Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
30
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
58.37 Кб
Скачать

ТЕРМІНИ

Акція по стимулюванню продажів - заходи для спонуки покупця до покупки, характеризуються короткостроковою пропозицією споживачеві додаткової цінності від покупки. Додатковою цінністю може виступати: знижка, подарунок за покупку, пропозицію більшої кількості продукту за ту ж ціну, додаткове інформування, можливість тестування або пробу продукту.

Бренд - торгова марка або товар, що має широку популярність. Позитивно сприймається більшістю суспільства

рендінг - вся система маркетингових і PR-акцій, яка скерована на на створення бренду. Від наявного невідомого товару або фірми до "у всіх на слуху".

Бонус (bonus) - (англ. - приз, премія) 1) додаткова винагорода або знижка, що надається продавцем покупцеві. Зазвичай бонуси носять символічний характер - подарунки недорогі, але для покупця приємні: ложечка для взуття, запальничка до блоку сигарет, плічки до одягу, лопатка до сковороди з тефлоновим покриттям і тому подібне 2) винагорода від виробника учасникові ланцюга дистрибуції. Як правило, це повернення частини грошових сум при виконанні плану закупівель або дотриманні інших обов'язкових умов.

Бріф (brief) - структуроване завдання агентству на розробку креатива рекламної акції, або підготовку пропозиції по проведенню акції з описом конкретних механізмів комунікації із споживачем.

Буклет - листове видання у вигляді одного листа друкарського матеріалу, сфальцованного в два або більш за згини. Зазвичай буклет лунає або розсилається безкоштовно.

Гасло - чітке, ясне і стисле формулювання рекламної ідеї, зручне для сприйняття і запам'ятовування.

Дегустація - безкоштовна проба зразків продовольчих товарів. На відміну від сэмплинга, зразок продукту споживачеві пропонують спробувати на місці, наприклад, в торговій точці.

Знижка - тимчасове або умовне зниження ціни на товар. Мабуть, найпростіший і поширеніший метод стимулювання збуту і найвірніший спосіб підкупу потенційного покупця. Знижки можуть носити тимчасовий або сезонний характер (наприклад -

Імідж - образ товару, схожість, віддзеркалення, уявлення про що-небудь. Соціально-психологічне явище, тісно пов'язане з економікою товарного ринку. Товар асоціюється з репутацією товару, товарної марки, підприємства і країни виготівника.

Іміджева реклама - реклама, головною метою якої є забезпечення популярності бренду, торгової марки або імені конкретної людини (як правило, в політичній рекламі) зазвичай з перспективою на майбутнє.

Корпоративна реклама - реклама, що створює потребу не в конкретній марці товару, а в повному товарному асортименті

астінг - процедура відбору промоперсонала для роботи на акції. Є міні-презентації кандидатів на роботу на акції. Як правило в ході кастинга кандидати повинні продемонструвати знання просувного продукту, механіків акції, а також проявити свою активність, уміння переконувати покупця.

Купон - так називається зазвичай паперова картка або вирізка з газети (журналу), на якій зазначена інформація про знижки або інші пільги при покупці. Видача покупцеві купонів - один з найпоширеніших методів стимулювання збуту.

Купонаж (промо акції в ТТ) - форма зниження цін, що полягає в тому, що споживачеві пропонується купон, що дає право на отримання знижки при покупці товару. Купони або поміщаються на упаковку товару, або доставляються додому, або розповсюджуються через пресу.

Логотип - оригінальне зображення найменування рекламодавця, що використовуване як символ товару або фірми, часто є торговою маркою.

истівка – один листок виданням в 1/8, 1/16 або 1/32 частини листа, що випускається великим тиражем і присвячене одному товару. Завдання її - швидке розповсюдження відомостей про новий товар, що вводиться не ринок.

Лонч (запуск) - випуск нового товару на ринок.

Локальні акції - акції з прив'язкою до конкретного місця і виду активності. Наприклад, проведення вечірок в нічних клубах, в ресторанах, участь в молодіжних конкурсах і дискотеках. Можлива участь як організатори власних акцій або спонсорства що вже існують.

Мерчандайзінг - вид діяльності по оптимізації продажів товару в торговій мережі. Мерчендайзінг включає визначення оптимального місця товару в торговому залі, викладення товару, розміщення POS-материалов, забезпечення ротації продукту на полиці і ін.

Мерчендайзер - штатний або контрактний співробітник агентства або компанії, що займається мерчендайзингом товару.

Марочний знак (емблема) - частина марки, яку можна пізнати, але неможливо вимовити, наприклад, символ, зображення. Товарний знак - марка або її частина, забезпечені правовим захистом.

