Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції / Модуль 1 Змістовий модуль 3 Розрахунок електричних мереж.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
272.38 Кб
Скачать

Тема 6 Характеристика процесу короткого замикання план

1. Характеристика процесу короткого замикання.

Література.

1. Електропостачання агропромислового комплексу: підруч. / Козирський В.В., Каплун В.В., Волошин С.М. - К.: Аграрна освіта, 2011. – 448с. арк.. 311 - 314

2. Притака І.П., Козирський В.В. Електропостачання сільського господарства. – К.: Урожай,

1995, - 304 с.

арк.. 303 - 308

3. Будзко И.А., Зуль Н.М. Электроснабжение сельского хозяйства.

- М.: Агропромиздат, 1990. – 496 с

арк. 184…194.

1 Характеристика процесу короткого замикання

У системі з кількома джерелами живлення при короткому замиканні відбуваються складні зміни струмів різних генераторів. Характер цих змін залежить від розміщення генератора відносно точки короткого замикання.

При короткому замиканні в системі з одним генератором характер зміни струму такий самий як і в самому генераторі. При раптовому замиканні, струм раптово змінитись не може, внаслідок інерції магнітного потоку в колі. Раптова зміна струму кола супроводиться перехідним процесом, в обмотках генераторів виникають більші струми, які створюють вільні магнітні потоки.

У колі короткого замикання, внаслідок різкого зменшення опору, відбувається стрибок струму. Струм, який при цьому досягає свого максимуму, називається ударним струмом і позначається ί у. Він може в 10…20 разів перевищувати номінальний струм.

Швидкість затухання струму короткого замикання залежить від параметрів генератора і інших елементів кола короткого замикання. Усталений режим настає практично через 3 … 5 с після виникнення короткого замикання. Генератори як правило, обладнані автоматичними регуляторами напруги ( АРН ), які підтримують напругу генератора на заданому рівні при зміні навантаження. Тому при наявності АРН крива зміни струму при короткому замикання може мати провал.

Якщо відстань до короткого замикання незначна, то струм спочатку збільшується до максимального ί у, а потім поступово зменшується і переходить в усталений. Як видно з осцилограми у перехідному процесі с. короткого замикання несиметричний відносно осі часу. Його розглядають як суму симетричного змінного струму, що називається періодичною складовою і складовою короткого замикання, що поступово зникає – аперіодичної складової. Періодична складова струму може бути затухаючою або незатухаючою.

Осцилограма струмів при короткому замиканні без АРН.

Усталений струм генератора при короткому замиканні з АРН – в 3 … 10, а без АРН 1.5 ….5 раз перевищує струм генератора. Із збільшенням віддаленості точки короткого замикання від генератора коротке замикання менше позначається на режимі генератора, воно називається віддаленим коротким замиканням.