Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
314.37 Кб
Скачать

2. Стан виробництва зерна у сфг «тиблевич»

Сільське фермерське господарство "ТИБЛЕВИЧ" створене в 1991 році, яке розташоване біля колії смт Букачівці, розташоване в північній частині Рогатинського району. Від­далення центральної садиби від адміністративних центрів скла­дає: районного - м. Рогатин- 25 км, обласного - м. Івано-Франківськ 65 км.

В сучасних межах землекористування господарства, станом на 01.01.2010 р. загальна земельна площа складає 3534 га, з них 2779 га знаходиться на зрошенні. Середньорічне виробництво ва­лової продукції становить 7-8 млн. гривен. Вартість основних за­собів виробництва складає 24,5 млн. гривен, що порівняно з 1991 роком збільшилась майже у 5 разів, середня численність працюючих 70 чол.

Господарство спеціалізується на виробництві насіння зернових куль­тур (озима пшениця, озимий і яровий ячмінь, горох, кукурудза), олійних (соняшник, соя, гірчиця, ріпак і льон), кормових і технічних (люцерна, фацелія).

На демонстраційному полігоні з випробування рослин сконцентро­вано понад 200 сортів та гібридів вітчизняної та зарубіжної селекції. Наукові методичні центри та Інститути, які займаються селекційною роботою в рослинництві зацікавлені у випробуванні своїх сортів та гібридів в умовах жорсткої природної посухи та на зрошуваних зем­лях.

СФГ "ТИБЛНВИЧ" є базовим племрепродуктором з розведення ве­ликої рогатої худоби південного типу української чорно-рябої молоч­ної породи, а також племінним заводом з розведення великої рогатої худоби південної м'ясної породи що створюється, і племінним заво­дом з розведення овець таврійського типу асканійської тонкорунної породи.

Сучасне молочне стадо представлене тваринами, які одержані від схрещування червоної степової худоби з бугаями - плідниками голштинської породи чорно-рябої масті. Продуктивність молочно­го стада становить 6730 кг молока на корову. Вихід телят на 100 корів - 110 голів, середньодобовий приріст живої маси молодняку - 441 гр. Рівень рентабельності молочного скотарства +33,4%. Для підвищення рентабельності в господарстві реконструйовано молоч­ну ферму по європейському типу на вітчизняному обладнані, переведено поголів'я на безприв'язно-боксове утримання та доїння на доїльній установці типу "Ялинка".

На протязі двох останніх років СФГ "ТИБЛЕВИЧ" визнається про­-відним підприємством АПК України і є лауреатом та фіналістом Все­українського конкурсу "100 кращих товарів України".

Підпорядкування інноваційно-виробничої діяльності потребам і ви­могам ринку. Щодо кількості і якості реалізуємої наукоємної продукції змусило господарство перейти на управління, при якому виробни­цтво підпорядковане вимогам ринку.

З цією метою головні спеціалісти, керівники виробничих підрозді­лів розробили комплексний бізнес-план розвитку господарства на період до 2009 року, який передбачає у рослинництві: розширення посівних площ під вирощування елітного та репродукційного насіння, районованих для півдня України сортів. Вирощування та реалізація для південних регіонів 3,5-4,0 тисяч тон елітного та репродуктивного насіння зернових культур, та 1,5-2,0 тисячі тон перспективних гібри­дів та елітних сортів олійних та технічних культур.

У тваринництві: доведення у поголів'я ВРХ до 3500 голів, у тому числі дійного стада до 800 корів, ВРХ м'ясного напрямку - до 600 голів. Поголів'я племінних овець довести до 5300 голів.

Державне підприємство має значні прибутки, це свідчить про його значний рівень розвитку серед підприємств аграрного сектору. Для кращого ознайомлення з підприємством, розглянемо таблицю 1., в якій відображено розміри аграрного підприємства.

Таблиця 1.

Аналіз розміру СФГ «ТИБЛЕВИЧ”, 2007-2008рр.

Показники

2006

2007

2008

2008р. у % до 2006р.

Обсяг виробництва продукції в порівняльних цінах 2007р.,тис.грн.

у т.ч. рослинництва

Тваринництва

Обсяг продажу продукції, тис.грн.

