Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
118.78 Кб
Скачать

3. Поняття вольової сфери особливості особистості почуттів (який колір що означає, вплив кольору на темперамент і на людину загалом). Вплив кольорів на психологію та фізіологічні функції людини

БІЛИЙ. У любителів цього кольору високо розвинена уява, віра, релігійність. Віддають перевагу спокою і миру. Їх характеризує полярність - віддалення і наближення, співчуття і відчуженість. Особи, що вважають за краще білий, мрійливі, що штовхає їх до того, щоб піднестися або увись, в небеса, або вниз, наприклад до наркотиків. Вони, як правило, володіють парапсихологічними здібностями. У їх інтересах не культивувати і абсолютно зжити в собі таке відчуття, як заздрість, і інші низовинні відчуття душі. Хто в таблиці ахроматичних кольорів вибирає білий, той потребує "визволення від неприємних обставин". Це люди свободи в думках і діях.

ЧОРНИЙ.

Це символ ночі, знищення і воскресіння. Він виражає захист від збудливих впливів і витіснення їх. Прихильники чорного завжди готові до боротьби, полум'я пристрасті і вогню ніколи їх не покидає. Всі їх відчуття "дуже". Це люди бунту, але не внутрішнього, а нав'язаного ситуацією і оточенням. Люди чорного кольору не завжди реально оцінюють ситуацію, а тому програють, чому глибоко страждають. Незалежно від благородства мети вони йдуть завжди напролом і перемагають. 

ТЕМНО-СІРИЙ.

Це колір характеризує своїх любителів логічністю мислення, любов'ю до науки, медицини і техніки, умінням вирішувати найскладніші проблеми. Прихильники цього кольору люблять порядок, кожна річ у них має своє місце як в побуті, так і в думках. В складних ситуаціях до них звертаються по допомогу: вони здібні до аналізу своїх і чужих вчинків. Ці люди можуть досягати великих висот у всіх областях - як в гуманітарних науках, так і в техніці. Це безперечно творчі особи. Вони не повинні бити напруженими і скутими. Для цих людей важливо досягти постійного, гармонійного стану рівноваги (без напруги і збудження), що дає задоволення і виконання бажань

СВІТЛО-СІРИЙ.  Любителі цього кольору розумні, розсудливі, швидкі і невпинні. Це колір молодості, швидкого темпу, але і втечі від себе і від труднощів. Їх відвертість вербує їм друзів, проте вони не терплять обмежень, навіть у тому випадку, коли створюють їх самі. Як правило, вони уникають труднощів, не ускладнюють собі і комусь життя. Їх неуважність заважає їм в концентрації уваги і медитації. Їх відрізняють багатство думок, уміння завжди зберігати відчуття міри, інтелігентність і комунікабельність. Іноді їх обвинувачують у відсутності тепло або глибини. Це на так. Така поведінка є слідством їх боязкості. Ці люди дуже вразливі, погано переносять шум і жару. 

ЧЕРВОНИЙ.  Любителі червоного - це люди пристрасні, люблять верховодити, бути лідерами. Вони можуть це здійснити в тому випадку, якщо їх не захлеснуть емоції (амбіції). Заняття цих людей мають широкий спектр від полювання, спорту до автомобільних гонок. При цьому заняття можуть бути протилежної властивості, так само як і особи - від святого до кривавого диктатора. Ці люди вибухові і „швидкоостиваючі”. 

РОЖЕВИЙ.  Любителі рожевого - люди дуже м'які, перебуваючи все життя в світі марень, казок і очікуванні чудес. Вони розслаблені, ніжні, мріють про піднесену любов, віддають перевагу домашньому затишку і комфорту над походами і наметами. Дійсність вони бачать крізь "рожеві окуляри", що дозволяє їм зберегти спокій і нервову систему. Через свої особливості побачення з реальністю переносять важко, майже як катастрофу. Любителі рожевого часто підводять оточуючих, оскільки вони переоцінюють свої сили, більше обіцяють, чим можуть зробити. Їх обіцянки, часто, ілюзії. Але після житейських бурь швидко заспокоюються і, як правило, доживають до глибокої старості.

ЖОВТИЙ.  Це колір енергії. Він може сприяти реалізації як матеріальних, так і духовних цінностей. Він виражає основну психологічну проблему свого шанувальника - необхідність розкритися, бути визнаним і улюбленим. Любителі жовтого - люди творчості, сильні духом і волею, люблячі владу, уміючі концентрувати силу і волю і направляти її туди, де вона найбільш ефективна. Вони можуть досягати успіху як в науці, так і на театральних підмостках. Уміють багато і плідно працювати, але уміють забезпечувати повноцінний відпочинок і собі, і іншим. Любителі жовтого відкриті, їх життя рясніє яскравими митями. Вони розумні і чутливі, а іноді і надчутливі. Всією своєю істотою спрямовані на щастя і своєю наполегливістю добиваються його. Вони прекрасні і щедрі, користуються визнанням оточуючих, уміють пізнавати пристрасті життя і передавати досвід іншим. Разом з тим володіють терпінням і наполегливістю. Ці люди викликають заздрість у оточуючих і їм потрібна мобілізація всієї своєї інтелігентності, щоб не проявляти властиву їм гордовитість. 

