Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая по полит.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
256.51 Кб
Скачать

ЗМІСТ

ВВЕДЕННЯ..............................................................................................................3

РОЗДІЛ 1 ГРОШІ , ПОНЯТТЯ ТА ЇХ ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ..... 5

1.1 . Види грошей.....................................................................................................9

1.2 . Функції грошей..............................................................................................15

1.3 . Сутність грошей............................................................................................19

РОЗДІЛ 2 ТЕОРІЇ ГРОШЕЙ ............................................................................... 23

2.1 . Металістична теорія ................................................ ................................... 23

2.2 . Номіналістична теорія ................................................ ............................... 27

2.3 . Кількісна теорія ................................................ ......................................... 30

РОЗДІЛ 3 СУЧАСНА ТЕОРІЯ РЕГУЛЮВАННЯ ВАЛЮТИ ………........... .41

3.1 . Теорія ключових валют .............................................................................. 45

3.2 . Теорія регулювання валюти ....................................................................... 47

3.3 . Теорія фіксованих паритетів і курсів ........................................................ 48

3.4 . Теорія плаваючих валютних ресурсів ....................................................... 49

3.5 . Нормативна теория.......................................................................................51

3.6 . Теорія паритету купівельної спроможності ............................................. 52

ВИСНОВКИ...........................................................................................................55

СПИСОК ВИКОРИСТАННОЇ ЛІТЕРАТУРИ ............................................... ..56

ВСТУП

Тема теорії грошей була актуальна у всі часи , тому що гроші є найважливішим атрибутом ринкової економіки . Від того , як функціонує грошова система , багато в чому залежить стабільність економічного розвитку країни. Вивчення природи та основних функцій грошей , процесу еволюції грошових систем , організації та розвитку грошового обігу , причин , наслідків та методів боротьби з інфляцією необхідно для подальшого аналізу особливостей функціонування всієї фінансової системи.

Підприємці у своїй господарській діяльності постійно мають справу з грошовими одиницями своєї країни та іноземних держав. Гроші - історична категорія , притаманна товарному виробництву . До появи грошей мав місце натуральний обмін .

До найдавніших видів грошей відносяться товари , які використовувалися повсякденно , а при обміні служили загальним еквівалентом : продовольчі (худоба , сіль , чай , зерно , рис та ін), хутряні (шкури хутрових звірів ) , знаряддя праці ( мотики , сокири , ножі , лопати) , прикраси (кільця , браслети , ланцюжки ) . Поступово роль грошей перейшла до металів , спочатку у формі злитків різної форми , а з VII ст. до н.е. - У формі карбованих монет. До капіталізму роль грошей виконували мідь , бронза , срібло , а в деяких країнах ( в Ассирії та Єгипті) ще в давнину (за два тисячоліття до н.е.) - золото. З розвитком товарного виробництва золото і срібло стали грошовими товарами.

Нам більш звичні паперові гроші. Вперше вони з'явилися в Китаї в 812 р. Найбільш ранні в світі випуски банкнот були здійснені в Стокгольмі 1661 р.

Оноре де Бальзак стверджував , що «гроші - це шосте почуття, що дозволяє нам насолоджуватися п'ятьма іншими" . Більш строго і сухо визначають їх економісти. А. Сміт називав гроші " колесом обігу» , К. Маркс - « загальним еквівалентом ».

Метою моєї курсової роботи є в межах запропонованого обсягу розглянути основні питання , які стосуються таких понять:

1 ) Гроші і їх загальна характеристика;

2 ) Теорії грошей ;

3 ) Сучасна теорія регулювання валюти.

З цією метою пропрацюю і вивчу ряд необхідної літератури .

Аналіз засвідчив , що "гроші завжди визначали головний стрижень , навколо якого концентрувала свою увагу економічна наука". Безперешкодний рух грошей - це найголовніша умова існування ринкової економіки .

