Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

СЛОВАРЬ

.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
251.9 Кб
Скачать

А

Агресивна політика фінансування — один із типів політики фінансуван­ня активів, яку проводить підприємство. Вона передбачає, що за раху­нок власного чи довгострокового позикового капіталу повинні фінан­суватися необоротні активи, тоді як оборотні активи мають фінансува­тися за рахунок залучення короткострокового позикового капіталу.

Агресивна політика формування оборотних активів — підхід до формування оборотних активів, який мінімізує всі форми страхових резервів за окремими їх видами.

Актив — частина бухгалтерського балансу, яка характеризує склад, розміщення та використання грошових коштів, згрупованих за їх економічним значенням у процесі відтворення.

Активи — ресурси, контрольовані підприємством у результаті мину­лих подій, використання котрих, як очікується, забезпечить отри­мання економічних вигод у майбутньому.

Активи — ресурси, контрольовані підприємством у результаті мину­лих подій, використання яких, як очікується, забезпечить надхо­дження економічних вигод у майбутньому. Це економічні ресурси підприємства у формі сукупних майнових цінностей, які використо­вуються в господарській діяльності з метою отримання прибутку.

Активи ліквідні — група активів підприємства, яка швидко може бути конвертована у грошову форму без втрати своєї поточної (балансової) вартості з метою своєчасного забезпечення платежів за поточними фінансовими зобов'язаннями. До групи ліквідних активів відносять: короткострокові фінансові вкладення; дебітор­ську заборгованість (крім безнадійної); запаси готової продукції для реалізації.

Активи ліквідні — група активів підприємства, яка швидко може бути конвертована в грошову форму без втрати своєї поточної (балансо­вої) вартості з метою своєчасного забезпечення платежів за поточ­ними фінансовими зобов'язаннями. До групи ліквідних активів від­носять: короткострокові фінансові вкладення; дебіторську заборго­ваність (крім безнадійної); запаси готової продукції для реалізації.

Активи матеріальні — група активів підприємства, що має істотну (матеріальну) форму.

Активи матеріальні — група активів підприємства, яка має істотну (матеріальну) форму.

Активи неліквідні — група активів підприємства, які можуть бути конвертовані у грошову форму без втрат своєї поточної (балансової) вартості лише по закінченні значного періоду.

Активи неліквідні — група активів підприємства, які можуть бути конвертовані в грошову форму без втрат своєї поточної (балансової) вартості лише по закінченні значного періоду.

Активи нематеріальні — група активів підприємства, яка не має істо­тної форми й включає об'єкти інтелектуальної його власності.

Активи нематеріальні — група активів підприємства, яка не має матеріальної форми й включає об'єкти інтелектуальної власності.

Активи необоротні (довгострокові) — сукупність майнових ціннос­тей підприємства, що багаторазово беруть участь у процесі його го­сподарської діяльності та переносять на продукцію частину викори­станої вартості.

Активи оборотні (поточні) — сукупність майнових цінностей під­приємства, які обслуговують поточний господарський процес і які повністю споживаються протягом одного операційного (виробничо-комерційного) циклу.

Активи оборотні (поточні) — сукупність майнових цінностей підприємства, які обслуговують поточний господарський процес і які повністю споживаються протягом одного операційного (виробничо-комерційного) циклу.

Активи фінансові — групи активів підприємства, які перебувають у формі готівкових грошових коштів і різних фінансових інструмен­тів, що належать підприємству.

Активи чисті — сукупність майнових цінностей (активів) підприємст­ва, які сформовані за рахунок власного капіталу.

Акція — цінний папір, який підтверджує участь її власника у форму­ванні статутного капіталу акціонерного товариства відкритого чи закритого типу та який дає право на отримання відповідної частки його прибутку у формі дивіденда.

Альтернативні інвестиційні проекти — проекти, які не можуть бути реалізовані одночасно, і впровадження одного з них автоматично виключає реалізацію іншого.

Амортизація — систематичний розподіл вартості активу, що амортизується протягом строку корисного використання активу.

Амортизація — систематичним рочиоділ вартості активу, яка аморти­зується, протягом строку корисної експлуатації активу.

Аналіз ефективності використання довгострокових банківських кредитів — цей аналіз полягає у визначенні терміну, протягом якого досягається окупність прокредитованих витрат, включаючи відсотки за кредит, за рахунок дисконтованого грошового потоку.

