Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка_хірургія_Гнiйнi захворювання легень i плеври.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
165.89 Кб
Скачать

19

Міністерство охорони здоров’я україни

НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ім. О.О. БОГОМОЛЬЦЯ

Затверджено”

на методичній нараді

кафедра хірургії №1

(назва кафедри)

завідувач кафедри

професор Захараш М.П.___________________ (ПІП,підпис)

«______» ________________________ 2010 р.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО (СЕМІНАРСЬКОГО) ЗАНЯТТЯ

Навчальна дисципліна

Хірургія

Модуль №

2

Змістовний модуль №

3

Тема заняття

Тема 2: Гнiйнi захворювання легень i плеври. Абсцес i гангрена легень, бронхоектатична хвороба. Гостра i хронічна емпiема плеври, пiопневмоторакс. Особливості клінічного перебігу. Диференціальна діагностика. Методи консервативного та хірургічного лікування.

Курс

5

Факультет

Медичний

Київ 2010

1.Анатомо-топографічні особливості плеври та легень.

Вісцеральна плевра – тонка серозна оболонка, яка покріває кожну легеню. Таким чином кожна легеня замкнута в серозний мішок вісцеральної плеври. Плевра, яка покриває внутрішню поверхню грудної стінки та відмежовує легені від органів середостіння отримала назву париетальної. Простір мір вісцеральним та парієтальним листками назівають плевральною порожниною, в якій знаходиться незначна кількість серозної рідини. Залежно від відділів грудної порожнини з якими контактує парієтальна плевра виділяють її відділи: реберну, діафрагмальну, межистінну. В плевральній порожнині виділяють плевральні сінуси – ділянки плевральної порожнини, які утворюються в місцях преходу вісцеральної плеври в парієтальну. До зазначених синусів належать: реберно-діафрагмальний, розташований між реберним та діафрагмальним листками плеври, межистінно-діафрагмальний, передній та задній реберно-межистінний.

Топографія легень. Легені – парний орган, складовими якого є права та ліва легеня, він займає більшу частину грудної клітки. Ліва легеня має дві долі верхню та нижню, права – три верхню, середню та нижню. Кожна легеня має десять сергентів.

Ворота легень розташовані на внутрішній їх поверхі. В воротах легень проходять бронхи, легеневі та бронхіальні артерії та вени, лімфатичні судини, нервові сплетіння.

2.Актуальність теми.

Погіршення гігієни дихання сучасної людини, сприяє порушенню захисних механізмів дихальної системи, зростаюча частота імунодефіцитних станів, обумовлених діабетом, алкоголізмом та іншими причинами, наростаюча обсемінінність антибіотикорезистентними штамами збудників розглядаються як чинники, що сприяють виникненню інфекційних деструкції легень.

Досить висока частота виникнення абсцесів легені при пневмоніях (від 2 до 5%), закритих травмах грудей (1,5-2%), вогнепальних пораненнях (1,5%). Не дивлячись на значні успіхи в лікуванні цієї патології, летальність при абсцесах легенів досягає 10 %, а при гангрені легені вона залишається вкрай високою – від 40 до 90%.

Найбільш часто емпієма плеври ускладнює перебіг гострих пневмоній (5-8%), абсцесів легень (9-11%), гангрени легені (80-95%). При закритих пошкодженнях грудної клітини емпієма плеври зустрічається в 3-5% випадків, а при проникаючих пораненнях – в 10-15%.