Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗБК / Задачі / Задачі ЗБК ПЦБ, МБГ / Контрольна робота ЗБК ПЦБ.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

1. Робоча висота перерізу .

2. Характеристика стиснутої зони бетону

.

3. . Так.

4. .

5.Гранична відносна висота стиснутої зони

.

6.

7.

8. , або за табл. дод. 8.

9. . Ні.

10. Необхідна стиснута арматура .

11. . Ні.

15. .

16.

17.

За дод. 6 приймаємо у стиснутій зоні 210А-ІІІ з фактичною площею 157мм2, а в розтягнутій  436А-ІІІ з фактичною площею 4072мм2.

Розраховуємо балку на міцність за нахиленими перерізами. Розрахунок розпочинаємо за схемою алгоритму 7.

Вихідні дані: Максимальна поперечна сила в балці. Рівномірно розподілене навантаження: постійне, тимчасове (табл. 7). Розрахункова міцність бетону класу В20 (табл. 7) на розтяг (дод. 1). (табл. 7). Міцність арматури класу А-І (примітка до табл. 7) на розтяг при розрахунку на дію поперечної сили (дод. 5). Кількістю поперечних стержнів у перерізі задаємося. Зазвичай це 2 стержні. Отже . За умовою зварювання з поздовжньою арматурою (дод. 10) приймаємо діаметр поперечної арматури. У нашому випадку максимальний діаметр поздовжньої арматури 36. Тоді діаметр поперечної буде 10. Площа одного стержня поперечної арматури (дод. 6). Ширина ребра таврового перерізу , висота  . Уточнений параметр . Для важкого бетону коефіцієнти (дод. 9). Коефіцієнт для таврового перерізу визначають за формулою: . Коефіцієнт , оскільки елемент без попередньо напруженої арматури.

1. Робоча висота перерізу .

2. .

3. .

4. .

5. Проекція нахиленої тріщини

.

6. .

7.

8. . Умова міцності не виконується і тому необхідно розраховувати поперечну арматуру.

9. .

10. .

11. .

12.

13. .

14. .

15.

16.

17. .

18. .

19. .

20.

21. .

22. . Умова виконується.

23. Приймаємо .

Розрахунок продовжуємо за схемою алгоритму 8. Поперечна арматура прийнята з 210А-І, , .

16. Крок поперечної арматури

.

17. Максимальний крок поперечної арматури

.

18. Повна висота балки .

19. .

Приймаємо крок поперечної арматури на приопорній ділянці (1/4 прольоту) ; в середній частині прольоту крок поперечної арматури має бути не більшим за ; приймаємо (крок поперечної арматури має бути кратним 25мм з заокругленням у меншу сторону).

Тепер виконуємо перевірку міцності стиснутої зони по смузі між нахиленими тріщинами, використовуючи схему алгоритму 9.

Вихідні дані: . (дод. 1). . Початковий модуль пружності бетону класу В20 (дод. 3). . . Модуль пружності арматури класу А-І (дод. 5). . . Крок поперечних стержнів . Коефіцієнт для важкого бетону.

1. Робоча висота перерізу .

2..

3. .

4. Коефіцієнт армування

.

5. Відношення модулів пружності .

6. Коефіцієнт .

7. .

9. Поперечна сила, яку може витримати бетон стиснутої зони нахиленої смуги між нахиленими тріщинами

10. Умова виконується. Міцність забезпечена.

Армування балки показано на рис. 6.

Рис. 6. Армування балки

Задача №8. Однопролітну залізобетонну балку прольотом таврового поперечного перерізу, яка виготовлена з бетону класу В і армується арматурою заданого класу, розрахувати на міцність, тріщиностійкість і жорсткість за нормальними перерізами, якщо в розрахунковому перерізі відомі розрахунковий та нормативний згинальні моменти від діючого рівномірно розподіленого навантаження. Клас поперечної арматури, яку треба встановити з конструктивних міркувань, прийняти А-І, а коефіцієнт .

Розрахунок розпочинаємо з визначення площі поперечного перерізу поздовжньої арматури. Для цього використовуємо схему алгоритму 6.

Вихідні дані: Розрахунковий згинальний момент у перерізі (табл. 8). Розміри поперечного перерізу (табл. 8): ширина ребра ; висота перерізу ; ширина полиці ; висота полиці . Параметрами і задаємося. Приймаємо . Для заданого класу арматури А-ІІІ (табл. 8) (дод. 5). Для заданого класу бетону В20 (дод. 1). . Для важкого бетону . . Мінімальний відсоток армування (дод. 24).

Соседние файлы в папке Задачі ЗБК ПЦБ, МБГ