Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Excel_teor1-2

.pdf
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
400.29 Кб
Скачать

Кривонос О.М., Шимон О.М. Вивчення Excel на фіз.-мат. спеціальностях (ver 0.1)

Рис. 2.10в

Зауваження 1. У випадку, коли підписи даних виділені разом з числовими даними до початку побудови діаграми або введені у поле “Диапазон” вкладки “Диапазон данных”, то на вкладці “Ряд” поля “Имя” та “Подписи оси Х” заповнюються автоматично.

Зауваження 2. Не обов’язково вводити імена рядів та підписи осі Ох як посилання на деякі комірки. Можна задати оригінальні підписи, навіть такі, яких немає на аркуші Excel. Наприклад, підписи осі Ох у нашому випадку можна ввести з клавіатури так: ={“Фірма1”;“Фірма2”;“Фірма3”;“Фірма4”}.

Для переходу до наступного кроку натиснемо кнопку <Далее>.

3). На цьому кроці побудови діаграми на вкладці “Заголовки” у відповідні поля введемо назву діаграми (“Порівняння цін на складові ПК”), назву осі Ох (“Назва фірми”), назву осі Оу (“Ціна”). На вкладці “Линии сетки” встановимо прапорець основні лінії для осі Ох та осі Оу. На вкладці “Легенда” виберемо розташування легенди “справа” та на вкладці “Подписи данных” виберемо перемикач “значення”. А потім натиснемо кнопку

Кривонос О.М., Шимон О.М. Вивчення Excel на фіз.-мат. спеціальностях (ver 0.1)

<Далее> для переходу до наступного кроку.

Рис. 2.10б

4). На цьому кроці виберемо перемикач розмістити діаграму на окремому аркуші, який створиться автоматично, та назвемо аркуш “Діаграма порівняння цін”. Для закінчення побудови діаграми натиснемо кнопку <Готово>.

Побудова графіків математичних функцій

Excel можна використовувати для побудови графіків функцій. Для побудови графіка функції від однієї змінної потрібно спочатку протабулювати цю функцію на деякому проміжку. Результат табулювання можна представити у вигляді горизонтальної або вертикальної таблиці.

Наприклад, функцію y = x3 на проміжку [− 2;2] можна протабулювати з кроком 0,5 так як показано на рис. 2.11.

Кривонос О.М., Шимон О.М. Вивчення Excel на фіз.-мат. спеціальностях (ver 0.1)

Рис. 2.11

Зауваження 1. Для правильного побудови графіка функції по деякій таблиці значень функції ця таблиця повинна мати сталий крок зміни аргументу функції.

Після табулювання функції можна будувати графік функції по заданим точкам. Найкращий варіант побудови графіка буде у випадку вибору типу “Гладкие графики” на першому кроці побудови діаграми.

Для побудови графіка функції від двох змінних потрібно також спочатку протабулювати цю функцію на деякому проміжку. Результат табулювання представлюється у вигляді таблиці. Наприклад, функцію

z = x3 y xy2 на проміжках x, y [− 2;2] можна протабулювати з кроком 0,5

так як показано на рис. 2.12.

Після табулювання функції можна будувати графік функції від двох змінних – поверхню. Для цього на першому кроці побудови діаграми потрібно вибрати тип “Поверхность”.

Рис. 2.12

Порада: Для табулювання функції від двох змінних зручно використовувати формули з комбінованими адресаціями. Для наведеної вище функції в комірці С3 потрібно створити формулу: =C$2^3*$B3+C$2*$B3^2, а потім скопіювати її вправо і вниз використовуючи автозаповнення. У цьому випадку, якщо здійснено заповнення вправо, то заповнення вниз можна здійснювати не по рядкам, а для всього діапазону. Для цього треба виконати протягування маркера заповнення виділеного діапазону С3:К3.

