Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolna_rozshirena.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
211.97 Кб
Скачать

30 Варіант

Теоретичні питання:

30.1. Дайте характеристику сучасної валютної системи та її основних елементів.

30.2. Що таке ліцензії (експортні, імпортні), та які методи розподілу ліцензій є кращими?

Проблема для розкриття:

30.3. Приватизоване підприємство виплачує своїм співробітникам витрати на відрядження (добові, готельні, представницькі) на поїздку за кордон. Чи входять вони у даному випадку у державний баланс торгівлі послугами?

Задачі:

30.4. Паритет купівельної спроможності краще за все передбачає валютний курс, якщо:

а) прогноз носить короткостроковий характер;

б) мають місце різкі зміни у грошовій політиці;

в) відбуваються різкі коливання цін?

Обгрунтуйте свій вибір.

30.5. Ставка українського імпортного тарифу на телевізори становить 30%, на електронно-проміневі трубки для телевізорів - 60%. Розрахуйте ефективний рівень митного захисту та визначіть, про що свідчить отриманий результат, якщо:

а) вартість трубки становить 40%;

б) вартість трубки становить 50%;

в) вартість трубки становить 60% вартості телевізора.

Еталонний приклад розв’язку контрольної (індивідуальної роботи

1.1. У чому полягає зміст міжнародного поділу праці (мпп)? Окремим випадком якого типу поділу праці є мпп?

МПП - це вищий ступінь розвитку суспільного територіального поділу праці між країнами, основою якого є економічно вигідна спеціалізація окремих країн і обмін між ними випущеною продукцією визначеної кількості та якості.

У країнах, які широкого використовують можливість брати участь в МПП, як правило, вищі темпи економічного розвитку. Яскравим прикладом служить розвиток Японії, Німеччини, нових індустріальних країн - Гонконгу, Тайваню, Сінгапуру та Південної Кореї. І навпаки - в країнах, які не зуміли зайняти своє місце у МПП, - нижчі темпи розвитку або навіть має місце згортання виробництва.

Серед факторів розвитку МПП слід відзначити:

  • природно-географічні умови;

  • технічний прогрес;

  • соціально-економічні умови.

На більш ранніх етапах головну роль відігравали природно-географічні умови: природно-кліматичні умови, природні ресурси, величина території, чисельність населення, економіко-географічне становище. Довгий час різниця в розподілі природних багатств виступала основною причиною МПП.

Розвиток технічного прогресу припинив провідну роль природно-географічних умов, надавши можливість використати переваги науково-технічних досягнень, розвитку науки і техніки. Нова модель економічного розвитку набула таких характерних рис:

  • почав переважати інтенсивний тип економічного зростання;

  • появились нові галузі промисловості та швидко модернізуються діючі;

  • скоротився виробничий цикл;

  • зростає сфера послуг (особливо банківських і страхових).

  • Паралельно з НТП у МПП значну роль почали відігравати і соціально-економічні умови:

  • досягнутий рівень економічного і науково-технічного розвитку;

  • механізм організації національного виробництва;

  • механізм організації зовнішньоекономічних відносин.

  • Причому, при вирівнюванні на сучасному етапі впливу перших двох факторів на МПП, відмінності в соціально-економічних умовах різних країн набувають вирішального значення.

Грандіозні економічні, політичні та соціальні процеси останніх десятиліть суттєво вплинули на МПП. Головним напрямком його розвитку стало розширення міжнародної спеціалізації і кооперування виробництва. Вони є формами МПП і виражають цого суть.

Розвиток МПП обумовлює необхідність підвищення продуктивності праці, бажання знизити витрати виробництва. Реалізація переваг МПП забезпечує країні в процесі обміну отримання різниці між міжнародною і внутрішньою ціною експортованих товарів та послуг, а також економію внутрішніх витрат від скорочення національного виробництва при використанні дешевшого імпорту.

Важливою передумовою розвитку МПП є міжнародний поділ інших факторів виробництва - землі, капіталу, технології. Будь-яка країна виробляє той чи інший товар у тому випадку, коли вона має такі фактори виробництва, які дозволяють їй виробляти цей товар з більшою ефективністю, ніж іншій країні. Земля, праця, капітал, технологія є однаково важливими факторами для виробництва будь-якого товару.

МПП нерозривно пов’язаний з міжнародною спеціалізацією і кооперуванням виробництва, які є формою його прояву і його елементами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]