Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
історія екзамен.doc
Скачиваний:
755
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.16 Mб
Скачать

45. Таємні антисамодержавні організації на українських землях під владою Росії в першій чверті XIX ст.

Перша половина 19 ст. це період визрівання глибокої суспільно-політичної кризи у Російській імперії, складовою частиною якої були українські землі. Ця криза викликала виникнення суспільних рухів, які намагалися знайти вихід із скрутного становища. Посилення експлуатації селянства в умовах занепаду феодально-кріпосницької системи викликало протидію у пригнічених народних мас. Залежно від обставин ця протидія набувала різних пасивних і активних форм.

Ще наприкінці ХVIII — у XIX ст. в Україні почали з'являтися масонські ложі. Перша з них виникла у Києві 1784 р. Згодом, 1818-го, М. Новиков створює в Полтаві масонську організацію "Любов до істини", до якої зокрема входили І. Котляревський, В. Лукашевич та З. Тарновський. Однак масонство не зуміло консолідувати національно-визвольні сили й розробити чітку програму дій.

1819 р. В. Лукашевич у Полтавській губернії заснував таємне Малоросійське товариство, що виступало за політичну незалежність України. До нього приєдналися й інші учасники масонської ложі, професори Ніжинської гімназії С. Андрущенко, М. Білоусов, К. Шапалинський, а також опозиційно налаштоване дворянство. Товариство мало осередки в різних містах України. Програмний документ –«катехізис автономіста».

Провідна роль у суспільно-політичному русі першої чверті XIX ст. належала інтелігенції та дворянським революціонерам. Вони отворили в Росії й Україні "Союз порятунку" (1816 — початок І818 р.), "Союз благоденства" (1818-1821 pp.), Північне та Південне товариства (1821-1825 pp.), Товариство об'єднаних слов'ян (1823-1825 pp.). Центром Північного товариства став Петербург, а Південного в Україні — Тульчин, Київ, Васильків, Кам'янка. Декабристські гуртки існували в інших містах, зокрема в Полтаві, Харкові, Яготині.

На з'їздах Південного товариства в Києві була схвалена "Руська правда" — програма декабристів, складена П. Пестелем, який поруч з О. Юшневським та М. Муравйовим став одним з їхніх керівників. Вона передбачала повалення царизму, встановлення республіканського правління, знищення кріпацтва й станового ладу, наділення без викупу селян землею, рівність усіх громадян перед законом, демократичні свободи для народу, запровадження освіти. Незважаючи на свою демократичність, "Руська правда" нехтувала прагненням неросійських народів імперії до незалежності. П. Пестель відкрито заявляв: "Малоросія ніколи не була й бути не може самостійною...". "Конституція" М. Муравйова, розроблена в Північному товаристві, передбачала федеративний устрій Росії на чолі з імператором. На території України планувалося утворити дві держави чи області: Українську — зі столицею у Харкові, і Чорноморську — зі столицею в Києві.

На інших позиціях стояло Товариство об'єднаних слов'ян, створене в Новограді-Волинському офіцерами українського походження братами А. та П. Борисовими й польським революціонером з Волині Ю. Люблінським. Воно об'єднувало близько 60 осіб. Програмні документи товариства ("Правила" й "Клятвенна обіцянка") містили ідею визволення слов'янських народів від самодержавства та іноземного панування і об'єднання їх у демократичну федеративну державу. Восени 1825 р. товариство в повному складі увійшло до Васильківської управи Південного товариства.

Грудневе 1825 р. повстання Північного товариства зазнало поразки, а П. Пестеля та інших керівників було заарештовано. Васильківська управа на чолі з С. Муравйовим-Апостолом 29 грудня підняла повстання в Чернігівському полку, який наступного дня вирушив з Василькова до Білої Церкви, де до нього мали приєднатися інші полки. Однак 3 січня 1826 р. царські війська придушили виступ. Усіх повстанців було жорстоко покарано.

Декабристський рух без широкої підтримки армії й народу в мілітаризованій імперії був приречений на поразку. Але він поклав початок новому етапові боротьби за волю і демократію. Т.Шевченко назвав декабристів "першими російськими благовістителями свободи".