристики руху транспортного потоку, як швидкість руху, інтервали між автомобілями, щільність потоку, прискорення, кількість обгонів, ефективність використання ширини проїзної частини, склад та інтенсивність руху.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]