Аналіз ефективності використання короткострокових кредитів банку — це аналіз, що передбачає визначення оборотності цих коштів і порівняння швидкості їх обороту зі швидкістю обороту власних оборотних коштів.

Аналіз прибутку підприємства в передплановий період — складова політики управління прибутком підприємства, метою якої є визначення основних тенденцій формування, розподілу прибутку та факторів, що зумовлюють ці тенденції.

Аналіз прибутку підприємства в передплановий період — складова політики управління прибутком підприємства, метою якої є визначення основних тенденцій формування, розподілу прибутку та факторів, що зумовлюють ці тенденції.

Аналіз собівартості продукції аналіз, що здійснюється з метою своєчасного виявлення невиробничих витрат, більш раціонального використання виробничих ресурсів, збільшення прибутку.

Аналіз собівартості продукції аналіз, що здійснюється з метою своєчасного виявлення невиробничих витрат, більш раціонального використання виробничих ресурсів, збільшення прибутку.

Аналіз фінансових коефіцієнтів — одна з найбільш поширених систем фінансового аналізу, методами якого є розрахунки співвідношення окремих фінансових показників, що характеризують різні аспекти фінансової діяльності підприємства.

Аналіз фінансових коефіцієнтів — одна з найбільш поширених систем фінансового аналізу, методами якого є розрахунки співвідношення окремих фінансових показників, що характеризують різні аспекти фінансової діяльності підприємства.

Антикризове фінансове управління — система прийомів і методів управління фінансами, спрямована на попередження фінансової кризи та банкрутства підприємства, яка включає комплекс заходів щодо профілактики фінансової кризи та її подолання.

Ануїтет — потік односпрямованих платежів з однаковим інтервалом між послідовними платежами протягом певної кількості років.

Ануїтети постнумерандо — ануїтети, для яких платежі здійснюються у кінці інтервалів.

Ануїтети пренумерандо — ануїтети, для яких платежі здійснюються на початку відповідних інтервалів.

Аудит — процес детальної перевірки правильності складання фінансо­вої звітності й аналіз фінансового стану підприємства.

Б

База — фінансова (чи інша) інформація, яка стосується моменту (чи періоду) часу, що береться за основу для порівняння (оцінки) насту­пних змін процесу чи явища, який розглядається.

Баланс — звіт про фінансовий стан підприємства, котрий відображає на певну дату його активи, зобов'язання та власний капітал.

Балансова вартість — сума, за якою актив включають до балансу піс­ля вирахування будь-якої суми накопиченого зносу.

Балансова вартість активу — вартість активу за даними бухгалтер­ського обліку, яка відображена в балансі підприємства.

Балансова вартість активу — вартість активу за даними бухгалтерського обліку, яка відображена в балансі підприємства.

Банківський кредит — кошти, які надаються банком у позику клієнту для цільового використання на встановлений термін під визначений відсоток.

Банківський кредит — кошти, які надаються банком як позика клієнту для цільового використання на встановлений термін під відсоток.

Банкрот — неплатоспроможний боржник, який не має змоги відповісти за пред'явленими зобов'язаннями.

Банкрутство — визнана арбітражним судом неспроможність боржни­ка відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані су­дом вимоги кредиторів не інакше, як через застосування ліквідацій­ної процедури.

Банкрутство — пов'язана з недостатністю активів у ліквідній формі неспроможність юридичної особи задовольнити в установлений для цього строк пред'явлені до неї з боку кредиторів вимоги і виконати зобов'язання перед бюджетом.

Банкрутство — установлена в судовому порядку фінансова неспроможність підприємства, тобто його неспроможність задовольнити у визначені терміни пред'явлені до нього з боку кредиторів вимоги й виконати зобов'язання перед бюджетом.

Банкрутство — установлена в судовому порядку фінансова неспроможність підприємств, тобто його неспроможність задовольнити у визначені терміни пред'явлені до нього з боку кредиторів вимоги й виконати зобов'язання перед бюджетом.

Банкрутство — установлена в судовому порядку фінансова неспроможність підприємств, тобто його неспроможність задовольнити у визначені терміни пред'явлені до нього з боку кредиторів вимоги й виконати зобов'язання перед бюджетом.

Безнадійна дебіторська заборгованість — це заборгованість, стосовно якої існує впевненість у її неповерненні боржником або позовний термін якої минув.