Мережа магазинів - два або більш торгових заклади, таких, що знаходяться під загальним володінням і контролем, продають товари аналогічного асортименту, мають загальну службу закупівель і збуту, а можливо, схоже архітектурне оформлення.

Позиціонування товару на ринку - формулювання комплексу маркетингу, що має виборчу привабливість для вибранного/их сегментів і визначення місця марки товару в свідомості споживачів. Позиціонування може грунтуватися на особливостях товару, вигодах від нього, можливостях покупки і користування послугами, всіма типами користувачів, порівнянням з конкурентами.

Презентація - рекламний захід, що включає демонстрацію товару і театральне (музичне) уявлення, а також фуршет (обід, вечеря і тому подібне)

Промо-акція - захід, стимулювання бажання споживача купити товар або ознайомитися з його якостями, що ставить за мету.

Промоперсонал - загальна назва найманих (як правило, контрактних) співробітників, що працюють на різних промоакціях. До промоперсоналу традиційно відносять: промоутерів, супервайзерів, мерчендайзерів, аудиторів.

Промоутер - працівник, який проводить акцію по стимулюванню продажі (розповідає про товар, роздає безкоштовні зразки, стимулює покупки). Ключова фігура consumer promotion.

Промоушн - в широкому сенсі діяльність по просуванню товару/послуги на ринку. У сфері btl під промоушн зазвичай розуміють consumer promotion, стимулювання збуту серед кінцевих покупців.

Проведення дегустацій - організація дегустацій в місцях продажів, сліпих дегустацій. Проведення дегустацій в місцях продажів вважається за один з кращих способів привернути увагу не тільки покупців, але і продавців. Для менеджерів роздрібної мережі успішна дегустація є вагомим аргументом на користь того, щоб включити товар в перелік регулярних закупівель.

Проведення семплингів - роздача промоутерами пробних зразків продукції. Під час проведення семплингів покупці можуть спробувати продукцію і по гідності оцінити її.

Проведення спреингів - ознайомлення покупця промоутерами певної парфюмерної торгової марки.

Прейінг - ознайомлення покупця з певною парфюмерною продукцією.

Рітейлер - підприємство роздрібної торгівлі (як правило, під ритейлером зараз розуміють мережове підприємство, що включає декілька магазинів).

екламна листівка - рекламне двостороннє друкарське видання невеликого формату з текстами і ілюстраціями. За об'ємом листівка може збігатися з рекламним або інформаційним листком, але є дорожчим по поліграфічного виконання виданням.

Розіграші (промо акції в суспільних місцях, в ЗМІ і ін.) - в даному випадку акцент робиться на розважальну і можливість отримання легкого виграшу. Види розіграшів: 1) миттєвий - носить розважальний характер і, як правило, організовується на місці продажів; 2) тривала акція, що сприяє створенню постійного кола споживачів ТМ.

Слоган - рекламне гасло: чітке, ясне і стисле формулювання рекламної ідеї, яка легко сприймається і запам'ятовується.

ашет - невелика упаковка товару, сэмпл.

Сезонна знижка - зменшення ціни для споживачів, що здійснюють позасезонні покупки товарів і послуг.

Споживач (consumer) - кінцевий користувач продукту або послуги.

Стікер - поширений вид posm. 1) наклейка - мала форма поліграфії,вид рекламного носія, що дозволяє вибрати покупцеві товар певної марки і виділяє її з множини інших.

Стимулювання збуту - 1) використання багатообразних засобів стимулюючої дії, покликаних прискорити і (або) підсилити у відповідь реакцію ринку. 2) короткочасні спонукальні заходи заохочення покупки або продажу товару або послуги.

Супервайзер - працівник, що здійснює контроль над промоутерами. Як правило супервайзер працює на особистому автомобілі і виконує ще і функції експедитора, доставляючи в торгові крапки устаткування, рекламні матеріали, зразки товару. Лінійний керівник групи торгових представників в компанії.

Таємничий відвідувач (mystery Shopper) - одна з технік trade promotion. Полягає в тому, що торговий персонал перевіряється аудиторами "замаскованими" під звичайних покупців. Застосовується для перевірки якості роботи торгового персоналу (в цьому випадку таємничий відвідувач зберігає інкогніто впродовж всієї акції), або для створення додаткової мотивації до рекомендації тієї або іншої марки (в цьому випадку таємничий покупець "відкривається" в кінці візиту і в сприятливому для продавця випадку дарил йому подарунка).

Товарна марка - поняття, в яке входять: Марка - ім'я, термін, знак, символ, малюнок або їх поєднання, призначене для ідентифікації товарів або послуг одного продавця або групи продавців і диференціації їх по відношенню до товарів і послуг конкурентів. Марочна назва - частина марки, яку можна вимовити.

