Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
chastina_kursovoyi.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
43.05 Кб
Скачать

Розділ 2 Аналітичний огляд

2.1Загальна характеристика стовбурових шкідників

До стовбурових шкідників лісу відносяться комахи з родини короїдів (Іріdае), вусачів (Сеrambycidae), златок (Вuprestidae), рогохвостів (Siricidae), довгоносиків (Сurculionidae) і деяких інших. У більшості видів ходи під корою і в деревині прокладають личинки. У короїдів і жуки ведуть скритий спосіб життя під корою і навіть в деревині, де, прокладаючи ходи, живляться і розмножуються. Прогризаючи ходи в лубі, заболоні стовбурові шкідники наносять деревам значну фізіологічну шкоду від чого дерева гинуть. Прокладання ходів в деревині наносить також технічну шкоду, що призводить до псування деревини.

Здорові хвойні дерева стійкі проти стовбурових шкідників - у них в місцях пошкодження лубу і деревини інтенсивно виділяється живиця, яка містить токсичні для комах речовини - терпени (ефірні олії). У листяних порід аналогічне значення мають дубильні речовини, які містяться в соці здорових дерев. У ослаблених дерев живиця та сік виділяється повільно, до того ж вони містять мало терпенів та дубильних речовин. Через це зменшується стійкість дерев проти шкідників.

За строками розвитку виділяється весняна і літня фенологічні підгрупи стовбурових шкідників. Комахи, які входять у весняну підгрупу, заселяють дерева у квітні-травні. Вже в кінці червня-липні вилітає їх молоде покоління. Шкідники літньої підгрупи заселяють дерева в червні-серпні. Їх потомство, як правило, залишається зимувати під корою або в деревині і закінчує розвиток на наступному році і навіть пізніше.

2.2 Буковий повстяр

2.2.1 Опис шкідника

Cамиці безногі, форма тіла напівмісячна в середньому 0,75-1,0 мм, лимонно-жовтого кольору, зверху покрита рідким білуватим нальотом ніжних воскових ниток. Вусики сильно скорочені.

2.2.2 Біологія

Утворює поверхневі колонії на гладенькій корі букових стовбурів, на гілках, доступних коренях, де висмоктує соки. Самиці дозрівають наприкінці травня і розмножуються партеногенетично. Від червня до жовтня відкладають невелику кількість яєць (одна самиця кладе всього 20-50 штук), котрі прикривають тілом і восковими волокнами. Починаючи з кінця червня поступово народжуються личинки, що мають три пари ніг і дуже рухливі. Із середини літа до осені пересуваються по корі, завжди збираються на одному місці і висмоктують соки. Зимують або впершому або в другому віці. Навесні наступного року продовжують висмоктувати соки і дозрівають. Якщо після зимівлі потраплять на іншу кормову породу, не на бук, відстають у розвитку і поступово гинуть. Буковий повстяр - монофаг на буку.

Американський бук часто буває менш стійким, ніж європейський бук лісовий . При великому зосередженні комах дерева бука бувають вкриті білим склоподібним нальотом. У результаті висмоктування соків личинками і самицями послабляються не тільки молоді; але і більш старі дерева. У результаті ссання тканини дратуються і продукують надмірну кількість клітин, кора місцями стає товстішою, а при сильному враженні нерідко виникають ракові утворення на корі. Кора і луб відмирають цілими майданчиками і кора відпадає. Основна шкода від букового повстяра полягає, однак, у підготовці кори для вторинного нападу бактеріями, грибами і комахами.

Буковий повстяр поширюється пасивно, досить швидко переноситься вітром, а також комахами і птахами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]