У сучасній економіці гроші є регулятором господарської діяльності , збільшуючи або зменшуючи їх кількість в обігу , держава тим самим вирішує поставлені завдання. Без грошей немислима життя сучасної людини , всі устремління людей в економічній сфері спрямовані на отримання якомога більшої їх кількості , при цьому ми отримуємо від їх використання задоволення , обмінюючи на інші блага , віддаючи їх.

РОЗДІЛ 1 ГРОШІ , ПОНЯТТЯ ТА ЇХ ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА

Гроші - засіб здійснення мінових відносин , загальний еквівалент . Стихійно виділилися на певному історичному етапі . У докапіталістичних формаціях роль грошей виконували різні товари (шкури звірів , зерно , худоба) , поступово вона перейшла до благородних металів ( золота, срібла ) , найкращим чином відповідає вимогам грошового товару . Умова сучасних платіжно- розрахункових відносин зумовило заміну металевих грошей кредитними , що мають форму грошей паперових і різних записів на рахунках банківських установ. Основні функції грошей : засіб обігу , міра вартості і засіб заощадження. [в енциклопедичному словнику]

Гроші - особливий засіб , що виконує роль загального еквіваленту при обміні товарів і послуг , за допомогою якого виражається вартість усіх інших товарів. Гроші виконують роль засобу обміну , вимірювання вартості , накопичення та матеріалізації багатства і масштабу цін. [за бізнесовим словником]

Гроші - це номінальні знаки вартості . Гроші - золото і срібло. Вони мають примусовий курс і випускаються державою для покриття своїх витрат.[з фінансового словнику]

Виникнення грошового обігу:

Гроші виникли стихійно в процесі розвитку товарного обігу , коли виникли надлишки товарів . Спочатку обсяг вироблених товарів був порівняно малий і обмін товарами між племенами носив випадковий характер ( всі вироблені товари йшли на споживання ) і здійснювався в натуральній формі. Поступово обсяг виробництва зростав і почали з'являтися надлишки товарів . Обмін став носити постійний , масовий характер. Виникла необхідність у спеціальному засобі обігу , за допомогою якого можна було швидко і з мінімальними витратами обміняти один товар на інший. Таким засобом обігу стали гроші. Головна властивість грошей - абсолютна ліквідність . Грошова система не може існувати без грошей. Вона охоплює всі грошові відносини , які складаються в тому чи іншому суспільстві .

В системі грошових відносин виділяють три підсистеми:

1 . Функціональну ;

2 . Економічну ;

3 . У формі грошових потоків;

Грошима може бути все , що може прийматися в оплату за товари або послуги. З ранніх століть дорогоцінні метали, такі , як золото і срібло , поряд з міддю , були найпопулярнішими формами грошей .

Хоча все, що завгодно може бути грошима , в принципі матеріал для грошей повинен володіти такими якостями:

1 . Стабільність . Вартість грошей має бути більш-менш однаковою і сьогодні і завтра .

2 . Портативність . Сучасні гроші повинні бути достатньо малі і легкі, щоб люди могли носити їх з тобою.

3 . Зносостійкість . Обраний матеріал повинен бути досить міцним , мати значну "тривалість життя». Тому в багатьох країнах використовується як гроші папір тільки дуже високого класу.

4 . Однорідність . Гроші одного і того ж достоїнства повинні мати рівну вартість .

5 . Подільність . Одна з важливих переваг грошей над бартером - це здатність ділитися на частини.

6 . Впізнаваність . Гроші повинні бути легко пізнавані , їх повинно бути важко підробити. Якість паперу і водяні знаки роблять підробку дуже складною.

У сучасних умовах в повсякденному житті людей , у діяльності підприємств , державних та інших органів , в різних сферах економічної діяльності гроші використовуються при:

1 . Визначенні цін і реалізації товарів і послуг;

2 . Визначенні собівартості продукції і величини прибутку;

3 . Оплаті праці;

4 . Складанні та виконанні бюджетів;

5 . Здійсненні кредитних і розрахункових операцій;

6 . Здійсненні операцій з цінними паперами;

7 . Заощадженні і накопиченні в якості засобу ;

8 . Оцінці обсягу ресурсів , що беруть участь в процесі виробництва (основні та оборотні фонди) і т.п.

