Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції / Модуль 2 Змістовий модуль 2 Сільські трансформаторні підстанції.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
198.66 Кб
Скачать

2. Виконання грозозахисту електропідстанцій, підстанцій, ліній і споживчих електроустановок

Для захисту електростанцій і підстанцій від прямих ударів блискавки використовують стержневі блискавковідводи. Крім цього підстанції з напругою 35 кВ і вище використовують грозозахисний трос, який підвішують на опорах за 800 … 1500 м перед підстанцією. Заземляють цей трос на кожній опорі. Опір заземлення – не більше 10 Ом.

Вентильні розрядники на відкритих підстанціях розміщують на конструкціях (стояках) висотою не менше 2.5 м, а в ЗРУ – в окремих шафах.

Робочий опір розрядника повинен обмежувати супровідний струм, а іскровий проміжок – надійно гасити дугу, що підтримується цим струмом.

Живильні лінії захищають трубчатими розрядниками. Для більшої надійності захисту на відстані 100 … 200 м від підстанції встановлюють додатковий комплект трубчастих розрядників або іскрові проміжки.

У сільських електромережах, де струми КЗ порівняно малі, а зсув фаз між напругою і струмом незначний, умови гасіння дуги нескладні. П.Л. в місцях переходу через дорогу і при перетині з іншими П.Л. різних напруг захищаються іскровими проміжками або трубчатими розрядниками. При перехрещенні з лініями зв’язку грозозахист встановлюють на обох лініях. Опір заземлення не повинен перевищувати 15 Ом.

Трансформаторні пункти 10/0.4 кВ блискавковідводами не захищають. Для захисту трансформаторів від хвиль перенапруг використовують вентильні і трубчаті розрядники на 10 кВ і вентильні на стороні 0.4 кВ.

У сільській місцевості захищають П.Л. 0.38 кВ, тому що вони виступають над іншими спорудами і можуть уражатися прямими ударами блискавки. Для цього в залежно від грозової діяльності ( кількість грозових годин на рік ) через 100 … 200 м встановлюють багаторазове грозозахисне заземлення, до якого приєднують гаки або штирі ізоляторів проводів ліній. До цього заземлення приєднують також і нульовий провід. Дане заземлення повинно мати опір не більше 30 Ом.

Заземлення робиться також на опорах, від яких здійснюється ввід в громадські, тваринницькі і складські приміщення , і на кінцевих опорах.

Необхідно відмітити, що захисне заземлення необхідно встановлювати під час монтажу П.Л. 0.38 кВ, на яку ще не подавалась напруга.

3. Комутаційна перенапруга

Виникає при зміні режиму роботи електроустановки ( при КЗ , вмиканні і вимиканні навантаження)

Комутаційні перенапруги виникають при вимиканні кола змінного струму, що мають індуктивність і ємність, наприклад, при вимиканні струмів холостого ходу трансформаторів, А. Д., ліній електропередач та ін.

Абсолютна більшість комутаційних перенапруг є високочастотними швидко затухаючими коливаннями з частотою в десятки і сотні разів більшою, ніж частота нормального режиму.

До категорії комутаційних перенапруг відносять резонансні явища, що виникають при несеметричних КЗ, при замикання однієї фази на землю в установках з ізольованою напругою.

Для нормальної ізоляції сільських електроустановок більшість комутаційних перенапруг не створюють небезпеку.