Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тренынг.docx
Скачиваний:
69
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
36.44 Кб
Скачать

Колективна творча діяльність (ктд)

Засновник – Ігор Петрович Іванов (1923-1992) - доктор педагогічних наук, академік Російської академії освіти, професор ЛДПІ ім. А. І. Герцена, лауреат премії імені Антона Макаренка. Педагоги вважають академіка І.П. Іванова винахідником методики КТД (організації колективних творчих справ), творцем педагогіки, про яку говорять як про «педагогіку співробітництва», називають її «колективне творче виховання».

Методика КТД – діяльний, творчий і організаційний механізм, який автор назвав «педагогіка загальної турботи»: діти і дорослі створюють те, на що здатні.

Основний принцип: тут немає нічого, в чому ти сам не береш участь. Невдалий декламатор – будь актором, немає акторських здібностей – танцюй, не вмієш – співай, нема голосу і слуху – малюй… Головне – знайди свій талант. Основне завдання: формування навичок самоорганізації, вміння працювати у групі, відповідати за доручену справу.

Не всяка колективна справа являється КТД.

Відмітними ознаками КТД можуть стати:

- спільне створення(продумування, проведення і аналіз) справи

- його соціальний характер(для кого це потрібно?)

- висока мотивація творців.

4 Підгрупа:

Колектив є соціальною системою, яка виконує такі функції: — організаторську (полягає в об´єднанні особистостей для виконання певних завдань); — виховну (спрямована на створення оптимальних умов для всебічного виховання, психічного й соціального розвитку особистості); — стимулюючу (сприяє формуванню морально-ціннісних стимулів діяльності особистості, регулює поведінку членів колективу, впливає на формування в особистості цілеспрямованості, волі, гуманності, працьовитості, совісності, чесності, гідності тощо). Ознаками колективу є:

- спільна мета. Вона може формуватися внаслідок взаємного впливу індивідуальних цілей членів групи або визначатися зовні, відповідно до місії організації, але завжди буде спільною, єдиною для всіх, а не просто подібною. Тому, наприклад, пасажирів літака не можна назвати колективом, хоча кожен із них має подібну мету – добратися то місця призначення;

- психологічне визнання членами групи один одного і ототожнення себе з нею. В основі цього лежать спільні інтереси, ідеали, принципи, подібність характерів тощо. Варто зауважити, що ця ознака більше притаманна неформальним групам, ніж формальним;

- практична взаємодія людей в процесі досягнення спільної мети. В результаті такої взаємодії потенціал колективу стає істотно більшим суми потенціалів його членів (проявляється так званий синергічний ефект). Це досягається завдяки підсиленню інтелектуальних можливостей членів групи; підвищенню продуктивності їхньої праці внаслідок  раціонального розподілу робіт, кооперації тощо;

- постійність взаємодії протягом всього часу існування колективу, хоча не обов'язково безпосередньо всіх його членів зі всіма. Внаслідок цього і стає можливим їхній вплив один на одного, який веде до формування спільних цілей та інтересів

5 Підгрупа:

1 частина – активні дії мас, які можуть відбуватися у формі мітингу, святкової маніфестації, покладання квітів, гирлянд, проходження з факелами, урочистої церемонії тощо.

2 частина – театралізоване видовище, яке відбувається або на стадіоні, або на площі. Тут відбуваються показові виступи шкіл, парад духових оркестрів, показові спортивні виступи, театралізований концерт, театралізована вистава.

3 частина – народне гуляння відбувається по всьому місту, на естрадних площадках, де проходять показові видовищні заходи (виставки, виставки-розпродажі, виставки ремесел, промислів, аукціони, концерти колективної художньої самодіяльності, театралізовані концерти, робота атракціонів тощо). Завершується народне гуляння збірним концертом і святковим фейєрверком. У збірному концерті беруть участь кращі колективи художньої самодіяльності або запрошуються професіонали.

Обговорення: Чи небагато вам було інформації для ознайомлення? Чи не було важко потім її відтворювати? Що ви дізнались нового?