Гроші є однією з основоположних економічних категорій , на базі яких будуються складні системи взаємозв'язків і взаємозалежностей між учасниками виробництва, розподілу , обміну та споживання , матеріальних благ і послуг. Гроші дозволяють економити витрати , що виникають в різних сегментах ринку для купівлі та продажу активів , факторів виробництва і кінцевих продуктів.

Кількість грошей має відповідати потребам у них домашніх господарств , підприємств , уряду. З появою грошей взаємний обмін товарами Т - Т стає розділеним на дві незалежні один від одного операції обміну товару на гроші Т - Д і грошей на товар Д - Т. При цьому гроші придбали самостійне значення і стали накопичуватися для задоволення майбутніх потреб . Рух грошей набуло відокремлений характер по відношенню до руху товарів . Грошовий оборот став самостійною сферою обміну . З'явилася можливість передачі грошей у тимчасове користування , тобто в борг , за окрему плату.

Отже, можна дати ще одне поширене визначення грошам, гроші є загальним еквівалентом , використовуваним для порівняння вартостей товарів. За походженням гроші - це товар особливого роду , що виник з обміну в процесі історичного розвитку суспільства.

Грошима можна назвати актив , що володіє абсолютною ліквідністю , тобто здатністю обмінюватися на будь-які інші товари і послуги. Як актив гроші є об'єктом власності , що належить індивіду , підприємству , державі . Звернення грошей опосередковує рух інших активів, що мають грошову оцінку. Звідси випливає , що кількість грошей має бути обмежена тими активами , які обертаються на ринку і беруть участь у створенні валового національного продукту .

Таким чином , гроші забезпечуються якими - або активами , які їм протистоять на ринку. Це можуть бути матеріальні блага , нематеріальні активи , а також різні грошові інструменти , включаючи цінні папери .

Самим стійким забезпеченням грошей є золото та інші дорогоцінні метали . Золото належить до міжнародних резервах і накопичується для збереження стійкості національних грошей , тобто грошей , випуск яких обмежений кордонами окремої держави.

Держава сприяє тому , що відбувається міжнародний обмін товарами , а гроші набувають національних та наднаціональні риси .

Світові гроші - це гроші , які обслуговують рух товарів і послуг у сфері світової торгівлі і використовувані як міжнародних резервів. Міжнародні резерви - це грошові активи , що акумулюються державою для забезпечення світового обміну товарами і послугами , для регулювання дефіциту платежів між країнами. Вони можуть служити забезпеченням випуску в обіг національних грошей і обмежувати їх кількість в обігу .

Гроші як вартісна категорія формують пропорції обміну , які використовуються також при зустрічному товарообміні . Зустрічний товарообмін застосовується у разі браку грошей , а також при бажанні обійти перепони у вигляді державного контролю за грошовими операціями. До форм зустрічного товарообміну відносяться: бартер - прямий обмін товару на товар; компенсаційна угода - часткова оплата грошима і частковий бартер та ін Зустрічний товарообмін застосовується у сфері тіньової економіки , результати якої не враховуються при обчисленні валового національного продукту , оскільки вироблені нею товари і послуги або не обмінюються на ринку, або незаконні. Позаринкова діяльність означає , що обмін товарів і послуг проводиться не за ціною , що встановлюється ринковим попитом і пропозицією.

Незаконна ринкова діяльність, як правило , пов'язана з товарами , обіг яких заборонений або обмежений державою , міжнародними конвенціями , екологічними та медичними нормами та ін Тіньова економіка породжує тіньовий облік і тіньовий оборот грошей .

1.1 . Види грошей

Якщо розглядати види грошей , то історично першим видом грошей були товарні гроші. У різних країнах в положенні грошей виявлялися товари , на які існував стійкий повсякденний попит і які мали широке ходіння саме в силу своєї загальновизнаною корисності (худоба , тютюн , риба , хутра ) .

