Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolna_rozshirena.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
211.97 Кб
Скачать

11 Варіант

Теоретичні питання:

11.1. Сформулюйте найважливіші класифікаційні критерії зарахування країн до групи промислово розвинутих. Які країни відносять до цієї групи?

11.2. У чому полягає "парадокс Лєонт’єва"? Чому його не можна вважати повним запереченням теорії співвідношення факторів виробництва?

Проблема для розкриття:

11.3. У зв’язку з майбутнім вступом України у WTO та прийняттям на себе відповідних зобов’язань їй доведеться відмовитись від більшої частини кількісних обмежень на експорт та імпорт та перейти переважно на митні методи зовнішньоторгової політики. При цьому тарифи також не можна буде підвищувати вище узгодженого з партнерами рівня. Деякі експерти вважають, що, поки країна знаходиться у перехідному до ринку періоді, брати такі зобов’язання передчасно: внутрішній ринок може наразитися на товарну експансію з Заходу і постраждають українські виробники, які не витримають конкуренції. Яка ваша точку зору з цього приводу?

Задачі:

11.4. Американська фірма 1 червня підписала контракт на придбання нового швейцарського обладнання вартістю 450000 СНF, платіж за яке повинен відбутися 1 вересня. На 1 червня 1 СНF=0,5412$. Ф’ючерсний контракт на швейцарський франк на вересень продався за курсом 1 СНF=0,5424$. За цим курсом американська фірма купила чотири форвардні контракти з поставкою франків 1 вересня на 125000 СНF кожний. 15 серпня курс становив 1 СНF=0,6029$, за яким фірма ліквідувала свої форвардні контракти та одночасно купила франки за курсом спот 1 СНF=0,6021$.

А. За яким ефективним курсом фірма придбала необхідні їй франки?

Б. Якщо 15 серпня курс спот становив би 1 СНF=0,4882$, а курс продажу форвардних контрактів становив би 1 СНF=0,4890$, за яким ефективним курсом фірма придбала необхідні їй франки?

В. У чому полягає принципова відмінність між випадками А та Б?

11.5. Літаки Аерофлоту, які здійснюють рейс із України до США, сідають для дозаправки в Ірландії. У цьому випадку покупка палива вважається для України:

а) імпортом транспортної послуги;

б) імпортом товару;

в) імпортом допоміжної та забезпечувальної послуги?

12 Варіант

Теоретичні питання:

12.1. Назвіть основні чинники, що обумовили успішний економічний розвиток США

12.2. Чим відрізняються функції Паризького та Лондонського клубів? Які умови реструктуризації боргів Вам відомі?

Проблема для розкриття:

12.3. До переходу до єдиної валюти країни ЄС фіксували курси своїх валют один до одного та використовували плаваючий режим валютного курсу у відносинах з третіми країнами. Які переваги та недоліки такої системи з точки зору:

а) України (країни, що не входить в ЄС);

б) Нідерландів (невеликої країни - члена ЄС);

в) Німеччини (великої країни - члена ЄС)?

Задачі:

12.4. Україна продає 2 тис. т сталі в Німеччину. В українському платіжному балансі ця угоду буде показана як:

а) кредит по експорту товарів та дебет по імпорту;

б) кредит по експорту та дебет по статті припливу довгострокового капіталу;

в) кредит по експорту та дебет по статті припливу короткострокового капіталу;

г) кредит по експорту та дебет по статті резервних активів?

12.5. Чи буде вигідна торгівля двом країнам, якщо менш розвинена країна має співвідношення 3 кг зерна до 1 м тканини, розвинена країна - 4 кг зерна до 6 м тканини, а "обмінний курс" при торгівлі становитиме 1:2? Якщо "обмінний курс" при торгівлі становитиме 1:1? 1:3?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]