Вправа «Пов'язані руки» Учасники діляться на пари. Кожній парі стрічкою пов'язують праві руки. Завдання учасників-мовчки намалювати спільний малюнок.

Мета: вміння взаємодіяти у парі, розвиток невербальних навичок спілкування, встановлення особистісних контактів, підвищення довіри один до одного.

Час виконання: 20 хв.

Обговорення: Чи довіряли своєму партнеру? Чи не виникло у вас конфлікту під час виконання вправи? Чи була ця вправа вам цікавою? Назвіть свій малюнок.

Рухавка «Тостери-грінки».

Учасники об’єднуються в трійки. Двоє беруться за руки і стають тостером. Один заходить всередину. Він – грінка. За командою «тостер» тостери міняються місцями. За командою: «грінка» грінки міняються місцями. За командою «грінка готова» грінки підстрибують на місці.

Час виконання: 5 хв.

Обговорення: Чи легко вам було з орієнтуватися? Чи не заплутувалися в грі? Чи показались для вас складні завдання?

Вправа «Колаж»

Час проведення: 40 хв.

Мета: згуртувати колектив і по ближче дізнатися про кожного учасника групи.

Група сідає за стіл, пропонується ватман, клей, кольорові картинки різної тематики, кольорові олівці, фарби з пензликами. Із запропонованих картинок кожен учасник групи вибирає картинки відповідають тому, як він бачить і відчуває себе в даній групі. Вибравши картинки, кожен в своєму розпорядженні і приклеює їх на ватмані так, як відчуває своє розташування в групі. Після виконаної роботи кожен учасник (за бажанням) доповнює свої картинки фоном за допомогою фарб та олівців

Обговорення: Чому ви вибрали ту чи іншу картинку? Чи відповідає розташування ваших картинок так як вам би хотілося? Чи відчуваєте ви себе так в групі? Чи були складнощі при виконанні вправи?

Брейк-кава. Час виконання: 30 хв.

Рухавка «Погода в Занзібарі».

Час виконання: 10 хв.

Стати в коло, повернутися направо і йти, повторюючи рухи за тренером:  «У Занзібарі гріє сонечко ( гладити по плечах того, хто йде попереду), дме легкий вітерець (провести пальцями по спині). Та ось хмарки закрили сонце, почав накрапати дощик (стукати пальцями), здійнявся вітер (терти спину), почалася злива (енергійно стукати пальцями по спині), град (кулаками). Але що це? Буря вщухає (усе в зворотному порядку). Злива переходить у дрібний дощик, буря перетворюється на дрібненький вітерець. У Занзібарі знову сонечко». Можна продовжити гру, розвернувши учасників на 180° і запропонувати тим, хто стояв позаду:  «А в Україні холодно. Коли виходиш на вулицю, мороз хапає за щоки (щипати за щоки), за вуха (масажувати вуха), пробирається під куртку (щипати спину), мерзнуть ноги (тупотіти ногами). Та коли заходиш у дім, стає тепліше, пощипують вуха, щоки (терти вуха, щоки). Поступово зігріваєшся, розслаблюєшся (гладити по плечах, спині)».

Притча «Про метелику»

Час виконання: 5 хв.

В давнину жив-був один мудрець, до якого люди приходили за порадою. Всім він допомагав, люди йому довіряли і дуже поважали його вік, життєвий досвід і мудрість. І ось одного разу одна заздрісна людина вирішила зганьбити мудреця в присутності багатьох людей. Заздрісник і хітрун придумав цілий план, як це зробити: "Я зловлю метелика і в закритих долонях принесу його, потім запитаю мудреця, потім запитаю, як він думає, живий у мене в руках метелик чи мертвий. Якщо мудрець скаже, що жива, я стулю щільно долоні, роздавлю метелика і, розкривши руки, скажу, що наш великий мудрець помилився. Якщо мудрець скаже, що метелик мертвий, я відкрию лодоні, метелик вилетить живий та неушкоджений і скажу, що наш мудрець помилився." Так і зробив заздрісник, піймав метелика і пішов до мудреця. Коли він спитав мудреця, який в нього метелик, мудрець відповів: "Все в твоїх руках."