Безперервності діяльності принцип — принцип бухгалтерського обліку, котрий передбачає оцінку активів підприємства виходячи з припущення, що його діяльність буде продовжуватись далі.

Бенчмаркінг — перманентний, безперервний процес порівняння това­рів (робіт, послуг), виробничих процесів, методів та інших парамет­рів досліджуваного підприємства (структурного підрозділу) з аналогіч­ними об'єктами інших підприємств чи структурних підрозділів. Розрізняють внутрішній бенчмаркінг; бенчмаркінг, зорієнтований на конкурентів; функціональний бенчмаркінг.

Бізнес-середовище — сукупність зовнішніх та внутрішніх факторів, які впливають на діяльність підприємства.

Бізнес-середовище — сукупність зовнішніх та внутрішніх факторів, які впливають на діяльність підприємства.

будуть використовуватися, як очікується, протягом більше одного періоду;

Бухгалтерська звітність — звітність, що складається на підставі да­них бухгалтерського обліку для задоволення потреб певних корис­тувачів.

В

Валова балансова вартість активу — його собівартість (або інша оцінка, що замінює її у фінансових звітах) до вирахування суми на­копиченого зносу.

Валова балансова вартість активу — його собівартість (або інша оцінка, що її замінює у фінансових звітах) до вирахування суми на­копиченого зносу.

Валова продукція — включає готову продукцію, напівфабрикати, інструменти, прилади, роботи (послуги), відпущені на сторону, разом із змінами залишків незавершеного виробництва.

Валова продукція — включає готову продукцію, напівфабрикати, інструменти, прилади, роботи (послуги), відпущені на сторону, разом із змінами залишків незавершеного виробництва.

Валюта звітності — валюта, яка використовується при складанні фінансової звітності.

Вартість, яка амортизується, — собівартість активу за вирахуван­ням його ліквідаційної вартості.

Векселі одержані — це заборгованість покупців, замовників та інших дебіторів за відвантажену продукцію (товари), виконані роботи та надані послуги, яка забезпечена векселями.

Вексель — це безумовне письмове зобов'язання сплатити певну суму протягом визначеного періоду чи в установлений термін на користь пред'явника векселя.

Вертикальний (структурний) фінансовий аналіз — одна з систем фі­нансового аналізу, яка грунтується на структурному рочмІлч.ІІнп окре­мих показників фінансової звітності підприємства.

Вертикальний (структурний) фінансовий аналіз — одна з систем фінансового аналізу, яка базується на структурному розкладанні окремих показників фінансової звітності підприємства.

Вертикальний (структурний) фінансовий аналіз — одна з систем фінансового аналізу, яка базується на структурному розкладанні окремих показників фінансової звітності підприємства.

Визнання — процес опису, оцінки та включення до фінансового звіту певної статті.

Виробнича (промислова) продуктивність — показник ефективності використання окремих видів виробничих ресурсів.

Виробнича (промислова) продуктивність — показник ефективності використання окремих видів виробничих ресурсів.

Виробничий леверидж — взаємозв'язок між обсягом виробництва, постійними і змінними витратами. Це потенційна можливість впливати на прибуток підприємства, змінюючи структуру собівартості продукції та обсяг її випуску.

Виробничо-фінансовий леверидж — залежність, що відображає загальний ризик, пов'язаний з можливою нестачею коштів для відшкодування виробничих і фінансових витрат.

Витрати — зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов'язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучен­ня або розподілення власниками).

Витрати — зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов'язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілення власниками).

Витрати — зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов'язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілення власниками).

Витрати — зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов'язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілення власниками).

Витрати — зменшення якісних ти од у вигляді вибуття активів або зменшення зобов'язань, які нрп шодять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілення власниками).

Витрати — це будь-які виплати, які здійснює підприємство у процесі своєї господарської діяльності.

Витрати — це будь-які виплати, які здійснює підприємство у процесі своєї господарської діяльності.

Витрати майбутніх періодів — це витрати, оплачені у звітному пері­оді, які відносять до наступних облікових періодів.

Відновлена вартість — сума грошових коштів (їх еквівалентів) або ін­ших форм компенсації, яку необхідно було б витратити для придбання (або створення) такого самого активу на дату складання звітності.

Відновлювальна собівартість — сума грошових коштів (їх еквівалентів) або інших форм компенсації, яку необхідно було б витратити для при­дбання (або створення) такого ж активу на дату складання звітності.

