Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_rekom епідеміологія / метод_мод_3.doc
Скачиваний:
353
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
647.68 Кб
Скачать

Календар профілактичних щеплень

Щеплення, як викладено в Календарі профілактичних щеплень (наказ МОЗ України № 595 від 16.09.2011 р.), за принципом відбору населення, що підлягає імунізації, поділяються на групи: 1. Обов’язкові щеплення для груп населення: 1.1. Щеплення за віком. 1.2. Щеплення дітей з порушенням цього Календаря; 1.3. Щеплення ВІЛ-інфікованих осіб; 1.4. Щеплення за станом здоров’я. 1.5. Щеплення проти вірусного гепатиту В осіб із злоякісними новоутвореннями, осіб, що перебувають на гемодіалізі та отримують багаторазові довготривалі переливання донорської крові або її препаратів; 2. Рекомендовані щеплення, за направленням лікаря 3. Щеплення на ендемічних і ензоотичних територіях та за епідемічними показаннями (див. додаток 3).

Календар щеплень містить, окрім того, положення про організацію і проведення профілактичних щеплень та туберкулінодіагностики; перелік медичних протипоказань до проведення профілактичних щеплень (див. додаток 6); інструкція щодо організації епідеміологічного нагляду за несприятливими подіями після імунізації при застосуванні вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного (див. додаток 7); положення про оперативне реагування на несприятливі події після імунізації при застосуванні вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного у разі госпіталізації або летального випадку; положення про групу оперативного реагування на несприятливі події після імунізації при застосуванні вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного у разі госпіталізації або летального випадку; порядок забезпечення належних умов зберігання, транспортування, приймання та обліку вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного в Україні; порядок відпуску громадянам вакцин та анатоксинів через аптечну мережу.

Перелік медичних протипоказань до проведення профілактичних щеплень поділяються на групи: абсолютні (постійні) і відносні (тимчасові).

Поствакцинальний період найчастіше проходить безсимптомно. Проте у частини щеплених можуть виникнути несприятливі події після імунізації (далі – НППІ) – усі захворювання, які зареєстровані у щепленого протягом післявакцинального періоду. До НППІ належать: ускладнений перебіг післявакцинального періоду та післявакцинальні реакції і ускладнення.

Післявакцинальні реакції (ПВР) – це клінічні ознаки нестійких патологічних (функціональних) змін в організмі, що виникають у зв’язку з проведенням щеплення.

Післявакцинальні ускладнення (ПВУ) – це стійкі функціональні та морфологічні зміни в організмі, що виходять за межі фізіологічних коливань і призводять до значних порушень у стані здоров’я.

Післявакцинальний період – 30 діб після проведеного щеплення, крім вакцин для профілактики туберкульозу (БЦЖ, БЦЖ-м), оральної поліомієлітної вакцини (ОПВ) та вакцин, які містять паротитний компонент, для яких післявакцинальний період визначається відповідно до інструкції про застосування вакцини.

Ускладнений перебіг післявакцинального періоду – виникнення гострого або загострення хронічного захворювання у післявакцинальному періоді, яке за часом збігається з введенням вакцини та не має зв’язку із щепленням.

Місцеві реакції – клінічні ознаки, які проявляються безпосередньо у місці введення вакцини, анатоксину та алергену туберкульозного.

Сильна місцева реакція характеризується клінічними ознаками – набряком м’яких тканин понад 50 мм у діаметрі, інфільтратом понад 20 мм, гіперемією понад 80 мм у діаметрі.

Загальні реакції – нестійкі клінічні ознаки, які проявляються в певні строки після введення імунобіологічного препарату (вакцини, анатоксину або алергену туберкульозного) та призводять до короткочасних функціональних змін в організмі.

До сильної загальної реакції належить підвищення температури тіла ≥ 39оС.

Групові реакції – два або більше випадків, які мають схожі клінічні ознаки, пов’язані за часом, місцем проведення щеплення та видом введеної вакцини, анатоксину, алергену туберкульозного.

Перелік ПВР та ПВУ до вакцин подано у додатку 7.

Соседние файлы в папке metod_rekom епідеміологія