Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Радіонуклідне дослідження в уронефрології..doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
73.73 Кб
Скачать

Мікроальбуміни.

Альбуміни звільняються з крові до сечі в результаті клубочкової фільтрації, але в ниркових канальцях основна кількість альбуміну (96 %) ре абсорбується. При деяких патологічних станах, особливо при артеріальній гіпертонії внаслідок хвороби нирок, елімінація альбуміну в сечу збільшується. Нормальний показник - ≤ 25 мг/24 години.

Визначення мікроальбуміну важливе при таких станах:

  1. цукровий діабет – для ранньої діагностики ниркової недостатності при інсулінозалежному діабеті, коли наявність мікро альбумінурії вказує на преклінічну фазу діабетичної нефропатії, правильно почате лікування запобігає виникненню незворотних змін у нирці;

  2. артеріальна гіпертензія – рання діагностика ниркової недостатності при нефросклерозі;

  3. ниркові захворювання: а) первинні – гломерулопатії; б) вторинні – системний червоний вовчак, ревматизм;

  4. оцінка ефективності лікування захворювань нирок;

  5. визначення ураження нирок нефротоксичними препаратами;

  6. визначення протеїнурії (при вагітності).

PSA.

Стрімко прогресує захворюваність на рак передміхурової залози. В економічно розвинутих країнах він займає одне з провідних місць у структурі захворюваності чоловічого населення. У 1998 році захворюваність на рак передміхурової залози складала 13,9 на 100000 населення. Тому важливо застосовувати в практиці прості, доступні та неінвазивні, високочутливі тести для ранньої діагностики раку передміхурової залози. Одним з таких тестів є виявлення в сироватці крові специфічних пухлинних маркерів, зокрема простатичного специфічного антигену (PSA), відкритого у 1979 році Wang and al. PSA виробляється виключно секреторним епітелієм простати. Цей антиген є одним з найчутливіших маркерів для діагностики раку передміхурової залози. З 1980 року у Європі, США та Канаді визначення PSA є обов’язковим. Регулярному обстеженню підлягають всі чоловіки віком понад 50 років.

В нормі рівень PSA складає 0 – 4 нг/мл. Причинами підвищення його рівня є: а) рак передміхурової залози; б) доброякісна гіперплазія простати; в) простатит; г) ішемія чи інфаркт передміхурової залози; д) гостра затримка сечі. Дослідження виявили, що рівень PSA у хворих на рак простати, якщо об’єм пухлини перевищує 1 см3. У різних вікових групах рівень PSA коливається таким чином:

- 40 – 49 років – 0 – 2,5 нг/мл;

- 50 – 59 років – 0 – 3,5 нг/мл;

- 60 – 69 років – 0 – 4,5 нг/мл;

- 70 – 79 років – 0 – 6,5 нг/мл.

Покази до визначення PSA :

  1. проведення скринінґу;

  2. диференційна діагностика раку та доброякісних процесів у простаті;

  3. оцінка поширеності процесу;

  4. контроль за ефективністю лікування;

  5. динамічне спостереження за хворими з метою ранньої діагностики рецидивів та метастазів.