Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції / Модуль 2 Змістовий модуль 3 Релейний захист та автоматизація.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
241.66 Кб
Скачать

Тема 3. Релейний ліній напругою 10кВ і силових трансформаторів план

1. Релейний захист ліній напругою 10 кВ.

2. Релейний захист силових трансформаторів.

3. Релейний захист ліній напругою 0.38 кВ.

Література

1. Електропостачання агропромислового комплексу: підруч. / Козирський В.В., Каплун В.В., Волошин С.М. - К.: Аграрна освіта, 2011. – 448с.

арк.. 368 - 392

2. Притака І.П., Козирський В.В. Електропостачання сільського господарства. – К.: Урожай,

1995, - 304 с.

арк.. 208 - 262

3. Будзко И.А., Зуль Н.М. Электроснабжение сельского хозяйства.

- М.: Агропромиздат, 1990. – 496 с

арк. 285…358.

1. Релейний захист ліній напругою 10 кВ

Для захисту розімкнутих сільських електричних мереж найчастіше використовують максимальний струмів захист і струмову відсічку. Струм спрацювання реле відсічки вибирають значно більшим, ніж струм спрацювання реле максимального струмового захисту.

Максимально струмовий захист потрібно встановлювати на кожній ділянці, на початку з боку живлення.

Для забезпечення вибірності захисту треба, щоб при пошкодженні в точці К спрацював лише захист зони В, видержка часу зони Б і А повинна бути більшою ніж зони В.

Δ t – різниця у видержці часу називається ступенем видержки часу.

2. Релейний захист силових трансформаторів.

Силові трансформатори захищають від зовнішніх і внутрішніх к.з., від перевантажень і зниження рівня масла.

Для захисту силових трансформаторів від 100 до 1600 кВА використовують максимальний струмів захист, захист від 1-фазних замикань на землю з боку низької напруги, а для трансформаторів більше 400 кВА – газовий захист. Струмовий захист забезпечуються з боку високої напруги – вимикачами, вимикачами навантаження, запобіжниками.

Трансформатори потужністю до 1000 кВА напругою 10 кВ захищаються запобіжниками ( рідко на напругу 35 кВ і потужністю до 2500 квА).

Запобіжники ПК захищають від внутрішніх пошкоджень і між фазних к.з. на виводах.

Струм вставки вибирають за формулою І в ≥ ( 1.5 … 2.5 ) І ном.

Запобіжники для захисту трансформаторів

ТМ 25 40 63 100 160 250 400 630 кВА

І в 3А 5 7.5 15 20 30 50 75 А

t доп С 0.7 0.37 0.4 0.18 0.4 1.1 1.8 1.4

Крім цього, необхідно, щоб тривалість перегорання вставки запобіжника не перевищувала умов термічної стійкості трансформатора 10/0.4 кВ при КЗ на шинах 0.4 кВ

Селективність захист трансформаторів забезпечується узгодженням характеристики запобіжника з характеристиками захисту попереднього ступеня захисту.

Недоліками захисту трансформаторів запобіжниками є:

а) нестабільність їх характеристик;

б) утруднення при узгодженості із захистом суміжних ділянок.

Захист трансформаторів виконують максимальними реле струму. Його виконують двоступенчастим . Першим ступенем захисту є струмова відсічка, а другим - максимальний струмовий захист.

Захист від замикань з боку вищої напруги здійснюється запобіжником F , який монтується з вимикачем навантаження QW. Цей захист не реагує на 1-фазне к.з. з боку низької напруги. Від таких замикань трансформатор захищається струмовим реле КА, яке під’єднується до трансформатора струму ТА2. Якщо по нульовому проводу проходить струм, більший від струму спрацювання реле КА, то захист спрацьовує. З витримкою часу замикається контакт реле КА і вмикається коло котушки вимикання YАТ через обмотку показуючого реле КН та контакти вимикача потужності QW. Після вимикання трансформатора контакти QW також розмикаються і розмикає коло вимикача.

При натискання на кнопку SВ реле часу КТ вмикається і з витримкою часу замикає коло вимикання котушкою YАТ.

На малюнку б) зображено схему захисту трансформатора з масляним вимикачем.

Від міжфазних КЗ максимальний струмовий захист забезпечують два реле прямої дії КА, а захист від 1-фазного КЗ з боку 0.4 кВ здійснюється аналогічно схемі а). Коло котушки вимикання вимикача замикається через блок-контакти Q вимикача Q. Цю схему використовують тоді, коли витримка часу максимального захисту не перевищує 1 с.

Для захисту трансформатора від внутрішніх пошкоджень, а також від зниження рівня оливи найчастіше використовують газове реле.

Трансформатори потужністю більше 6300 кВА мають диференціальний захист. Він захищає обмотки силового трансформатора, кабелі і шини до місця встановлення трансформаторів струму.