Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гербол.стац..doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
365.57 Кб
Скачать

Запитання для самоконтролю знань

1. Дайте визначення: що таке гербіциди?

2. Наведіть схему класифікації гербіцидів.

3. Назвіть основні гербіциди контактної та системної дії.

4. Які гербіциди використовують для боротьби з однодольними та дводольними бур’янами у посівах картоплі, цукрових буряків, пшениці озимої?

5. Як розрахувати норму внесення технічного препарату?

Рекомендована література [1; 2; 3; 4]

Лабораторна робота № 5. Проектування інтегрованої системи заходів боротьби з бур’янами

Мета. Освоїти методику розроблення проспекту заходів щодо боротьби з бур’янами в агрофітоценозах.

Тривалість заняття – 4 години.

Обладнання, матеріали та інструменти: навчальні посібники, словники, атласи бур’янів, довідники, буклети, навчальні посібники, стенди.

Місце проведення заняття: лабораторії кафедри.

Ефективний захист посівів від бур’янів у сучасному землеробстві можливий лише за умови застосування інтегрованої системи протибур’янових заходів. Будуючи таку систему, необхідно розрізняти нижче наведені такі поняття: спосіб, захід і засіб боротьби з бур’янами. Способом боротьби називають принципово оригінальний напрям впливу на бур’яни, яким досягають зменшення забур’яненості посівів. Заходом боротьби з бур’янами називають технологічні дії, спрямовані на зменшення забур’яненості полів. Під засобом боротьби з бур’янами розуміють матеріальні ресурси, які використовують під час здійснення цих заходів: сільськогосподарські машини, хімічні та біологічні препарати, генератори тепла чи енергії.

В основу класифікації заходів боротьби з бур’янами покладено дві ознаки:

1. Вид об’єкта, на який спрямовано заходи боротьби. Такими об’єктами можуть бути бур’яни (рослини, насіння, плоди, кореневища, кореневі паростки та ін.), а також джерела і способи їх поширення.

За першою ознакою їх можна поділити на: запобіжні й винищувальні, а за другою на: механічні, фізичні, хімічні, біологічні, фітоценотичні, екологічні, організаційні та комплексні (рис. 2.1).

Способи боротьби з бур’янами

Винищувальні

запобіжні

ЗАХОДИ

Екологічні – регулювання екотону (температури повітря, кислотності та ін.)

Рис. 2.1. Класифікація заходів боротьби з бур’янами

Хід роботи. Під час розробки комплексної (інтегрованої) системи боротьби з бур’янами, адаптованої до умов конкретного господарства, враховують перелічені у схемі способи і заходи цієї боротьби, а також тип забур’яненості на полях, ґрунтові та погодні умови. Для рентабельного застосування заходів боротьби з бур’янами важливо визначити критерій їх економічної доцільності, що дістав назву “економічного порогу забур’яненості полів”. Під ним розуміють таку кількість бур’янів на посівах сільськогосподарських культур або їх схожого насіння у шарі ґрунту 0-10 см на час застосування заходів боротьби, повне знищення яких забезпечують окупність усіх заходів – на рівні планової рентабельності вирощування культури. На сьогодні ці пороги для більшості культур уже встановлено. Вивчаючи цю тему, студенти виконують низку завдань, спрямованих на оволодіння системним підходом до боротьби з бур’янами.

Звітом про виконання завдання є складання студентом інтегрованої системи захисту в сівозміні, для якої викладач дає конкретний тип забур’яненості або її видовий склад (дод.А). При цьому типи забур’яненості полів за їх біологічною структурою і шкалу для оцінки забур’яненості посівів наведено в додатках Г і Д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]