Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Filosofiya.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
45.52 Кб
Скачать

Тема 1 Філософія Стародавнього Сходу

План:

4. Особливості та західного типів філософування.

5. Перші філософи, філософські вчення та школи Стародавньої Індії.

6. Філософія Стародавнього Китаю.

Основні терміни та поняття карма, сансара, брахман, атман, інь, янь, дао, виправлення імен, шляхетна людина, конфуціанство, даосизм, буддизм, канонічні джерела.

Методичні рекомендації для підготовки Проблема "Схід - Захід" в сучасній філософії та культурології. Особливості східного і західного типів філософування.

Культурно-історичні передумови зародження філософської думки в країнах Стародавнього Сходу. "Веди" як духовне підґрунтя філософського знання. Ортодоксальні та неортодоксальні філософські школи. Головні філософські школи Стародавньої Індії про людину. Буддизм як релігійно-філософська школа: вчення про чотири благородні істини, «восьмирічний шлях», нірвана.

Філософські школи Стародавнього Китаю. „Книга перемін" як основа філософського знання. Конфуціанство про людину та її виховання. Даосизм про начала буття та ідеал мудреця.

Тема 2. Філософія середніх віків та епохи Відродження План

1. Утвердження християнської філософії в Європі. Теоцентризм. Патристика.

2. Схоластика. Проблема універсалів. Проблема співвідношення розуму і віри.

3. Філософія епохи Відродження. Антропоцентризм. Пантеїзм.

Основні терміни та поняття: батьки церкви, два гради, теоцентризм, творіння, одкровення, сутність та існування, надприродне знання, природне знання, абсолют, дух, душа, ієрархія, універсали, реалізм, номіналізм, істини віри, істини розуму, гуманізм, антропоцентризм, пантеїзм.

Методичні рекомендації для підготовки до семінарського заняття Виникнення християнства: фіпософсько-релігійні течії пізньої античності, історичні, соціальні та культурні передумови. Принципи середньовічного філософування, ролі "батьків церкви" в розвитку християнської філософії. Аврелій Августин, основні ідеї його філософії: сповідь як філософування; зв'язок людини з Богом; проблема добра і зла; співвідношення віри і розуму; проблема часу і вічності; проблема сенсу історії.

Схоластика. Дискусія про універсали: номіналізм, реалізм. Фома Аквінський: розум та віра, філософія - "служниця теології", істини розуму та істини одкровення, матерія і форма, проблема буття: Божественне буття і бутгя світу,п'ять доказів бутгя Бога. Вільям Оккам. Концепція "двох істин" та визволення філософії від теології. "Бритва Оккама".

Особливості філософії епохи Відродження виходять з її, по-перше, критичного ставлення до схоластики, по-друге, повороту від теоцентризму до гуманізму, антропоцентризму, пантеїзму й протестантизму. Головні риси та основні напрямки розвитку філософії Відродження: гуманістичний, неоплатонічний, натурфілософський. Антропологічна орієнтація гуманістичного світогляду. Літературний гуманізм: Данте, Ф. Петрарка, Е. Ротердамський. Розвиток платонічної філософії в Італії. М. Фічино. Вчення про світову ієрархію. Піко делла Мірандола. Проблема людської свободи.

Пантеїзм філософії Відродження. Ніколай Кузанський. Вчення про тотожність абсолютного максимуму і абсолютного мінімуму. Вчення про пізнання. Інтелектуальна інтуїція як найвища форма пізнавальної діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]