Відстрочені податкові активи — це сума податку на прибуток, що підлягає відшкодуванню в наступних періодах унаслідок виникнен­ня різниці між обліковою та податковою базами оцінки.

Вічні ануїтети — необмежені у часі ануїтети.

Власний капітал — це частина активів підприємства, що залишається після вирахування його зобов'язань, тобто це власні джерела фінансування.

Власний капітал — частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов'язань.

Власний капітал — частина в активах підприємства, що залиша­ється після вирахування його зобов'язань.

Власний капітал –частина в активах підприємства, що залиша­ється після вирахування його юоов'язань.

Власні оборотні кошти — та частина власного капіталу підприємства, яка є джерелом покриття його поточних активів.

Внутрішнє середовище підприємства — це сукупність агентів, які діють всередині підприємства, та їх відносин, що виникають у процесі фінансово-господарської діяльності.

Внутрішнє середовище підприємства — це сукупність агентів, які діють всередині підприємства, та їх відносин, що виникають у процесі фінансово-господарської діяльності.

Внутрішній (традиційний) фінансовий аналіз — це аналіз, який здій­снюється самим підприємством за даними бухгалтерського обліку та звітності, а також оперативними даними.

Внутрішній фінансовий контроль -- процес виконання та забезпе­чення реалізації всіх управлінських рішень у галузі фінансової полі­тики, що організується підприємством з метою реалізації фінансової стратегії і упередження кризових ситуацій, які призводять до його банкрутства.

Внутрішній фінансовий контроль — процес перевірки виконання і забезпечення реалізації всіх управлінських рішень у сфері фінансової діяльності з метою реалізації фінансової стратегії і попередження кризових ситуацій, який проводиться самим підприємством для забезпечення фінансової стійкості.

Внутрішній фінансовий контроль — процес перевірки досягнення і рівня реалізації управлінських рішень з управління фінансами, який організовується самим підприємством.

Вхідна інформаційна база — сукупність доступних документів щодо фінансово-господарської діяльності об'єкта дослідження, дані яких використовуються для комплексного фінансового аналізу. Основою вхідної інформаційної бази є відкрита (публічна) фінансова звіт­ність, а саме: «Баланс», «Звіт про фінансові результати», «Звіт про рух грошових коштів» та «Звіт про власний капітал».

Г

Горизонтальний (трендовий) аналіз - одна з систем фінансового аналізу, яка базується на вивченні динаміки окремих фінансових по­казників у часі.

Горизонтальний (трендовий) аналіз — одна з систем фінансового аналізу, що базується на вивченні динаміки окремих фінансових показників у часі.

Горизонтальний (трендовий) аналіз — одна з систем фінансового аналізу, що базується на вивченні динаміки окремих фінансових показників у часі.

Господарська операція — дія або подія, яка викликає зміни у фінансо­вому стані підприємства.

Господарська операція — дія або подія, яка викликає зміни у фінансовому стані підприємства.

Господарська операція — дія або подія, яка викликає зміни у фінансовому стані підприємства.

Господарська операція — дія або подія, яка викликає зміни у фінансовому стані підприємства.

Готівка — форма існування грошей. Використовується у функції засобу обігу та у ряді випадків у функції засобу платежу.

Готова продукція — закінчений з точки зору виробничого циклу виріб, призначений для реалізації зовнішнім споживачам.

Готова продукція — закінчений з точки зору виробничого циклу виріб, призначений для реалізації зовнішнім споживачам.

Гроші — економічна категорія, що означає специфічний товар, який виконує в суспільстві роль загального еквівалента.

Гроші — економічна категорія, що означає специфічний товар, який виконує в суспільстві роль загального еквівалента.

Грошова одиниця — установлений у законодавчому порядку грошовий знак.

Грошова одиниця—установлений у законодавчому порядку грошовий знак.

Грошовий потік — надходження й витрати грошових коштів у процесі здійснення господарської діяльності підприємства.

Грошовий потік — надходження й витрати грошових коштів у процесі здійснення господарської діяльності підприємства.

Грошовий потік — сукупність розподілених у часі надходжень і видатків грошових коштів та їх еквівалентів, генерованих підприємством у процесі господарської діяльності.

грошовими коштами;

Грошові активи — сукупна сума грошових коштів підприємства, які перебувають у його розпорядженні на окрему дату та являють со­бою його активи у формі абсолютної ліквідності.

