Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (2).docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
51.6 Кб
Скачать

Висновки

1. Територіальна рекреаційна система – це відкрита соціально-економічна система, елементи якої є складними взаємопов’язаними та взаємозалежними підсистемами, що визначають специфіку її формування і розвитку на певній території (рекреанти, рекреаційні ресурси і умови, матеріально-технічна база, рекреаційна інфраструктура, обслуговуючий персонал, управлiнські системи), і об’єднані спільною діяльністю у використанні рекреаційного потенціалу цієї території.

2. Необхідність класифікації ТРС за основними напрямками рекреаційної діяльності, значенням, часом проведення рекреаційних занять, мірою віддаленості від споживачів відображає і конкретизує сучасні підходи до рекреаційної спеціалізації, ціноутворення, визначення плати за використання рекреаційних ресурсів та обумовлюється специфікою рекреаційного природокористування, особливостями формування матеріально-технічної бази та рекреаційної інфраструктури.

3. Рекреаційне районування необхідне для вдосконалення територіального управління та регулювання, проведення внутрішньорегіональної рекреаційної політики, посилення рекреаційної спеціалізації, яка дасть поштовх до вирівнювання соціально-економічної ситуації в усіх адміністративних районах області, подолає відставання поліських районів. У Волинській області виділено три рекреаційні райони: Шацько-Любомльський, Луцько-Ківерцівський, Ковельсько-Турійський, в межах яких функціонують рекреаційні підрайони та вузли. Сформованим рекреаційним районом з яскраво вираженою рекреаційною спеціалізацією є Шацько-Любомльський, в двох інших рекреаційна галузь може стати конкурентноздатною і має великі перспективи розвитку.

4. В сучасних умовах господарювання ТРС слід розглядати як вид регіонального ринку – ринку рекреаційних послуг – середовища, де здійснюється розподіл і реалізація рекреаційних послуг. Регіональний ринок рекреаційних послуг економіки перехідного періоду є досить специфічним утворенням з незбалансованими попитом і пропозицією, нездоровою конкуренцією, недосконалими механізмами ціноутворення, подальший розвиток якого передбачає модернізацію його функціональної структури шляхом забезпечення якості та різноманітності рекреаційних послуг; перегляду підходів до планування, фінансування, ціноутворення в рекреаційній сфері; трансформування системи управління на всіх його рівнях.

5. Основою формування ТРС є рекреаційні ресурси. В рекреацiї, як i в iнших ресурсомістких галузях, за їх використання повинна встановлюватись плата – рекреаційна рента. Впровадження рекреаційної ренти дозволить створити умови для вдосконалення економічних відносин у сфері природокористування.

6. Сучасна ТРС Волинської області має ряд важливих проблем: рекреаційний процес за останні роки проходив досить нестабільно; значно послабився контроль органів місцевої влади за дотриманням екологічних і санітарних норм в рекреаційній сфері, що негативно впливає на стан навколишнього середовища; виробнича та соціальна інфраструктура мають низький рівень розвитку; не сформована система рекреаційного маркетингу; спостерігається дефіцит висококваліфікованих спеціалістів, менеджерів, обслуговуючого персоналу.

7. Одним з основних механізмів регулювання ТРС є регіональне програмування. Запропонована методика розробки Регіональної програми розвитку ТРС враховує сучасні підходи до проектування, що забезпечує задіяння в ній ринкових механізмів у поєднанні з державним регулюванням. Реалізація програми спрямована на інтенсифікацію рекреаційного підприємництва та інвестиційної діяльності, створення нових робочих місць, збільшення надходжень до бюджету, поліпшення екологічної ситуації, перехід рекреаційних підприємств до самофінансування, самоуправління, саморозвитку.

Визначення "система" ґрунтується на таких поняттях:

1) наявність певної множини (не менше двох) взаємопов'язаних елементів;

2) утворення множинного єдиного цілого;

3) певна мета або призначення, характерні для всієї сукупності в цілому;

4) прагнення поєднання об'єктів до збереження структури;

5) прагнення до відновлення елементів, яких "бракує" множині;

6) виконання кожним елементом сукупності певних функцій, які працюють як на себе, так і на все поєднання в цілому.

Територіальна рекреаційна система - це певним чином просторово організована на території якогось таксономічного рангу сукупність рекреаційних установ, які функціонують на основі використання ресурсів цієї території і просторово-територіально між собою поєднані.

Виділення різних типів ТРС на основі особливостей взаємовідносин рекреаційних установ передбачає наявність доволі значної множини варіантів господарсько-територіального системоутворення. Найбільш значними є безпосередні зв'язки рекреаційних установ, спільність управління і території.В Україні і світі залежно від характеру і параметрів розвитку системоформуючих елементів - рівня концентрації надання послуг, напряму спеціалізації, відомчої підпорядкованості чи приватної належності, їх територіального поєднання і взаємозв'язку можна виділити такі типи ТРС:

а) підгалузеві (спеціалізовані);

б) галузеві (інтегральні);

в) елементарні;

г) територіальні рекреаційні комплекси.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]