Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
САПРРГЗ.DOC
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
561.66 Кб
Скачать

2 Склад та методичні рекомендації щодо оформлення

ПОЯСНЮВАЛЬНОЇ ЗАПИСКИ

Пояснювальна записка (ПЗ) до розрахунково-графічного завдання (контрольної роботи) - це документ, у якому описано порядок виконання роботи, а також перелік елементів, з яких складається розроблювана схема. ПЗ містить такі складові:

  • титульну сторінку;

  • аркуш із завданням, отриманим у викладача;

  • креслення схеми електричної принципової проектованого пристрою;

  • звіти, створені у середовищі редактора Capture, – перелік використаних у проекті елементів (Bill of materials), перелік позиційних позначень елементів схеми проекту (Cross Reference), звіт про перевірку порушень під час розробки схеми проекту (Design Rules Check);

  • загальний вигляд печатної плати;

  • креслення розміщення корпусів елементів на печатній платі;

  • креслення розміщення таблиці свердлення на печатній платі;

  • креслення трасування печатної плати;

  • звіти, створені у середовищі редактора Layout Plus, – перелік використаних на печатній платі компонентів (Comp All), перелік з’єднань (Connections), перелік позиційних позначень елементів печатної плати (Cross Reference), перелік отворів свердлення (Drills), перелік контактних площадок елементів печатної плати (Padstacks).

2.1 Оформлення титульної сторінки

Титульна сторінка повинна нести інформацію про вид роботи, яка виконується; про дисципліну, з якої виконується робота; прізвище, ім’я, по батькові та групу виконавця , а також прізвище викладача, який перевірив роботу.

Також на титульній сторінці повинна бути назва вищого навчального закладу і кафедри, на якій виконана робота, назва населеного пункту і рік написання роботи.

Приклад оформлення титульної сторінки наведено в додатку А.

2.2 Загальні правила оформлення розділів розрахунково-графічного завдання (контрольної роботи)

Усі звіти і креслення виконують на аркушах форматом А4 з одного боку. На кресленні принципової схеми проекту має бути штамп (основний напис) заввишки 55 мм.

2.3 Оформлення схеми електричної принципової

Схему електричну принципову проектованого пристрою виконують у середовищі редактора Capture пакета OrCAD 9.2 відповідно до отриманого у викладача варіанту завдання. Принципова схема визначає повний склад елементів і зв’язків між ними. Вона дає детальне уявлення про принципи роботи схеми. Кожний блок схеми на ній зображений у вигляді умовних графічних позначень (УГП) дискретних елементів і ліній зв’язку, які з’єднують такі елементи. Окремі УГП виконують відповідно до стандартів. Схема електрична принципова має бути виконана на аркуші форматом А4 і має містити штамп заввишки 55 мм. Докладно порядок створення креслення принципової схеми викладений у лабораторних роботах №1, 2, 4 [2].

2.4 Оформлення звітів зі схеми електричної принципової

До контрольної роботи мають бути включені звіти, що формуються в редакторі Capture. Редактор Capture має у своєму складі два інструментальні засоби, які дозволяють отримати такі види звітів:

  • Bill of materials– перелік матеріалів;

  • Сross reference – список позиційних позначень.

Докладно порядок створення звітів з електричної принципової схеми викладений у лабораторній роботі №5 [2].

2.5 Розробка та оформлення печатної плати

Розробку печатної плати електричної принципової схеми виконують у редакторі Layout Plus. Кожному елементу електричної принципової схеми має бути призначений відповідний фізичний корпус елемента. Редактор Layout Plus дає проектувальнику можливість як користуватися готовими бібліотеками корпусів елементів, так і самому створювати бібліотеки необхідних корпусів. Докладно порядок роботи з менеджером бібліотек Library Manager редактора Layout Plus наведений у лабораторній роботі №6 [2].

У редакторі Layout Plus створюють печатну плату, на якій відповідно до схеми електричної принципової розміщують корпуси елементів самостійно або за допомогою програмних засобів редактора; креслять контур плати; вибирають кількість шарів трасування та виконують автоматичне трасування печатної плати. Докладно порядок роботи під час розробки та оформлення печатної плати в редакторі Layout Plus наведений у лабораторній роботі №7 [2].

2.6 Оформлення звітів з печатної плати

До контрольної роботи мають бути включені звіти, що формуються в редакторі Layout Plus. Редактор Layout Plus має у своєму складі інструментальні засоби, які дозволяють отримати такі види звітів:

  • перелік використаних на печатній платі компонентів (Comp All);

  • перелік з’єднань (Connections);

  • перелік позиційних позначень елементів печатної плати (Cross Reference);

  • перелік отворів свердлення (Drills);

  • перелік контактних площадок елементів печатної плати (Padstacks).

Докладно порядок створення звітів з печатної плати викладений у лабораторній роботі №7 [2].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]