Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова (2).doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
4.94 Mб
Скачать

2.Огляд конструкції молотарки.

В даний час в сільському господарстві використовується велика кількість різних молотарок кукурудзи,для узагальнення і систематизації яких необхідно зробити огляд і аналіз існуючих конструкцій і їх робочих органів.Це дозволить визначити найбільш раціональну існуючу молотарку качанів кукурудзи і виявити шляхи її вдосконалення.

Технологічний процес барабанно-дискової молотарки кукурудзи на зерно зернозбиральним комбайном з поля (пряме комбайнування)і обмолоті досушених качанів стаціонарними молотарками кукурудзи(роздільне збирання зерна кукурудзи.

При обмолоті качанів кукурудзи зернозбиральним комбайном відокремлення зерна від качанів відбувається під дією зустрічних ударних навантажень ,здійснюваних бичами або штифтами барабана , і протягання їх між робочими поверхнями молотарки.

Огляд і аналіз механіко-технологічних властивостей качанів кукурудзи показує, що при знижені вологості зерна (з 35% до 16%)істотно знижується його міцність зв’язку із стрижнями качана.

Завдяки тому, що качани мають оптимальну вологість в стаціонарних барабанно-декових молотарках кукурудзи , значно знижується відсоток недомолоту, який за агротехнічними вимогами , не повинен перевищувати 1,5…….3% (залежно від цільового призначення зерна). Молотарки такої конструкції мають високу продуктивність і очищають зерно від дрібного вороху (сміття).

Проте барабанно-декові молотарки качанів кукурудзи під дією великих ударних навантажень травмують зерно , що включає можливість обмолоту качанів насіннєвої кукурудзи відповідно агровимог до виробниства посівного матеріалу.

Ефективне виконання технологічного процесу обмолоту качанів кукурудзи барабанно-дековою молотаркою забезпечується тільки при обмолоті фуражної або продовольчої кукурудзи.

До основних недоліків таких конструкцій відносяться : вликі витрати енергії і необхідність в домолочувальному пристрої ,що ускладнює конструкцію молотарки і збільшує її матеріало-місткість.

Обмолот качанів кукурудзи дисковими молотарками відбувається при взаємодії качанів з робочими дисками ,на яких закріплені рифи або штифти.

Дискові молотарки кукурудзи розрізняють по наступних ознаках: по кількості робочихдисків одно- і багато-дискові; по кількості робочих пверхонь-одно і двохсторонні; по конструкції-з притискними дисками і без притискних дисків – з підпружиненими і з жорстко закріпленими дисками. Завдяки простоті і низької вартості , дискові молотарки кукурудзи набули широког поширенн в індивідуальних підсобних господарствах України .

Рис.1 Дискова молотарка з ручним приводом.

1.-Корпус; 2-Теребильний диск; 3-Рукоядка.

Основними недоліками таких машин є : застосування ручної праці , низька продуктивність, відсутність можливості обмолочувати качани всіх цільових призначень, великий відсоток подрібнення зерна.

Високою продуктивністю володіють багатодискові молотарки , а також молотарки з конусними дисками і комбіновані молотарки.

До переваг цих машин можне віднести : підвищена продуктивність, автоматичне регулювання зусилля притискання качанів до рухомого диска,низький відсоток недомолоту , автоматизований процес завантаження качанів в молотильну камеру, максимальне використання робочої поверхні рухомого диска. До недоліків : складність конструкції, складність в експлуатації , великі витрати енергії і велика матеріалоємність, а також висока вартість машини.

У пересувних потокових лініях на хлібоприймальних підприємствах для продовольчої і фуражної кукурудзи в качанах і при її обробці з різночасним виконанням операції застосовують реконструйовану молотарку кукурудзи МКП-12 , і пересувні молотарки ДДМ-1, НКМ, МК-30, ШКГ-4. Використовуються також доступні молотарки кукурудзи, такі як ДМК -1.

Рис.1 Схема ДММ-1

У сільськогосподарських підприємствах для обмолоту кукурудзи застосовують молотарку МКП-3.(Рис.1)

Рис.1 .Молотарка МКП-3

1 - живлячий транспортер; 2 - молотильний барабан; 3 - циліндр з отворами; 4 - транспортер стрижнів качанів; 5 - решітний стан; 6 - рукав для виведення легких домішок.

Завантажувальний конвеєр складається з двох пасів, надягнутих на провідний і ведений шківи. До пасам прикріплені дерев'яні планки. Полотно конвеєра закрито кожухом. У верхній головці кожуха змонтовано натягач.

Молотильний апарат складається з барабана 3 і подбарабанніка 4. Барабан - це сталевий циліндр діаметром 190 мм, довжиною 705 мм і частотою обертання 675 про / хв. На його зовнішньої поверхні по гвинтових лініях приварені зуби, циліндр встановлений всередині подбарабанніка, який також має циліндричну форму. У верхній частині подбарабанніка є вікно для подачі качанів, а збоку - отвір для виходу стрижнів обмолоченої качанів. Нижня частина подбарабанніка на дузі 165 ° зроблена у вигляді решета з отворами діаметром 15 мм. Решетньов сепаратор молотарки однорешотчатий, його каркас прикріплений до боковин рами сталевими пружинами і здійснює коливальний рух. Решето має круглі отвори діаметром 15 мм

Конвеєр вивантаження зерна - це ланцюг зі шкребками, розміщена в кожусі, у верхній частині якого змонтовані утримувачі мішків.

Молотарка МКП-3 - технологічний процес роботи.

З приймального ковша завантажувальний конвеєр 1 забирає качани кукурудзи і подає їх в приймальний ківш 2, з якого вони приходять в простір між молотильним барабаном 3 і подбарабанніком 4. При обертанні барабана качани обмолочують і переміщаються уздовж його осі. Обмолоченого зерна проходить крізь отвори подбарабанніка і зсипається в шнек 7 і конвеєром вивантаження зерна 9 направляється до утримувача мішків. Під час падіння зерно очищається повітряним потоком вентилятора.

Реконструкція кукурудзо-молотарки МКП-12 полягає в збільшені числа оборотів барабана до 600…..800 в хвилину, заміні ланцюгових і зубчастих передач від електродвигуна клиноремінним,заміні коромислової підвіски подовженими пружинами підвісками.Іноді молотарку МКП-12 із стаціонарної перетворюють на пересувну, всатовлюючи на візки різних типів.

Всі перераховані молотарки кукурудзи мають в якості робочі органів один або декілька роторів,оточених декою,наступних конструкцій: МКП-12- один складний,багато західний гвинтовий ротор і пруткову деку; ДММ-1- один барабан (ротор) з розташованими на відстані 35 мм. Один від одного металевими штифтами різної висоти (70 і 30 мм.) і деку;

ШКГ-4- один шнековий ротор,бичі і пруткову деку,ДМК-1 два ротори

Штифтовий і гвинтовий , оточених деками.

Дослідження процесу обмолоту кукурудзи штифтовими роторами показують,що штифти повинні бути рівні діаметру качана або близькі

до цього розміру.

Всі вище перелічені молотарки кукурудзи забезпечують високу продуктивність і низький відсоток недомолоту. Проте з вище перелічених

Молотарок тільки МКП-12 здатна обмолочувати качани всіх цільових призначень відповідно до агровимог.