Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова поліщук.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
601.61 Кб
Скачать
    1. Аналіз залежності вольтамперних характеристик фотодіода від фізичних параметрів напівпровідника.

Темновий струм фотодіода можна виразити за допомогою струму Іs насичення розрахованого для переходу, товщина якого значно більша дифузних довжин носіїв. Густина струму насичення js залежить тільки від фізичних параметрів напівпровідника з обох областях переходу і визначається за формулою:

(36)

Для переходів,в яких одна область легована значно сильніше ніж друга, тобто pn » np . Тоді:

(37)

Виконавши елементарні перетворення і підставивши числові значення параметрів Gе, отримаємо:

(38)

Цю залежність можна представити графічно.

Рис.8. Залежність густини струму насичення з сплавах германію

віл питомого опору і часу життя носіїв.

Вираз 36 виведено в припущенні, що впливом неосновних носіїв, які генеровані термічно в шарі просторового заряду переходу, можна знехтувати, з порівнянні з носіями, які генеровані випромінюванням.

Проте такі наближення можливі тільки в напівпровідниках з малою шириною забороненої зони (Іп Sb;Gе), тобто, коли рівноважні концентрації неосновних носіїв в обох областях великі. В напівпровідниках з великою шириною забороненої зони (Sі,Gа,Аs) необхідно врахувати вплив носіїв генерованих в шарі просторового заряду, яку можна визначити по формулі:

(39)

Де δ - товщина області просторового заряду. Відношення густин струмів jg і js

(40)

Із формули 40 випливає, що в напівпровіднику з малим питомим опором і великою шириною забороненої зони, а також малим часом життя носіїв відношення}гЧг може бути набагато більшим одиниці jg / js >>1 .Це обумовлено різною власною концентрацією n, в цих напівпровідниках. Тому в фотодіодах із Si,Gа,Аs густина темнового струму визначається за формулою 39. Так, як товщина шару просторового заряду δ залежить від напруги, прикладеної до переходу, то темновий струм Si фотодіодів не має насичення в в порівнянні з Gе фотодіодами, а пропорційний U1/2 для переходів з великим градієнтом домішок, або U1/3 з малим градієнтом домішок.

Другим важливим параметром фотодіода, який залежить від фізичних параметрів напівпровідника є напруга пробою р-n-переходу і обмежує максимальну робочу напругу фотодіода. Величина напруги Um залежить від питомого опору матеріалу бази переходу.

Для сплавних переходів між напругою пробою і питомим опором встановлюється співвідношення (пробій Зінера)

Um=112.5р (41)

Для лавинного пробою

Ua=bр2 (42)

А, Ь- залежать від типу провідності бази і є різними для різних напівпровідників.

    1. Розрахунок фотодіода з метою отримання бажаних параметрів вольтамперннх характеристик.

Задача 1.Виготовлений германієвий фотодіод з п-р-переходом,освітлений паралельно пролшині переходу. Перехід отриманий методом вирощування, має вn - області питомий опір рn і час життя τh , а в рр - області рр і час життя електронів τe.

Переріз має товщину ω і ширину н.

Підрахувати чутливість фотодіода для випромінювання з довжиною хвилі λ темновий струм і відношення фотоструму до темнового струму при освітленні його потоком випромінювання Р в двох випадках:

А)коли довжина кожної області переходу рівна l1;

Б)коли довжина кожної області переходу рівна l2;

Задача 2. Визначити які розміри і фізичні параметрі повинен мати сплавний р-n- перехід в германії , щоб при освітленні переходу потоком випромінювання 100мВт/см2 з довжиною хвилі λ фотодіод дозволяв отримати фотострум ІФ>>1mА, темновий струм в області насичення ІT <=10тА і максимальна робоча напруга фотодіода Uт >=50В.