Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінар 5.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
34.1 Кб
Скачать

3) Корпоративні заходи як інструмент мотивації, їх цілі, функції, способи організації

Корпоративні заходи, свята - дуже важливий елемент у житті будь-якої компанії. Великі корпорації витрачають мільйони і мільйони доларів на формування корпоративного стилю, корпоративної культури й на корпоративні заходи, які підсилюють те, що прийнято називати «корпоративним духом». Сенс цього цілком очевидний: чим більш згуртована компанія - тим більше її успіхи на ринку, тим здоровіша атмосфера усередині компанії - тим більше її успіхи на ринку, чим краще відношення між службовцями компанії та її керівництвом.

Ніщо так не сприяє успіху і зростанню прибутку компанії, як атмосфера єдності, дружби і взаєморозуміння. Саме така атмосфера і повинна формуватися корпоративними заходами, корпоративними святами.

Корпоративний захід, навіть якщо його проводять, здається, без приводу, наприклад, виїзд на природу, і який має винятково розважальний характер, може допомогти керівництву компанії розв’язати кілька важливих завдань:

- діагностика психологічного клімату в колективі;

- згуртування колективу;

- згуртування команди і стимулювання співробітників;

- розвиток корпоративної культури;

- генерація позитивних емоцій;

- об’єднання колективу шляхом спільної діяльності;

- отримання нових ідей і напряму розвитку бізнесу;

- зняття нервової напруги, що виникла через кадрові перестановки, конфлікти, тимчасове ущільнення робочого графіку;

- знайомство співробітників один з одним;

- визначення творчого потенціалу співробітників;

- неформальне з’ясування причин невдач;

- підтримати статус компанії;

- комунікативні проблеми/

Корпоративні вечірки- невід'ємна частина корпоративної культури будь-якої фірми. Спілкування з колегами в неформальній обстановці поліпшує атмосферу в колективі й сприяє зміцненню відносин у команді. Таке свято щось більше, ніж просто розвагу людей, це привід згуртувати колектив, один зі способів формування команди, гарна можливість виховати патріотичне відношення співробітників до фірми.

Недарма вважається, що якщо керівництво заощаджує на святковому бюджеті й подарунках співробітникам, то цю фірму чекають невдачі в бізнесі й неминучий крах. Тому, навіть скорочуючи заробітну плату, урізуючи витрати на рекламу, відмовляючись від думки про розширення бізнесу, потрібно все-таки проводити свята й інші розважальні заходи, що підтримують командний дух співробітників і створюють потрібний мікроклімат організації.

Однак організовувати дозвілля робітників фірми необхідно з розумом. Банкет у дорогому ресторані з концертом, що зібрав разом всіх відомих поп-зірок, кращих циркових артистів і циганський табір залишить після себе надзвичайний рахунок і здивування й незадоволені думки співробітників «краще б премію дали...». Тобто в організації свят, як і в будь-якій іншій справі, важливе питання ефективності - не скільки дати грошей, а як і на що їх витратити.

Організація процесу.

Обов'язково закріпіть відповідальних за тими чи іншими етапами заходу. Всі помічники або не задіяні учасники вечора повинні знати, що їм потрібно робити в той чи інший момент свята: коли подати папір або олівці для конкурсу, коли винести або прибрати стільці. Інакше все піде за старим сценарієм: ведучий починає кидатися у пошуках підручного матеріалу для ігор і змагань, а гості в цей час тішать себе розмовами або починають дрімати. Тому будь-яка дрібниця, аж до піднесення в перервах конкурсів ведучому води, повинна бути закріплена за одним з організаторів.

Цілі корпоративного свята можуть бути наступними:

1. формування корпоративної культури організації, транслювання її цінностей;

2. підведення підсумків роботи компанії;

3. спілкування, налагодження відносин (частіше із зовнішніми організаціями, але, можливо, і між співробітниками даної фірми, особливо, якщо колектив зложився недавно);

4. прояв турботи про колектив з боку керівництва;

5. командоутворення;

6. створення іміджу (як правило, в очах зовнішніх замовників, партнерів);

7. презентація нових стратегій та рішень у розвитку компанії;

8. нагородження кращих співробітників і мотивація для інших;

9. навчання в ігровій формі, або доповнення до навчання і до командоутворюючих тренінгових програм;

10.відпочинок, розвага.

Організація корпоративного свята, формування атмосфери, корпоративного духу - це тонке налаштування складного механізму, який складається з безлічі особистостей, індивідуальностей Ваших співробітників, які в підсумку повинні створити єдину симфонію корпоративного духу, ідеальну гармонію ефективного бізнесу.

Грамотно організована корпоративна вечірка - згуртує співробітників, зміцнить командний дух, послужить розвитку корпоративної культури й налагодженню неформальних зв'язків усередині компанії. Добре організований корпоратив краще будь-якого «командного тренінгу».