Обговорення: Яке враження на них справила притча? Яка основна мета цієї притчі? Чи почерпнули ви щось з цієї притчі?

Вправа «Театр: п'єса, яка влаштує всіх»

Тренер розподіляє людей на 5 груп мінімум по 5 осіб по принципу «кольору очей». Одна група - сценаристи, друга - режисери, третя актори і четверта - критики. Завдання для всієї команди: написати і поставити п'єсу, яка влаштує всіх. Причому п'єса повинна влаштовувати і за жанром, і за назвою, і за змістом і по всьому іншому. Сценаристи пишуть перший акт, потім його критикують критики, вносять свої поправки, далі текст віддається режисерам, і вони починають постановку разом з акторами. У цей час уже пишеться другий акт, а потім третій. І ось коли все готово, всі сідають в «залі», і актори починають грати. Бурхливі овації, море емоцій.

Час виконання: 30 хв.

Обговорення: Чи влаштувала його п'єса? Що можна було б зробити краще? Чи сподобались вам ролі, які ви грали?

Вправа «Дістань зірку»

Час виконання: 40 хв.

Тренер включає спокійну розслаблюючу музику і говорить: «Уяви собі, що ти стоїш на галявині. Над тобою - темне нічне небо, все всипане зірками. Вони світять так яскраво, що здаються зовсім близько. Поляна залита м'яким, ніжно-блакитним світлом. Люди кажуть, що, коли зірка падає, треба загадати бажання, і воно обов'язково збудеться. Ще кажуть, що зірку не можна дістати. Але може бути, вони просто не пробували? Знайди на небі уявним поглядом найяскравішу зірку. Про яку твою мрію вона нагадує? Гарненько уяви собі, чого б ти хотів. А тепер відкрий очі, глибоко вдихни, затамувавши подих і постарайся дотягнутися до зірки. Це не просто: тягнися щосили, напруж руки, встань на носочки. Так, ще трохи, ти вже майже дістав її. Є! Ура! Видихни і розслабся, твоє щастя в твоїх руках! Поклади свою зірку перед собою в красивий кошик. Порадій, дивлячись на неї. Ти зробив щось дуже важливе. Тепер можна трохи відпочити. Закрий очі. Знову подумки подивися на небо. Чи є там ще зірки, що нагадують тобі про інші заповітних мріях? Якщо є, то уважно придивись до вибраного світила. А тепер відкрий очі, вдихни і тягнися до своєї нової мети! »

Обговорення: Які емоції ви відчували, коли дістали свою зірку? Чи важко вам було уявити дану ситуацію? Ви відчували почуття легкості чи були напружені?

Вправа «Портрет дружнього колективу» Мета: створити» портрет дружнього колективу. Необхідно по черзі назвати ті риси, які, повинні бути в дружнього колективу (2 хв. на роздуми).

Час виконання: 15 хв. Обговорення: Чому саме ці якості ви виділили? Чи хотіли ви виділити негативні якості? Чи важко, на вашу думку, сформувати дружній колектив?

Брейк-кава-30 хв.

Гра-розминка «Ми йдемо полювати на лева».

Час виконання: 3 хв.

Учасники стають в коло один за одним. Тренер промовляє слова, які супроводжуються певними рухами, а всі повторюють за ним:  «Ми йдемо полювати на лева! (впевнений хід по колу).  Не боїмося нікого! (заперечу вальні рухи руками).  Ой, а це що? Це болото! Чав! Чав! Чав! (хід, високо піднімаючи коліна).  Ой, а це що? Це море! Буль! Буль! Буль! (імітація плавання)  Ой, а це що? Це поле! ТУП! ТУП! ТУП! (гучне тупотіння)  Ой, а це що? Такий великий, такий пухнастий, такий м’якенький (показують , який)  Ой, так це ж лев! (показують, як злякалися, далі рухи повторюються)  Побігли додому! Через, поля! ТУП! ТУП! ТУП!  Через моря! Буль! Буль! Буль!  Через болото! Чав! Чав! Чав!  Побігли додому! Двері зачинили! Які ми молодці! Які ми хоробрі (показують мімікою). Похвалимо себе (погладжують себе по голові).