Лише поступово роль грошей закріпилася за особливими , спеціально для цього призначеними товарами. Людство довго шукало той універсальний грошовий товар , який буде цікавий для всіх учасників ринку і дозволить вести будь-які угоди . Протягом багатьох століть найбільш зручним грошовим товаром здавалися дорогоцінні метали - срібло і золото , які мали ряд переваг:

1. висока цінність навіть малого об'єму;

2. стійкість до впливів навколишнього середовища;

3. помірна обмеженість ;

4. відносна стабільність пропозиції і т.д.

Ось чому золото і срібло у вигляді злитків і монет надовго стали основою грошових систем багатьох країн світу і впродовж століть слова «золото» , «срібло» та «гроші» були синонімами.

Лише відносно недавно в грошовому світі відбулася революція - з'явилися паперові гроші ( символічні гроші). Вперше вони були випущені в обігу в Древньому Китаї в IX ст. Втім, і в інших країнах.

Широко користувалися замінниками «справжніх грошей» , тобто монет з благородних металів. Номінал таких знаків оплати засвідчувався печаткою государя або підписом і особистою печаткою купця або банкіра. Наприклад , на Русі для цього користувалися шматочками штемпелеванной шкіри.

Банківські гроші. З часом гроші змінювалися і набували нових форм , так як люди шукали більш досконалі предмети , які служили б засобом обміну , засобом збереження вартості і показником цін . У сучасному ринковому господарстві широкого поширення набули так звані замінники грошей - комерційні цінні папери , призначені для здійснення платежів і різних майнових угод . Чеки , векселі, заставні , заставні свідоцтва , що зберігаються в банках та інших фінансових установах депозити , платіжні та кредитні пластикові банківські картки прийнято називати банківськими або кредитними грошима.

Спочатку найбільшого поширення набули приватні (тобто недержавні ) гроші у формі банкноти , що означає « банківські квитки» . Такий банківський квиток виписувався банкіром. Це було його зобов'язання виплатити в будь-який момент подавця квитка вказану на цьому квитку грошову суму. Чим багатший був банк , чим вище була його репутація , тим більше довіри викликали його банківські квитки і тим ширше вони використовувались в розрахунках купців і громадян , замінюючи золото і срібло.

Треба сказати , що впровадження банкнот як нового виду грошей зовсім не викликало особливого захоплення . Критика паперових грошей не залишилася непоміченою. Надалі , коли багато країн стали створювати центральні банки , саме останнім було дано виключне право випуску банкнот - але вже від імені держави . Причина була проста: вважалося , що це гарантує найвищу надійність банкнот і виключає емісію Емісія грошей - випуск в обіг додаткової кількості грошових знаків. Грошей, не забезпечених реальними цінностями (спочатку надійність банкнот гарантувалася їх вільним обміном на золото) , починаючи з часів першої світової війни в більшості країн світу банкноти центральних банків стали основним засобом всіх наявних платежів .

Електронні гроші. Сьогодні більша частина грошових коштів складається з електронних записів у банківських комп'ютерах - чекових рахунків , рахунків платіжних і кредитних карт. Електронні гроші означають переказ грошей з рахунку , нарахування відсотків та інші операції за допомогою передачі електронних сигналів без участі паперових носіїв. Багато економістів пророкують швидке зникнення паперових грошей і остаточний перехід до електронних грошей .

Валюта . Валюта являє собою грошові знаки у вигляді монет , паперових грошей , а також у вигляді записів на рахунках . Розрізняють національну валюту - грошову одиницю певної країни , і міжнародну колективну валюту. Остання являє собою міжнародну регіональну грошову одиницю і платіжний засіб . Так , країни, що входять до Європейського Союзу , користуються міжнародної колективної валютою - євро з 01 січня 1999 року - для безготівкових розрахунків , а з 2002 року - у вигляді банкнот і монет. Валюта ділиться на вільно конвертовану , частково конвертовану і неконвертовану ( замкнуту ) . Вільно конвертована валюта вільно і необмежено обмінюється на інші іноземні валюти. Частково конвертована валюта - валюта країн , в яких приймаються обмеження для певних власників валюти і по окремих видах обмінних операцій . Замкнута валюта - валюта , яка функціонує в межах однієї країни і не обмінюється на валюти інших країн. Резервна валюта - валюта країн - провідних учасниць світової торгівлі , яка використовується в міжнародних розрахунках. Центральні банки накопичують цю валюту у вигляді резервних коштів для здійснення міжнародних розрахунків і платежів по кредитах.

