Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema14.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
863.23 Кб
Скачать

Медичні інформаційні системи територіального рівня.

Це програмні комплекси, що забезпечують управління спеціалізованими і профільними медичними службами, поліклінічною, стаціонарною і швидкою медичною допомогою населенню на рівні території (міста, області, країни).

На цьому рівні медичні інформаційні системи представлені наступними основними групами:

  • Інформаційні системи територіального органу системи охорони здоров'я, що включають в себе:

    • адміністративно-управлінські ІС, які створюють умови для вирішення комплексу організаційних задач керівниками територіальних медичних служб, головними фахівцями в організаційно-методичних відділах, бюро медичної статистики тощо.

    • статистичні ІС, що здійснюють збір, обробку й одержання зведених даних по основних медико-соціальних показниках відповідно до територій.

  • Інформаційні системи для вирішення медико-технологічних задач, що забезпечують інформаційну підтримку діяльності медичних працівників спеціалізованих медичних служб.

  • Комп'ютерні телекомунікаційні медичні мережі, що забезпечують створення єдиного інформаційного простору охорони здоров'я на рівні регіону.

Медичні інформаційні системи державного рівня.

Серед ІС державного рівня, що призначені для інформаційної підтримки системи охорони здоров'я на рівні держави, можна виділити наступні типи:

1. Інформаційні системи державних органів системи охорони здоров'я, що включають :

  • ІС, що здійснюють інформаційну підтримку організації керування міністерством;

  • адміністративно-управлінські ІС, що забезпечують функціонування комплексу організаційних задач керування галуззю, що дозволяє оптимізувати розподіл і використання ресурсів різних медичних служб, здійснювати вибір пріоритетних напрямків.

2. Статистичні інформаційні медичні системи, що здійснюють збір, обробку й одержання зведених даних по основних медико-соціальних показниках.

3. Медико-технологічні ІС, які здійснюють вирішення задач інформаційної підтримки діяльності медичних працівників спеціалізованих медичних служб на державному рівні і передбачають забезпечення наступності на всіх етапах і рівнях діяльності, ведення державних реєстрів. У число ІС для вирішення медико-технологічних задач входять інформаційні системи для окремих напрямків: швидкої медичної допомоги; спеціалізованої медичної допомоги, включаючи державні реєстри (фтизіатрія, психіатрія, інфекційні хвороби тощо); лікарського забезпечення.

4. Галузеві медичні ІС, що здійснюють інформаційну підтримку галузевих медичних служб (Міністерства оборони, Міністерства з надзвичайних ситуацій тощо).

5. Комп'ютерні телекомунікаційні медичні мережі, що забезпечують створення єдиного інформаційного простору охорони здоров'я на рівні держави.

Госпітальні інформаційні системи

Госпітальна інформаційна система є закономірним етапом розвитку інформаційних технологій в будь-якій клініці. Головна відмінна риса ГІС від інших медичних інформаційних систем – це комплексність вирішення інформаційних задач клініки.

У своїй роботі ГІС повинна відображати фактично повний сценарій інформаційних подій, що відбуваються в лікувальній установі. Так, лікар, перед тим, як приступити до виконання своєї роботи, має бути прийнятим на роботу відділом кадрів відповідним наказом в штат конкретного підрозділу. Хворий при поступленні в лікувальний заклад має бути прийнятий приймальним відділенням, де на нього заводять електронну історію хвороби, і звідти направлений у відділення для наступного проходження курсу лікування. У відділенні він має бути оформлений на вільне ліжко в конкретній палаті. У відповідності з цією логікою працюють всі підсистеми ГІС. Таким чином, не може бути оформлена яка-небудь інформаційна подія, якщо перед цим не будуть оформлені належним чином необхідні попередні події. При цьому кожен користувач системи повинен мати свої, строго визначені права доступу для перегляду інформації, її зміни та редагування. Всі ці зміни в електронних документах фіксуються і підтверджуються особистим електронним підписом (паролем) відповідного користувача.

ГІС, як певний клас систем, пройшли декілька стадій розвитку:

  • на першій стадії розв'язувалися переважно облікові завдання (медичні, економічні і т.д.);

  • на другій стадії, крім облікових завдань, розвиток одержали управлінські завдання, що припускають вироблення рекомендацій щодо вирішення тих або інших проблем;

  • на третій стадії, що одержала розвиток останнім часом, основний акцент робиться на впровадження інтелектуальних технологій.

Існуючі в даний час ГІС знаходяться переважно на 1-й або 2-й стадії розвитку, і лише незначну кількість систем можна віднести до 3-ї стадії.

Під час створення госпітальних інформаційних системдотримуються наступних основних принципів:

  • Принцип системностіполягаєвнеобхідності встановлювати й зберігати зв'язки між структурними елементами ІС, які у процесі створення та функціонування цієї системи забезпечують її цілісність.

  • Принцип розвитку- ІС має створюватись з урахуванням можливості поповнення і поновлення функцій системи та її видів, доопрацювання програмних і технічних засобів.

  • Принцип сумісностізабезпечує здатність ІС різних видів і рівнів взаємодіяти у процесі їх спільного функціонування.

  • Принцип стандартизації та уніфікаціїполягаєвраціональному застосуванні типових, уніфікованих і стандартизованих елементів у процесі створення і розвитку інформаційнихсистем.

  • Принцип ефективностіполягаєвдосягненні раціонального співвідношення між витратами на створення ІС і цільовими ефектами, що отримають при її функціонуванні.

ГІС автоматизує роботу

  • Реєстратури і приймального відділення

  • Лікарів різних спеціальностей

  • Лабораторії

  • Економічного відділу

  • Відділу статистики

  • Складів медикаментів і аптек

При цьому автоматизується:

  • в лікувальному процесі

1. госпіталізація, переведення, виписка;

2. проведення лабораторних досліджень;

3. проведення інструментальних досліджень;

4. ведення медичної документації;

5. лист лікарських призначень;

  • у фінансово-господарчій діяльності

1. облік медикаментів

2. нарахування та оплати за надані послуги

3. обслуговування пацієнтів страхових компаній

4. фінансовий моніторинг

  • в управлінні

1. статистика МОЗ

2. управління ресурсами

3. кадри та облік робочого часу

4. адміністрування

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]