Вправа: «Хороші і погані вчинки»

 Учасників ділять на дві команди, випадковим чином. Кожній команді видається аркуш ватману, фломастери або маркери і папір А4. Завдання однієї команди - написати якомога більше вчинків, які дозволяють людині поважати себе більше. Відповідно завдання іншого - написати якомога більше вчинків, через які повагу людини до себе втрачається. За бажанням, кожна команда може підкріпити слова малюнками відповідних вчинків.

Мета:  Усвідомлення дітьми зв'язку між вчинками і самоповагою. Виділення самого поняття самоповагу і виявлення його зв'язку з взаємоповагою. А це необхідна умова повноцінного спілкування, без якого неможливий розвиток згуртованості

Час виконання: 15 хв.

 Обговорення: Кожна команда представляє свою тему. Далі йде загальне обговорення, в кінці ведучий підсумовує все сказане. Дуже важливо звернути увагу на те, що у кожного є вибір між тими і іншими вчинками, але кожного разу, вибираючи те чи інше поводження, ми набуваємо чи втрачаємо повагу до себе..

 Вправа «Знайди і доторкнися»

 Тренер пропонує пересуватися по кімнаті і торкатися руками різних предметів і речей. Наприклад, знайдіть і торкніться чого-або, холодного, шорсткого, речі, довжина якої прмерно30 см, того, що важить півкілограма

 Мета:  розвиває сензитивність до оточуючих, але при цьому активізує і наглядові та аналітичні здібності. Учасники контактують між собою, звертаючи увагу на різні аспекти дійсності.

Час виконання: 10 хв.

Обговорення: Чи були зрозіміли запитання цієї вправи? Чи важко вам було знайти дані предмети?

Вправа «Пазли»

Мета: розвиток комунікативних навичок, згуртованості всередині команди, вміння узгоджувати свої дії з іншими, і вирішувати поставлені завдання

Час виконання: 15 хв.

 Група ділиться довільно на команди по5 людина і кожному члену команди видається за пазлу. (Ведучий заздалегідь розрізає аркуш паперу, з якою-небудь яскравою великої картинкою на частини і таким чином виходять пазли для цієї вправи). Завдання команди - зібрати картинку, як можна швидше.

 Обговорення: Що вам допопомогло і що завадило при виконанні завдання? 

Рухавка «Варенички».

Час виконання : 17 хв.

Учні стають у коло і повторюють слова і рухи за тренером. «Просіяли борошно (рух руками вліво-вправо). Замісили тісто (кулаком по долоні). Зробили «ковбаску» (потерти долоні). Порізали «ковбаску» (відповідні рухи руками). Зліпили варенички (натиснути на вуха).

Підвести підсумок тренінгу.

Обговоренняя: Чи справдились ваші очікування від тренінгу? Що ви почерпнули з тренінгу? Що нового для себе ви дізнались? Чи сподобався вам тренінг? Чи маєте ви якісь побажання чи зауваження до проведення тренінгу?

Завершальна вправа «Спасибі!»

Учасники стають в коло, і ведучий пропонує кожному подумки покласти на ліву руку все, те з чим він прийшов сьогодні, свій багаж настрою, думок, знань, досвіду, а на праву руку – те, що отримав на цьому занятті нового. Потім, усі одночасно сильно плескають у долоні і кричать – ТАК! або СПАСИБІ!

Мета: Завершальний ритуал. Дозволяє замислитися над змістом і результатом минулого заняття, а також завершити його красиво на позитивній емоційній ноті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]