Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
896_закон один для всех.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
77.82 Кб
Скачать

Казкові завдання.

Завдання 1.

Згадайте казку О.Толстого «Золотий ключик або пригоди Буратіно». Назвіть усіх персонажів, які скоювали правопорушення.

Завдання 2.

Казка Г.-Х. Андерсена «Дюймовочка». Які злочини вчинили проти Дюймовочки?

Завдання 3.

За казкою Ш.Перо «Попелюшка». Доведіть, чи є порушення законів у окремих діях Мачухи?

Завдання 4.

Казка « Вовк та семеро козенят». Яке покарання чекало Вавка за вчинений ним злочин? Що це був за злочин?

Завдання 5

Казка Ш.Перо «Кіт у чоботях». Чи скоїв якесь правопорушення Кіт у чоботях? Поясніть.

Завдання 6.

Казка Г.-Х. Андерсена «Снігова королева». Який злочин вчинила Снігова королева?

Заключне слово вчителя.

Мені хотілося б, щоб із нашої бесіди ви взяли для себе корисну інформацію і використовували її у вірному напрямку. А, перш за все, щоб щось зробити, подумайте: «Чи правильно я чиню? Чи не буде соромно моїм батькам, вчителям за мої дії?» І запам’ятайте: ви на Землі – Людина!

Д о д а т о к

Адміністративні – це порушення встановленого державою порядку в суспільних місцях, а також порядку управління всіма іншими сферами життєдіяльності суспільства.

Кодекс україни

про адміністративні правопорушення

Стаття 12. Вік, після досягнення якого настає адміністративна відповідальність.

Адміністративній відповідальності підлягають особи, які досягли на момент вчинення адміністративного правопорушення шістнадцятирічного віку.

Стаття 13. Відповідальність неповнолітніх

До осіб віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років, які вчинили адміністративні правопорушення, застосовуються заходи впливу, передбачені статтею 24-1 цього Кодексу.

У разі вчинення особами віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років адміністративних правопорушень, передбачених статтями 44, 51, 121-127, частинами першою, другою і третьою статті 130, статтею 139, частиною другою статті 156, статтями 173, 174, 185, 190-195 цього Кодексу, вони підлягають адміністративній відповідальності на загальних підставах. З урахуванням характеру вчиненого правопорушення та особи правопорушника до зазначених осіб (за винятком осіб, які вчинили правопорушення, передбачені статтею 185) можуть бути застосовані заходи впливу, передбачені статтею 24-1 цього Кодексу.

Матеріальна відповідальність – це нанесення матеріальних збитків, порушення інших майнових чи особистих немайнових благ, які захищаються законом.

Працівник, який завдав матеріальної шкоди підприємству, організації, установі, несе матеріальну відповідальність незалежно від того, чи був він притягнутий до дисциплінарної відповідальності за діяння, якими спричинено цю шкоду. Підставою для застосування матеріальної відповідальності до працівника є наявність матеріальної шкоди, спричиненої втратою, пошкодженням, знищенням майна підприємства, установи, організації внаслідок протиправних діянь працівника, з яким укладено трудовий договір. Отже, ознаками шкоди, заподіяної підприємству, установі, організації, є: а) пряма шкода; б) протиправність поведінки працівника; в) причинний зв'язок між протиправними діями та заподіяною шкодою; г) вина працівника Шкода, розмір якої перевищує середній заробіток працівника, може бути відшкодована працівником добровільно, а в разі відмови відшкодувати заподіяну шкоду питання відшкодування вирішується судом, який, до речі, також розглядає трудові спори.

Дисциплінарні – це порушення навчальної чи виробничої дисципліни, внутрішнього розпорядку закладу (організації).

Під дисциплінарною відповідальністю згідно з чинним законодавством України слід розуміти винне порушення трудової дисципліни і службових обов'язків. Такі порушення можуть бути виражені як у діях, так і у бездіяльності, допускатися як свідомо, так і з необережності.

Дисциплінарна відповідальність настає в разі вчинення працівником дисциплінарного проступку. Дисциплінарним проступком визнається виновне невиконання або неналежне виконання працівником покладених на нього законодавством про працю, колективним і трудовим договорами трудових обов'язків. Дисциплінарна відповідальність, як і будь-яка інша юридична відповідальність, має примусовий характер. Це проявляється в тому, що на працівника (учня), при вчиненні ним дисциплінарного проступку, накладаються заходи примусового впливу, примусова санкція, яка викликає для нього певні негативні наслідки.

До учнів застосовуються такі міри стягнення:

  • зауваження

  • догана

  • сувора догана

  • покладання обов'язку компенсувати збитки

  • покладання обов'язку принести привселюдне вибачення

  • умовне виключення із школи

  • звільнення від занять терміном на один тиждень

  • виключення із школи

  • покладання обов'язку принести привселюдне вибачення застосовується як додаткове стягнення.

Злочин – це суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб’єктом злочину.

Кримінальна відповідальність - вид юридичної відповідальності, що встановлюється державою в кримінальному законі, накладається судом на осіб, які винні у вчиненні злочину, та мають нести зобов'язання особистого, майнового чи організаційного характеру. Кримінальна відповідальність є одним із видів юридичної відповідальності. Вона наступає у випадках вчинення злочину, тобто порушення кримінального закону.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]