Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА 2014_навчальна практика.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
645.12 Кб
Скачать

1. Вивчення нормативних актів земельного законодавства про порядок ведення державної статистичної звітності по кількісному обліку земель.

Інструкція по обліку державного земельного кадастру – державної статистичної звітності по кількісному обліку земель (форми №6-зем, 6а-зем, 6б-зем, 2-зем) [3] розроблена відповідно до Положення про порядок ведення державного земельного кадастру, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.93 №15 „Про порядок ведення державного земельного кадастру” в частині ведення кількісного обліку земель. В основу класифікації земель покладені Стандартна класифікація землекористування ЄЕК, розроблена статистичною комісією та Європейською економічною комісією ООН та Класифікація видів економічної діяльності ДК 009-96 [6].

У звітах показуються площі земель по угіддях, що знаходяться у власності, постійному і тимчасовому користуванні юридичних, фізичних осіб, за винятком площ тих земель, які надані в оренду іншим власникам землі і землекористувачам із земель, що знаходяться у власності або в постійному користуванні цих юридичних і фізичних осіб.

Ці звіти містять дані про площі земель і розподіл їх по власниках землі, землекористувачах, угіддях та видах економічної діяльності в межах територій адміністративних формувань, у тому числі окремо в межах населених пунктів, зрошувані та осушені землі, розподіл земель по формах власності.

Форма 2-зем розрахована виключно для інформації, згрупованої за ознаками земель, які перебувають у власності і користуванні.

Форма 6-зем розроблена для інформації про наявність земель, їх розподіл за власниками землі, землекористувачами, угіддями та видами економічної діяльності.

Форма 6а-зем характеризує наявність зрошуваних земель та їх розподіл за власниками землі, землекористувачами та угіддями.

Форма 6б-зем містить відомості про наявність осушених земель та їх розподіл за власниками землі, землекористувачами і угіддями.

2. Вивчення основних груп власників землі та землекористувачів, класифікації земель по угіддях

Найбільш місткою документацією з обліку земель є звіт, складений за формою 6-зем. зовнішньо звіт має вигляд таблиці, побудованої з 102-106 горизонтальних рядків, 81 вертикальної графи.

Подана у звіті інформація за рядками відбиває стан існуючої або фактичної зайнятості земель, за графами – стан їх використання. За ознаками зайнятості визначено 11 основних груп землевласників і землекористувачів, а також землі державної власності, не надані у власність або користування.

В межах кожної із цих груп форма 6-зем визначає конкретних власників і користувачів, перелік яких наводиться нижче:

І Група сільськогосподарських підприємств включає (шифр рядка 01):

1.1 недержавні сільськогосподарські підприємства (шифр рядка 02);

1.2 державні сільськогосподарські підприємства (шифр рядка 09);

1.3 міжгосподарські підприємства (шифр рядка 16).

ІІ За групою громадян, яким надані землі у власність і користування, враховуються (шифр рядка 17):

2.1 селянські (фермерські) господарства (шифр рядка 18);

2.2. ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, у тому числі на земельних частках (паях) (шифр рядка 19);

2.3 особисті підсобні господарства (шифр рядка 21);

2.4 ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель (присадибні ділянки) (шифр рядка 22);

2.5 ділянки для садівництва (шифр рядка 23);

2.6 ділянки для дачного будівництва (шифр рядка 27);

2.7 ділянки для гаражного будівництва (шифр рядка 31);

2.8 ділянки для городництва (шифр рядка 35);

2.9 ділянки для здійснення несільськогосподарської підприємницької діяльності (шифр рядка 39);

2.10 ділянки для сінокосіння та випасання худоби (шифр рядка 40).

ІІІ Група „Заклади, установи, організації” (шифр рядка 41).

ІУ Група „Промислові та інші підприємства” (шифр рядка 59).

У Група „Підприємства і організації транспорту і зв’язку” (рядок 66).

УІ Група „Частини, підприємства, організації, установи, навчальні заклади оборони” (шифр рядка 75).

УІІ Група „Організації, підприємства і установи природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення” (шифр рядка 83).

УІІІ Група лісогосподарських підприємств, організацій, установ (шифр рядка 88).

ІХ Група водогосподарських підприємств (шифр рядка 90).

Х Група спільні підприємства, міжнародні об’єднання і організації з участю українських, іноземних юридичних та фізичних осіб” (шифр рядка 91).

ХІ Група враховує підприємства, що повністю належать іноземним інвесторам (шифр рядка 92).

В Україні впроваджена класифікація земельних угідь, яка спирається на Європейські стандарти землекористувань. Згідно з цією класифікацією розроблена структура вітчизняних земельних угідь, до якої увійшли сім об’єднаних груп угідь:

1 – сільськогосподарські землі;

2 – ліси та інші лісовкриті площі;

3 – забудовані землі;

4 – відкриті заболочені землі;

5 – сухі землі з особливим рослинним покривом;

6 – відкриті землі без рослинного покриву або з незначним рослинним покривом;

7 – води.

Слід зазначити, що це вже другий варіант структури вітчизняних угідь, який був офіційно введений в дію Держкомземом наприкінці 1998 року [1].