у т.ч. рослинництва

Тваринництва

Власний капітал, тис.грн.

Авансований капітал тис.грн.

Кількість працюючих, чол..

Балансовий прибуток, тис.грн.

Площа сільськогосподарських угідь, га

у т.ч. рілля

Аналіз табл. 1. показує , що в господарстві «ТИБЛЕВИЧ” обсяги виробництва продукції мають тенденцію до зростання. За 2008 рік у порівнянні з цінами 2007року, по відношенню до виробництва у 2006р. Обсяги зросли на 20%. Підвищився показник продажу продукції він становить 11667 тис.грн., що на 47780 тис.грн. більше ніж у 2006 році. Також зріс власний капітал на 2008 рік він становить 72711 тис.грн. Не дивлячись на те, що кількість працівників у звітному році зменшилась, площа с/г угідь станом на 2008 рік зросла, її розмір становить 9221га.

Детальніше стан земельного фонду господарства „ТИБЛЕВИЧ’” розкрито в таблиці 2.

Таблиця 2.

Склад структура земельного фонду аграрного підприємства

га

%

га

%

га

%

Загальна земельна площа, га

9596

100

9283

100

9534

100

99

Всього сільськогосподарських угідь, га.

У т.ч. - рілля

- сінокоси

- пасовища

Угіддя

- плодові насадження

Площа лісу

Ставки та водойми

Інші землі

Наявність зрошуваних земель

Наявність осушених земель

З даних таблиці 2 видно, що характер росту майже не змінився адже стан загальної земельної площі після спаду у 2007 році знову зростає. Проте, цей показник не перевищує обсягів 2006 року. Оскільки підприємство має дослідницький напрям вирощування с/г культур та тварин, то серед сільськогосподарських угідь розмір яких станом на 2008 рік становить 9221 га., мають місце лише рілля та пасовища. Площа ріллі у порівнянні з базисним роком збільшилась на 13% , або на 1017 га., чого не можна сказати про площу пасовищ. Вона значною мірою знизилась у 2007 році до 117 га, і незначною мірою зросла у 2008 році до 207 га, що на 40% або на 140 га менше ніж у базисному.

Надзвичайно важливе значення для забезпечення управління господарством має організаційна структура, під якою розуміють склад, розмір і розміщення виробничих підрозділів (бригад, ферм). Говорячи про наявність організаційної структури в підприємстві «ТИБЛЕВИЧ”, слід відмітити, що вона відповідає вимогам сучасного управління, яке може забезпечити нарощування виробничої продукції витратами на неї.

Важливим показником для будь-якого сільськогосподарського підприємства є обсяг товарної продукції. Адже від розміру цього показника в значній мірі залежать грошові надходження, а його склад і структура дозволяють визначити які галузі є основними, розвинутими чи допоміжними. Крім цього можна зробити висновок про виробничий напрямок підприємства та рівень його спеціалізації.

У сільськогосподарських підприємствах товарна продукція включає всю реалізовану продукцію незалежно від місця і каналів її реалізації. Тому суспільні потреби у продуктах харчування і сільськогосподарській сировині задовольняються за рахунок товарної продукції, а це значить, що товарність будь-якого сільськогосподарського підприємства має велике значення. Рівень товарності визначається із співвідношення товарної і валової продукції. Цей показник характеризує можливості підприємства з виробництва товарної продукції і ступінь його участі в суспільному поділі праці.

Розглядаючи діяльність підприємства не можливо не розглянути розміри ресурсів якими воно оперує в процесі діяльності. Та наявність засобів виробництва які є невід’ємною частиною господарської діяльності.

Дані таблиці свідчать про підвищення вартості виробничих фондів підприємства. Значною мірою збільшилась вартість основних виробничих фондів у звітному році вона становить 61177 тис.грн., що на 189% більше у порівнянні з базисним. Основні засоби інших галузей також мають тенденцію росту у 2006 році вони збільшились на 22% або на 120 тис.грн., у порівнянні з базисним. Підприємство збільшує свої обсяги, цей факт засвідчує середньорічна вартість оборотних фондів, яка зросла на 20%, або на 1572 тис.грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]