Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод 3_е вид.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.26 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 13 засоби контролю якості нафтопродуктів

Мета роботи.Навчитись використовувати засоби контролю нафтопродуктів у польових умовах.

Завдання.Ознайомитись з обов’язками працівників, які контролюють якість нафтопродуктів; вивчити характеристики і будову ручної (РЛ) та польової (ПЛ-2М) лабораторій.

Загальні відомості

Для перевірки якості паливно-мастильних та інших експлуатаційних матеріалів встановлені приймальні (приймально-здавальні), контрольні, повні та арбітражні випробування. У сільськогосподарських підприємствах якість нафтопродуктів перевіряє завідувач нафтогосподарством за допомогою ручної лабораторії РЛ або експрес-лабораторії ЕЛАН. В обласних і районних нафтобазах контроль якості нафтопродуктів здійснюють польовою лабораторією ПЛ-2М. У спеціалізованих лабораторіях використовують фотоелектричну установку для спектрального аналізу олив МФС-7 (малий фотоспектрограф). Працівники, які контролюють якість нафтопродуктів, повинні дотримуватись періодичності у проведенні аналізу якісних показників нафтопродуктів; повідомляти головного інженера, керівника сільськогосподарського підприємства та бази Головнафтопостачу і завод-виробник про виявлений некондиційний нафтопродукт; вивчати нові нормативні матеріали, технічну документацію і літературу з питань контролю якості нафтопродуктів.

Будова і можливості лабораторії РЛ

Лабораторія знаходиться в ящику розмірами 625240265 мм з кришкою; маса укомплектованої лабораторії становить 14 кг. Прилади, посудини та реактиви, що входять у комплект лабораторії, розташовують у гніздах ящика та кришки і закріплюють за допомогою поясів чи вертушок. Зокрема, набір нафтоденсиметрів, гідрометр і спиртометр розташовують у відкидному штативі, дно якого може бути використане як робочий стіл.

Для збирання проб нафтопродуктів на кришці ящика закріплено пробовідбірники у вигляді алюмінієвих трубок діаметром 18 мм, що можуть з’єднуватися різьовим перехідником. Пробу рідкого палива відбирають трубкою з найменшим отвором; пробовідбірник для консистентних мастил має поздовжній виріз по всій довжині трубки, з торців якої розташовані кришка і підрізний ніж. У комплект також входить лот-пробовідбірник у вигляді циліндричної посудини з кришкою. На внутрішній стороні дна посудини завальцьовано трубку для дозування заповнення пробовідбірника, а із зовнішньої сторони вздовж циліндричної стінки посудини розташовано металеву лінійку з пружинними фіксаторами. На кришці пробовідбірника знаходиться штуцер для кріплення шланга, що з’єднує посуд із атмосферою, та кріпиться рулетка. У комплект лабораторії також входять: гумова груша, щітка для миття посудин, лопатка.

За допомогою приладів і хімічних реактивів лабораторії РЛ визначають наступні показники нафтопродуктів:

– колір, прозорість, вміст механічних домішок (візуально);

– густину (нафтоденсиметром);

– вміст води (індикатори – водочутлива паста або марганцевокислий ка-

лій);

– температуру замерзання низькотемпературних охолодних рідин (гідро-

метром);

– міцність спирту (спиртометром).

Тривалість підготовки лабораторії до проведення досліджень і складання після роботи – 3–5 хв.

Будова і можливості лабораторії ПЛ-2М

Корпус лабораторії – ящик, в якому передня стінка виконує функцію дверей з двох частин у вигляді пеналів. У нижній частині корпуса розташовано відставні стійки, а у верхній – розкладний предметний стіл. Об’єм ящика розділено на 26 відділень, в яких поміщено комплект обладнання. На табличках, прикріплених до передньої стінки кожного відділення, відзначено порядковий номер і перелік наявних предметів; згідно з переліком здійснюють підготовку приладів і реактивів до проведення досліджень, а також складають лабораторію після завершення роботи. Усі прилади, посудини і хімічні реактиви розташовано у відповідних для кожного предмета гніздах і закріплено за допомогою поясів, вертушок та інших пристроїв.

Для підготовки лабораторії до роботи необхідно 1 год 30 хв.

За допомогою обладнання, приладів і хімічних реактивів лабораторії ПЛ-2М аналізують показники нафтопродуктів:

– колір, прозорість, вміст механічних домішок (візуально);

– густину (нафтоденсиметром);

– вміст води (індикатори – водочутлива паста або марганцевокислий ка-

лій);

– вміст водорозчинних кислот і лугів;

– кінематичну в’язкість (віскозиметром);

– фракційний склад;

– вміст меркаптанової сірки (випробування мідною пластиною);

– кислотність і кислотне число;

– температуру спалаху у відкритому тиглі;

– розчинність у паливі спеціальних рідин;

– температуру краплепадіння;

– температуру замерзання низькотемпературних охолодних рідин (гідрометром);

– міцність спирту (спиртометром);

– наявність смол, зольність.

Зміст звіту

1. Назва і мета роботи.

2. Охарактеризувати методики визначення показників, за якими можна аналізувати якість нафтопродуктів, використовуючи лабораторії РЛ та ПЛ-2М; назвати призначені для цього прилади і реактиви.

Питання для самоконтролю

1. Які основні обов’язки працівників, що контролюють якість нафтопродуктів, і які лабораторії та установки використовуються для контролю?

2. Які показники якості нафтопродуктів та за допомогою яких приладів їх можна визначити, використовуючи ручну лабораторію?

3. Які показники якості нафтопродуктів та за допомогою яких приладів їх можна визначити, використовуючи польову лабораторію?

4. Охарактеризувати шляхи зменшення втрат нафтопродуктів під час приймання, зберігання і видачі.

5. Обґрунтувати доцільність збирання і регенерації відпрацьованих нафтопродуктів.

6. Проаналізувати рівень токсичності та пожежонебезпечності нафтопродуктів.

Рекомендована література: 1, с. 264–266, 271–276]; [2, с. 270–276]; [3, с. 212-217.