Грошовий потік - найважливіший компонент моделі кругообігу ресурсів , товарів , послуг і грошей , в якому беруть участь всі господарюючі суб'єкти економічної системи (домашні господарства фірми, держава). Рух потоку грошей , пов'язане з виконанням ними своїх функцій , являє собою грошовий обіг .

Грошовий обіг здійснюється в готівковій та безготівковій формі.

Готівкова форма грошового обігу - рух готівки ( банкнот і монет) .

Безготівкова форма грошового обігу - безготівкові розрахунки , що здійснюються шляхом банківського переказу грошей з рахунків , використання акредитивів , чеків , кредитних карток і т.д. Цим двом формам грошей відповідають дві форми розрахунків . Розрахунки готівкою виробляються «з рук в руки» без участі банків . Банківські розрахунки здійснюються шляхом переписування грошей з рахунку на рахунок або за допомогою електронних грошей . Між готівкою і безготівковими грошима та розрахунками не існує глухої стіни . Банки здійснюють операції з готівкою , наприклад при прийнятті коштів у банк або зняття з рахунку готівки , а також при обміні готівкової валюти.

Власники пластикових карток можуть легко перевести безготівкові гроші в готівку за допомогою банкомату автоматичної касової машини , яка видає готівку і надає інформацію та послуги клієнтам .

Хоча людство спочатку придумало гроші лише для полегшення прискорення обміну , з часом гроші почали , виконають і інші функції.

Незважаючи на вище перераховані види деньг , гроші в своєму довгому і наполегливому розвитку виступили тільки в двох видах: дійсні гроші ( повноцінні ) і знаки вартості ( заступники дійсних грошей).

Дійсні гроші - це гроші , у яких номінальна вартість ( позначена на них вартість ) відповідає реальній вартості , тобто вартості металу , з якого вони виготовлені.

Металеві гроші (мідні , срібні , золоті ) мали різну форму : спочатку штучні, потім вагові . Зовнішній вигляд грошей також був різноманітний (у вигляді дроту , прямокутника , трикутника , ромба і, нарешті , кругла) .

Монета пізнішого розвитку грошового обігу мала встановлені законом відмітні ознаки ( зовнішній вигляд , ваговий вміст ) .

Найбільш зручною для обігу виявилася кругла форма ( менше стиралася ) , лицьова сторона якої називалася аверс, зворотна - реверс , і обріз - гурт . З метою запобігання монети від псування гурт робиться нарізною .

Слово « монета » походить від латинського слова « moneta » , яке , в свою чергу , пов'язано з назвою храму римської богині Юнони - Монети . На території храму в IV столітті до нової ери почалося карбування монет Стародавнього Риму , а ще раніше , в VII столітті до нової ери , їх стали карбувати в Китаї , Індії.

На Русі свої гроші з'явилися лише в Х столітті. Застосування монет ознаменувало завершення формування повноцінних грошей .

У Київській Русі спочатку в обігу знаходилися одночасно златники (монети з золота ) і срібники (монети з срібла) .

До золотого обігу країни прийшли в другій половині XIX століття , що веде з цих країн була Великобританія . Причинами переходами до металевого обігу і, насамперед , до золотого , послужили властивості благородного металу, що робить його найбільш придатним для виконання ролі грошей : однорідність за якістю , подільність і соединяемость без втрати властивостей , портативність (велика концентрація вартості ) , збереженість , складність видобутку і переробки ( рідкість).

Відмітною властивістю повноцінних грошей є наявність внутрішньої і вельми високої вартості , яка визначається витратами суспільної праці на їх виготовлення. У свою чергу , з цієї властивості випливають такі характеристики повноцінних грошей : співвідношення номіналу реальної вартості.