ОРАНЖЕВИЙ.  Це посилений, концентрований жовтий. Любителям оранжевого властиві всі характеристики жовтого, але в чудовому ступені. У цих людей немає розсудливої стриманості і витонченості. 

ЯСНО-ЗЕЛЕНИЙ.  Це колір молодості, рівноваги, невловимого швидкоплинного щастя. Любителі цього кольору люди м'які, що уміють цінувати співпрацю, естетичні і ніжні. Їх відрізняє відчуття справедливості, доброзичливості, партнерства. Ці люди дуже обов'язкові і розумні. Вони уміють говорити саме, що від них чекають, але самі вони не уміють слухати. Це їх недолік, який вони повинні подолати. Люди цього кольору розслаблені, відкриті, товариські. 

ТЕМНО-ЗЕЛЕНИЙ.  Любителі його розумні і настирні. Люди цього кольору створюють всі земні блага, забезпечують собі матеріальну стійкість. Вони солідні і респектабельні, люблять спокій і природу. З них виходять талановиті архітектори. Одночасно ці люди скриті і настирні, причому їх наполегливість пригнічує енергію інших і дуже часто приводить до роздвоєння особи тих людей, хто з ними спілкується. Їх висока естетичність дозволяє їм досягти як духовного, так і матеріального багатства при щасливому для них збігу обставин. Люди цього кольору викликають у своїх друзів відчуття безпеки і захищеності. Проте їм можна порекомендувати бути м'якше і усвідомлювати, що кожний з нас має право на власні думки - цим вони можуть уникнути багатьох неприємностей і придбати значну кількість нових друзів. Це люди сильної волі, здатні подолати будь-які труднощі. Змінити в чомусь свою думку їх можуть примусити тільки люди з великим терпінням, володіючі дипломатичними якостями і даром серйозного аргументування. 

ГОЛУБИЙ.  Його любителі наголошуються мрійливістю, романтизмом, люблять подорожі, прагнуть до моря, води. Дуже товариські, мають багато друзів, люблять колектив. Це колір безпеки, міцності сімейних відносин. Для любителів ясно-блакитного мати є найближчою людиною, вони їй зраджені і почитають її безмежно. Але якщо в дитинстві мати була холодна до них, це накладає відбиток на все їх життя. Вони не виносять самоти і глибоко страждають, якщо створюється така ситуація. Вони багато дають, але натомість хочуть одержувати стільки ж. Вони популярні і улюблені, мають прагнення до занять, об'єднуючих людей: політика, релігія. Відносяться з глибоким пошані до них і слідують традиціям. 

СИНІЙ.  Цей колір відображає потребу своїх шанувальників - спокій. Це колір акторів за природою. У житті, як і на сцені, вони відчувають себе акторами і тому дуже люблять визнання і лестощі. Якщо ним робота до душі і приносить задоволення, вони в ній досягають успіху. Вони легко досягають успіху, своєї мети і багатства, люблять життя, енергійні, люблять дітей. Люблять подорожувати і часто виконують роль провідників. 

КОРИЧНЕВИЙ.  Любителі коричневого характеризуються врівноваженістю, усебічністю, впорядкованістю своїх вчинків, потягом до знань. Вони віддають перевагу самоті, тиші. Їх відрізняють суворість, стійкість, ощадливість. Вони люблять владу і прагнуть до неї, твердо і міцно стоять на землі. Як правило, вони не справляють блискучого враження на оточуючих, але в скрутну хвилину на них можна вважатися або "піти з ними в розвідку".Много роздумують над проблемами миру і вельми бояться втратити над собою контроль. З величезною наполегливістю добиваються своїх цілей, незалежно які ці цілі. Коричневі - це колір людей зрілого віку і зрілих рішень. 

ФІОЛЕТОВИЙ.  Знищення протилежностей, містичне, магічне, чарівне, здатне знищити протилежність між бажанням і дійсністю, це - фіолетовий колір. Віддаючи перевагу цьому кольору незвичайні, неординарні, прагнуть до свободи, незалежності і простору. Їх життя - суцільні сюрпризи і зигзаги. Вони товариські і вельми люблять інтелектуальне спілкування. Ці люди володіють високим природженим інтелектом, який у звичних середніх оточуючих їх людей викликає збентеження і дискомфорт. Вони випробовують тягу до всього таємничого, непізнаного. Люблять швидкість і не бояться небезпек. Але слабкі фізично.