Грошові активи — сукупна сума грошових коштів підприємства, які перебувають у його розпорядженні на окрему дату та являють собою його активи у формі абсолютної ліквідності.

Грошові активи — сума грошових коштів, яка перебуває у розпорядженні підприємства на певну дату.

Грошові кошти — готівка, кошти на рахунках та депозити до запитання.

Грошові кошти — готівка, кошти на рахунках у банках та депозити до запитання.

Грошові кошти та їх еквіваленти — це сума грошей у касі, на бан­ківських рахунках, у формі грошових документів, у формі виставле­них акредитивів.

Грошові фонди — обособлена частина грошових коштів за їх цільовим призначенням.

Гудвіл — перевищення вартості придбання ІІ;щ часткою покупці у справедливій вартості придбаних ідентифікованих актині» та *»• пов'язань на дату придбання.

Д

Дата балансу — дата, на яку складений баланс підприємства. Звичайно датою балансу є кінець останнього дня звітного періоду.

Дебет — ліва сторона рахунку бухгалтерського обліку, яку використовують для відображення господарських операцій.

Дебіторська заборгованість — сума боргів, що належать підприємст­ву, організації, установі від юридичних осіб.

Дебіторська заборгованість — сума боргів, що належать підприємст­ву, організації, установі від юридичних осіб.

Дебіторська заборгованість — сума боргів, що належать підприємству, організації, установі від юридичних осіб.

Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги — це заборго­ваність покупців або замовників за реалізовану їм продукцію і товари для перепродажу (крім заборгованості, яка забезпечена векселем).

Дескриптивні моделі фінансового аналізу — це основні моделі, за до­помогою яких здійснюється фінансовий аналіз і до яких належать: побудова системи звітних балансів; подання фінансової звітності у різних аналітичних розрізах; вертикальний та горизонтальний аналіз звітності; системний аналіз оцінних коефіцієнтів.

Дефіцитний грошовий потік — характер грошового потоку підприємства, при якому надходження грошових коштів значно нижче рівня його реальних потреб у цілеспрямованому їх використанні.

Дивиденд — частка прибутку, яку отримують акціонери компаній.

Дивіденд, дивідендний дохід — частина прибутку акціонерного товариства, що спрямовується на щорічний розподіл між акціонерами і сплачується їм відповідно до видів і кількості акцій, що перебувають в обігу.

Дивіденд, дивідендний дохід — частина прибутку акціонерного товариства, що спрямовується на щорічний розподіл між акціонерами і сплачується їм відповідно до видів і кількості акцій, що перебувають в обігу.

Дивідендна політика — частина загальної фінансової стратегії акціо­нерного товариства, яка складається з оптимізації пропорцій між ча­стинами отриманого прибутку на споживання та капіталізацію з ме­тою забезпечення зростання ринкової вартості акцій.

Дисконтована вартість короткострокових пасивів — теперішня їх вартість з урахуванням термінів виконання короткострокових зобов'язань підприємства.

Дисконтована вартість поточних активів — теперішня вартість активів з урахуванням можливих термінів їх продажу.

Діагностика банкрутства — система цільового фінансового аналі­зу, який спрямований на виявлення кризового розвитку підпри­ємства і який створює загрозу його банкрутства. Розрізняють експрес-діагностику та фундаментальну діагностику банкрутства підприємства.

Довгострокова дебіторська заборгованість — це заборгованість фізи­чних і юридичних осіб, яка буде погашена після 12-ти місяців з дати балансу.

Довгострокова платоспроможність здатність підприємства розрахуватися за своїми довгостроковими зобов'язаннями.

Довгострокові зобов'язання — всі зобов'язання, що не є поточними.

Довгострокові зобов'язання — всі зобов'язання, які не є поточними.

Довгострокові зобов'язання — усі зобов'язання, які не є поточними.

Довгострокові зобов'язання —усі зобов'язання, які не є поточними.

Довгострокові кредити — зовнішні джерела коштів, які залучає підприємство на термін понад три роки і спрямовує на формування необоротних активів.

Довгострокові фінансові інвестиції— це фінансові інвестиції на пері­од більше одного року, а також усі інвестиції, які не можуть бути ві­льно реалізовані в будь-який момент. Це інвестиції, які не можуть бути класифіковані як поточні.

Додатковий капітал — складова власного капіталу, яка включає: суми від дооцінки необоротних активів, безоплатно отримані цінності, емісійний дохід акціонерного товариства тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]