Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова Щегельс2.doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
192 Кб
Скачать

2.2. Обов'язкове державне соціальне страхування

Другою суміжною формою соціального забезпечення є обов'язкове державне соціальне страхування працівників підприємств, установ, організацій, незалежно від форм власності. Ця форма являє собою систему забезпечення працівників і членів їхніх сімей у період соціально-трудових відносин. Джерелом фінансування в даному випадку є фонди соціального страхування України.

Фонди соціального страхування створюються за рахунок зборів страхувальників (фізичних і юридичних осіб у встановлених відсотках) до об'єктів оподаткування суб'єктів підприємницької діяльності й осіб, що працюють на умовах трудового договору. За рахунок фондів працівникам виплачується допомога по безробіттю, від нещасливих випадків на виробництві, по тимчасовій непрацездатності, вагітності і родам, на народження дитини і на поховання, а також виділяються кошти на придбання путівок на санаторно-курортне лікування працівників і членів їхніх сімей.

Здійснення соціального страхування покладено на правління і виконавчі дирекції фондів1.

2.3. Соціальне забезпечення за рахунок прямих асигнувань з Державного бюджету України

Кошти бюджету мають строго цільовий характер. Вони призначені для виплати державних пенсій військовослужбовцям офіцерського складу і прирівняних до них особам керуючого і рядового складу органів внутрішніх справ, державним службовцям, науковцям, журналістам, суддям, прокурорським працівникам, підвищення пенсій ветеранам війни і деяких інших категорій громадян.

За рахунок прямих асигнувань з державного бюджету надаються численні види допомоги сім’ям з дітьми, медичне обслуговування, професійне навчання і працевлаштування інвалідів, протезування, забезпечення засобами пересування й ін.

Практичне виконання цієї роботи здійснюється в основному місцевими органами соціального захисту, військкоматами, службами соціального забезпечення МВС України, відділеннями Пенсійного фонду.

2.4. Забезпечення за рахунок коштів соціальних фондів підприємств, творчих об'єднань, благодійних організацій і приватних добровільних внесків громадян

Надання допомоги непрацездатним громадянам із зазначених фондів носить додатковий цільовий характер. Вона надається найменш соціально захищеним громадянам (хворим, старим, дітям), матеріальне становище яких є критичним.

Найбільш великими суспільними об'єднаннями і фондами розглянутої форми соціального захисту є Чорнобильська організація «Союз Чорнобиль України» і Фонд України соціального захисту інвалідів. Наприклад, Чорнобильська організація нараховує більш 1,5 млн. чоловік і захищає інтереси 4 млн. потерпілих від Чорнобильської аварії. «Союз Чорнобиль України» має розгалужену мережу регіональних організацій. 518 його місцевих організацій мають статус юридичних осіб.

У 1999 році Чорнобильська організація видала допомогу на лікування 1180 чорнобильцям. Допомога надається вибірково, враховується діагноз хвороби і матеріальний стан потерпілих1.

Істотну допомогу інвалідам надає Фонд України соціального захисту інвалідів. Він є державною організацією соціальної допомоги. Цей Фонд створений і діє відповідно до Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21 березня 1991 р. Бюджет фонду формується за рахунок коштів держбюджету, благодійних внесків підприємств, громадян і інших надходжень.

Порядок і умови витрати коштів регламентується Положенням про фонд, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 18 липня 1991 року № 92. Фонд має свої регіональні — обласні відділення соціального захисту інвалідів. Вони працюють у тісному контакті з місцевими органами соціального захисту. Наявні в них кошти використовуються на фінансування державних програм із соціального захисту інвалідів, їх професійної реабілітації, витрат на створення робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів, надання грошової допомоги інвалідам на придбання засобів пересування, протезування, санаторно-курортне лікування, установку квартирних телефонів, інші види соціальної допомоги.

Розглядаючи цю форму соціального захисту, варто віднести до неї і забезпечення непрацездатних працівників різних сільгосппідприємств за рахунок внутрішньогосподарських фондів соціальної допомоги. Відповідно до Статуту кооперативного підприємства за рішенням загальних зборів підприємства можуть надавати доплати до усіх видів пенсій, встановлювати додаткові пенсії ветеранам праці, а також надавати матеріальну допомогу за рахунок своїх коштів непрацездатним особам.

Ряд функцій соціального забезпечення у свій час виконували творчі спілки (літераторів, художників, музикантів і ін.), але сьогодні вони практично втратили ці можливості. Тому надалі немає сенсу розглядати їхню соціальну діяльність, оскільки вона грає порівняно невелику роль.

Визначену роль у соціальному забезпеченні окремих категорій громадян грають благодійні фонди, гуманітарні акції «Милосердя». Благодійна діяльність регламентується Законом України «Про благодійництво і благодійні організації» від 16 вересня 1997 р. Форми здійснення благодійної діяльності можуть бути різні: від надання благодійної допомоги у виді одноразової чи систематичної фінансової, матеріальної й іншої підтримки до прийняття на себе благодійними організаціями витрат по безкоштовному, повному або частковому утримання об'єктів благодійної діяльності.