Редагування та форматування діаграми

Після створення діаграми можна відредагувати та відформатувати елементи з яких вона складається. Наприклад, змінити шрифт та розташування текстових елементів, змінити фон, змістити вісь Oy та ін. Для

Кривонос О.М., Шимон О.М. Вивчення Excel на фіз.-мат. спеціальностях (ver 0.1)

цього використовують контекстне меню відповідного елемента або пункт меню Формат.

Якщо ж потрібно змінити параметри, що задавалися при створенні діаграми, то використовують пункт меню Диаграмма або контекстне меню області діаграми. Ці меню містять пункти Тип диаграммы…, Исходные данные…, Параметры диаграммы…, Размещение…, що відповідають крокам створення діаграми.

Будь-яка діаграма Excel динамічно пов’язана з даними робочого аркуша, тобто відбувається автоматична зміна елементів діаграми при зміні відповідних числових та текстових даних з діапазону даних.

Контрольні питання

1.Що називається „формулою Excel”? Де зберігаються формули? Як можна проглянути формулу?

2.Що розуміють під поняттям „проста формула”? Які ще існують формули?

3.Дано фрагмент електронної таблиці в режимі відображення формул:

 

A

B

1

6

3

2

=A1+B1

=A1/B1

а) Що буде виведено в комірки А2 та В2 в режимі відображення значень?

б) Як будуть змінюватися числа в А2 та В2, якщо послідовно заносити в А1 число 2, в В1 число 4?

в) Яке значення потрібно занести в В1, щоб в В2 з’явилося повідомлення про помилку?

4. Дано фрагмент електронної таблиці в режимі відображення формул:

 

A

B

C

1

12

12

 

2

=A1+B1/A1+B1

=A1+B1/(A1+B1)

=(A1+B1)/(A1+B1)

Що буде виведено в комірки А2, В2 та С2 в режимі відображення значень? 5. Наступні математичні вирази записати у вигляді формул для

електронної таблиці, вважаючи що значення змінної x знаходиться в комірці А1, змінної y – в комірці В1, змінної z – в комірці С1.

а) 0,8x + 0,9y xy ;

б) (x + z)y + 0,1x ; в) (x z)z + yx .

6. Наступні математичні вирази записати у вигляді формул для електронної таблиці, вважаючи що значення змінної x знаходиться в комірці А1, змінної y – в комірці В1, змінної z – в комірці С1.

Кривонос О.М., Шимон О.М. Вивчення Excel на фіз.-мат. спеціальностях (ver 0.1)

 

40y3 +

4

x

 

 

 

а)

9

;

 

6x2 -18xy

 

 

 

 

 

 

æ

 

5

 

 

ö

 

 

30ç x3 -

 

 

 

y÷

 

 

6

 

 

 

è

 

 

 

ø

 

б)

5(x3 - 6y)

 

.

7. Записати в традиційній математичній формі наступні формули з електронної таблиці, попередньо давши відповідь на питання: в якій послідовності будуть виконуватися математичні операції? При запису математичної формули адреси комірок формули для електронної таблиці замінити на довільні змінні, при цьому вказати для кожної змінної, в якій комірці записано її значення.

а) =C2/(A5+3);

б) =A1*A2/D12*D3; в) =A1*A2/D12/D3;

г) =C5*B5/A5^2+B2^2; д) =F4^3*A4.

8.При копіюванні комірки А2 в комірки В2 та А3 в них були занесені формули =$A1+C1 та =$A2+B2 відповідно. Що було записано в комірці А2?

9.Дано початковий стан таблиці:

 

A

B

1

1

2

2

=A1+1

=A2*B$1

3

 

 

Якого вигляду набуде таблиця після виконання команди: “Копіювати А2:В2 в А3:В7”?

Запишіть отриману таблицю в режимі відображення формул та в режимі відображення значень. Що зміниться в результаті розв’язку цієї задачі, якщо формулі в комірці В2 надати вигляд: =А2*$B$1.

10.Що розуміють під терміном „діаграма”? Як називаються основні види діаграм? В яких випадках їх використовують?

11.Як здійснюють побудову діаграми? Як можна змінити створену

діаграму?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]