Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.docx
Скачиваний:
140
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
44.26 Кб
Скачать

Формування в учнів 1-4 класів умінь виконувати технологічні операції з обробки матеріалів, які використовуються на уроках праці.

Дітей слід познайомити з основними вимогами до моделей, які вони будуть створювати. По-перше, під час моделювання треба прагнути надавати виробам форм, найбільш подібних до тих, що використовуються у сучасній техніці. Наступна вимога до моделей — їх міцність і надійність у роботі. Наприклад, що у деталях з картону, паперу, шерсті були жорсткі краї відгинають смуги, замінюють один матеріал іншим, міцнішим; основне тут дотримання принципів конструювання. Відомо, що найважливішою вимогою до будь-якого технічного об’єкта, в тому числі і до моделі, є найбільш допустима простота конструкції і технології виготовлення, виправданість форм і розмірів відповідно застосуванню. Підбираючи матеріали, потрібно також зважати на умови використання моделі. Якщо планується зробити модель плаваючого засобу, то потрібні матеріали, які не розкисають у воді, не руйнуються. Для літаючих моделей матеріали повинні бути міцними і легкими. Слід згадати ще про одну обов’язкову вимогу, яка стосується сучасної техніки і виготовлення моделей – це естетика. Як відомо, у наш час велика увага приділяється технічному дизайну, який дбає не тільки про красу оздоблення зразків техніки, скільки про доцільність вибраних форм, розмірів, кольорів. У моделях також важливо не тільки обрати привабливу фарбу для оздоблення, або використати ефективний матеріал, а головне – вдало сконструювати, зробити модель красивою за модою, на дійною в роботі, функціональною, зручною для вжитку.

24

Вимоги до знань і умінь з трудового навчання в початкових класах.

Програмою визначено для кожного класу основні вимоги знань і умінь учнів на кінець навчального року. Наголошено на необхідності реалізації між предметних зв’язків інтеграції трудового навчання з іншими навчальними предметами.

25

Оцінювання навчальних досягнень учнів на уроках праці. Критерії та методичні підходи.

Педагогічно – обґрунтована система обліку навчальних досягнень учнів є важливим засобом підвищення ефективності трудового навчання. Оскільки даний предмет спрямований на засвоєння способів діяльності, а не теоретичних знань, для виявлення результатів навчання, застосовуються найчастіше методи практичної перевірки , а не усні та письмові перевірки. Критерії оцінювання у трудовій підготовці носять комплексний характер. До них належать:

  • Якісний рівень засвоєння передбачених програмою теоретичних знань.

  • Рівень сформованості трудових прийомів і умінь виконувати технологічні операції.

  • Дотримання технологічних та естетичних вимог у процесі виконання роботи(якість виробу).

  • Дотримання правил безпеки праці та санітарно-гігієнічних вимог.

  • Рівень самостійності та творчості у процесі організації та виконання роботи.

  • Емоційно - цілісне ставлення учнів до трудової діяльності та її складових компонентів: негативне, індиферентне, позитивне, творче.

26

Специфіка уроків трудового навчання в малокомплектній школі

В основі створення і збереження малокомплектних початкових шкіл лежить державна турбота про забезпечення всім громадянам країни реальних можливостей одержання загальної середньої освіти. У кожному маленькому населеному пункті, селі, хуторі, там, де неможливо організувати великі навчальні заклади, створюють малокомплектні школи. Ці процеси мають глибокі економічні та соціальні корені. Контингент учнів у таких школах може змінюватися від 3 до 30 чоловік. Характерною особливістю такого типу шкіл є те, що в одному приміщенні під керівництвом одного вчителя одночасно займаються учні двох і навіть трьох класів. Умови навчально-виховної роботи малокомплектної школи нестандартні і деколи неповторні, складні і для вчителя, і для учнів. Навчально-виховний процес у малокомплектній школі має ряд особливостей, що відрізняють його від звичайної школи. Одночасно заняття кількох класів визначає відмінність структури уроку, організації діяльності учнів і вчителя, вимагає обов’язкового щоурочного проведення самостійної роботи кожного із класів. У той час, коли учні одного класу самостійно виконують навчальні завдання, вчитель пояснює новий матеріал,, опитує, розв'язує чергове завдання з учнями іншого класу і навпаки. Заняття з трудового навчання в малокомплектній школі доцільно проводити одночасно з усіма об’єднаними класами.При цьому планування навчального матеріалу може бути виконано з різних тем для кожного класу, а може бути врахована можливість однотемного проведення уроків у всіх класах.

27

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]