Товарний знак - знак: - вид малюнка, що має, етикетки, клейма і так далі, привласнений певному товару або фірмі, що поміщається на товарі, його упаковці, фірмових бланках, вивісках, рекламних матеріалах; Товарні знаки - позначення, здатні відрізняти товари одних юридичних або фізичних осіб від однорідних товарів інших юридичних або фізичних осіб. - зареєстрований у відповідній державній установі; - що захищає виняткові права продавця на користування товарним знаком.

Тренінг - повчальне заняття для промоперсонала, в ході якого в учасників формуються навики правильної роботи і ефективного спілкування.

Упаковка - тара, матеріал, в який поміщається товар. Призначається для збереження властивостей товару після його виготовлення і додання вантажу компактності для зручності перевезення. Упаковка може бути звичайною і спеціальною. Спеціальна упаковка є одній з форм стимулювання збуту. Від звичайної вона відрізняється, наприклад, великим об'ємом товару, наявністю додаткового подарунка або лотерейного квитка усередині.

Флайер (flier) - рекламна листівка. Основний рекламний інструмент промоакції. Як правило флаер має формат А4, А5, А6 і достатньо простого поліграфічного виконання Найчастіше листівки використовуються при поштовій розсилці або лунають покупцям в магазинах, або ж відвідувачам на виставках.

Флайт (flight) - етап рекламної кампанії або промо-акції..

Фірмовий стиль - сукупність постійних образотворчих, візуальних, інформаційних засобів, за допомогою яких фірма підкреслює свою індивідуальність.

Хостесс - те ж, що і промоутер

Шелфорганайзер (англ. shelf-organiser) - поширений вид posm. Служить для викладення групи товару, для візуального виділення товарної марки серед товарів даної категорії, для організації поличного простору в торговій крапці.

Шелфтокер - поширений вид posm. Смужка з твердого картону або пластика, з назвою бренду або фірми-виготівника продукції. Розміщуються на полицях, поряд з групою товару, і маркірують весь спектр продукції даного бренду.

BTL (англ. below the line - під лінією) - рекламні заходи, умовно не включені в "основний" список елементів реклами. BTL включає оформлення місць продажів, промо-заходів, направлені як на кінцевого споживача, так і партнерів по бізнесу (презентації, дегустації, сэмплінг, конференції і ін.) Більшість компаній витрачають на BTL в середньому 5-10% маркетингового бюджету. Історія пояснює виникнення терміну BTL таким чином. Приблизно в середині минулого століття один з керівників крупної компанії (стверджують, що Procter & Gamble) складав кошторис витрат на маркетинг. Спочатку він включив тільки стандартні заходи: рекламу в пресі, на телебаченні і радіо, розробку нової упаковки. Вже підрахувавши витрати, він підвів лінію, і пригадав, про роздачу безкоштовних зразків товару, дегустації, витрати на організацію міського свята. Додаткові витрати були підсумовані під лінією фінального кошторису. Так виник термін BTL - те, що під лінією.

BTL-коммуникації - сукупність комунікацій, направлених на активну роботу із споживачем. Як правило, метою BTL-коммуникацій є стимулювання швидкої покупки товару/послуги.

Direct Marketing (прямий маркетинг, директ маркетинг) - стратегія побудови комунікацій з клієнтами, заснована на відношенні до клієнта як до індивідуума, що передбачає зворотній зв'язок і що не використовує для комунікацій інформаційних посередників. Дірект маркетинг орієнтований не на цільові групи, а на окремих індивідуумів.

Direct Mail (директ мейл, пряма розсилка) - пряма адресна доставка/розсилка рекламних матеріалів. Є одним з інструментів директ маркетингу. Це - ефективний спосіб реклами Вашої продукції. Здійснивши адресну розсилку або кур'єрську доставку, при відносно невеликих витратах, Ви зможете збільшити товарообіг, розширити клієнтську базу і просунути свій товар на ринку.

Таким чином Direct Mail вирішує декілька основних завдань:

1. Залучення нових клієнтів. 2. Розширення ринку збуту. 3. Інформування старих клієнтів. 4. Зміцнення зв'язків з партнерами.

Найбільш ефективна адресна розсилка для:

1. Торгових організацій. 2. Виробничих підприємств. 3. Постачальницьких підприємств.

4. Фінансових структур.

Переваги кур'єрської доставки і адресної розсилки:

1. Точність попадання реклами. 2. Відсутність реклами конкурентів. 3. Обхват.

4. Індивідуальна дія. 5. Високий ступінь віддачі. 6. Реакція.

Додаткові послуги:

1. Тиражування необхідних рекламних матеріалів. 2. Нанесення логотипу на конверт.

4