Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТ В ОФК / Lek 8.DOC
Скачиваний:
90
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Методика визначення рівня духовного розвитку школярів

Навпроти кожного з 9 питань накресліть 9 відрізків однакової довжини

за формою:

ні___________так 0 10

Залежно від значення своєї відповіді на запитання зробіть приблизну позначку на координатах відповідного відрізка.

1) Чи добре ви себе знаєте?

2) Чи враховуєте ви в повсякденному житті інтереси інших людей?

3) Спробуйте пригадати, як часто вами оволодіває гнів?

4) Чи подобається вам ділитися тим, що у вас є?

5) Чи маєте ви бажання мати ті речі, які є в інших?

6) Спробуйте визначити, як часто ви помічаєте власні помилки у житті.

7) Чи завжди вам вдається виправити помічені в житті помилки?

8) Вам подобається різнобічне вдосконалювати себе?

9) Чи властиве вам почуття любові до людей?

2. Спробуйте письмово відповісти на наступні запитання:

1) Наведіть один чи кілька прикладів людей із історії людства чи з кола ваших знайомих, на яких ви хотіли б бути схожими.

2) Спробуйте коротко сформулювати: у чому ви вбачаєте сенс свого життя.

3) Яка людина приносить Всесвіту найбільше користі:

а) яка дбає про користь тільки для себе?

б) яка дбає про користь тільки для своєї сім'ї?

в) яка дбає про користь тільки для своєї Батьківщини?

г) яка дбає про користь людства в цілому?

д) яка дбає про користь для всіх живих істот?

Для визначення рівня духовного розвитку необхідно скласти бали запитань 2, 4, 6 і 9 і відняти суми балів запитань 3 і 5.

Графічне зображення відповідей у першій частині анкети дозволяє учню візуалізувати місцезнаходження своєї відповіді відносно мінімально та максимально можливого результату, що допомагає йому замислитися над можливими методами поліпшення показників. Перше питання, як показує практика, сприяє зосередженню на внутрішньому світі, що є необхідним для подальшої, роботи. Запитання 2, 3, 4 допомагають зробити погляд на себе з боку друзів, знайомих, а запитання 5, 6, 7 підводять до розуміння зв'язку між власним характером і подіями життя. Запитання 8, 9 показують шлях подальшого розвитку, що особливо важливе у разі незадоволеності своїм характером та подіями життя.

Друга частина анкети допомагає визначити ціннісну орієнтацію, ступінь усвідомлення мети власного життя та орієнтовний рівень розвитку свідомості. Г.М.Сковорода був упевнений, що кожний має мету в житті, але не кожний - головну. Звичайно, головна мета людини певним чином співвідноситься з рівнем її свідомості.

Останнє запитання перевіряє відвертість відповідей учня, і неважко помітити, коли позначений в анкеті рівень свідомості не відповідає поведінці, взаєминам, головним прагненням. Запропонована Е.О. Помиткіним анкета допомагає як учителю (батькам) у визначенні змін у внутрішньому світі дітей протягом певного часу, так і самим учням у розумінні себе, власних глибинних потреб і прагнень. Загальний рівень духовного розвитку певного класу залежить від вікової категорії дітей. Індивідуальні показники в межах одного класу можуть становити від 17 до 40-57 балів. Спостереження підтвердили, що низький рівень духовного розвитку учня позначається в повсякденному житті егоїстичною поведінкою, низькими моральними якостями, відсутністю високих прагнень, ідеалів, емоційною нестриманістю та значною конфліктністю - як у шкільному, так і в сімейному житті. Треба підкреслити, що високий рівень духовного розвитку (понад 40 балів) виявляється в повсякденному житті учнів такими якостями, як сердечність, доброзичливість, готовність прийти на допомогу, висока пізнавальна спрямованість. Звичайно, важливо знати, як змінюється рівень духовного розвитку протягом життя людини (протягом певних етапів шкільного життя), від чого залежить прискорення духовного розвитку чи, навпаки, духовна деградація. Високий початковий рівень духовного розвитку необов'язково стає умовою його стрімкого зростання тому, що розширення свідомості залежить від комплексу сприятливих факторів як зовнішніх, так і внутрішніх. Шлях духовного розвитку для кожного має індивідуальний, неповторний характер, проте існують вічні загальнолюдські орієнтири на цьому шляху, і вони допомагають не заблукати, не зрадити обраній високій меті. У стародавніх духовних традиціях ідея вічного розвитку людини й світу відображалася символікою хреста, де вертикаль символізує етапи духовного, а горизонталь - фізичного, матеріального розвитку. За рахунок матеріального йде подальший розвиток духовного, після чого матеріальне знову одухотворяється новими духовними досягненнями. У цій стародавній символіці передавалася споконвічна ідея безмежної досконалості, яка в математичних викладках Піфагора співвідносилася з цифрою 8 (нескінченність). У разі ж коли людина бере до уваги лише один бік своєї природи, вона тим самим усуває себе від процесу постійного гармонійного розвитку (нескінченність перетворюється на замкнений простір).

Соседние файлы в папке СТ В ОФК